Egészség

Hogyan előzhető meg leghatékonyabban a HIV-fertőzés?

Május nyolcadikán a Margit körúti Bem Mozi adott otthont a Háttér Társaság által hetedik alkalommal szervezett Háttér Klub beszélgetésnek. A téma ezúttal a HIV-fertőzés gyógyszeres megelőzésének lehetősége, az általunk is sokat emlegetett PrEP használata volt.

A pulpituson dr. Balog Attila, az AATSZ (Karolina Rendelő – HIV szűrőállomás) főorvosa, dr. Tamási Béla, klinikai szakorvos, bőrgyógyász-nemi gyógyász és Domján Attila, PrEP-használó voltak jelen, míg Bereczky Tamás HIV/AIDS-aktivista – aki külföldi munkája miatt személyesen nem tudott jelen lenni – felvételről üzent.

Mi egyáltalán a PrEP? A pre-expozíciós profilaxis kifejezés rövidítése, amely a vírusnak történő kitettség előtti megelőző kezelést jelenti. A PrEP során a HIV-negatív emberek megelőzésképpen rendszeresen szednek HIV-gyógyszert, hogy megvédjék magukat a fertőzéstől.

A beszélgetés felütéseként levetítésre került Bereczky Tamás videóüzenete. Tamás 2003 óta HIV-pozitív és az elmúlt másfél évtizedben rengeteget küzdött magyar és európai fórumokon egyaránt a HIV-közösség elfogadásáért, felvilágosító kampányokért, a gyógyszeres megelőzés és kezelés könnyebben elérhetővé tételéért.

Prezentációjában 9+1, a PrEP-hez kapcsolódó tévhittel foglalkozik. Ezek legtöbbje nemcsak a társadalom, hanem sajnos a szűkebb értelemben vett melegközösség körében is jelen van – mindezt korábban dr. Szlávik János főorvos is megerősítette magazinunknak adott interjújában. Ide tartozik például az a hamis információ, miszerint a kezelés igénybe vétele szexuálisan kicsapongóvá tesz („Hiszen amíg óv a HIV-től és minden más könnyen orvosolható, mi baj lehet?„), vagy hogy nem hat a nőkre, vele párhuzamosan megnő a többi nemi úton terjedő betegség előfordulási aránya, illetve ha egyszer az ember elkezdi, nem lehet abbahagyni. Arról nem is beszélve, hogy nagyon drága.

Mindezek helytelen állítások.

Előadásában Tamás nemcsak felveti a félreértéseket, de tételesen, pontról pontra haladva, tudományos tényekkel és kutatási adatokkal alátámasztva meg is cáfolja őket. Zárásul választ ad arra, milyen megoldások kínálkoznak. A felvétel elérhetővé vált YouTube-oldalán, érdemes végignézni:

 

A vetítést követően Pálffy Balázs moderátor, a Tilos Rádió munkatársa a meghívott vendégekkel beszélgetett az érintett pontokról.

Egyetértés volt abban, hogy először is nagyon kell örülni a megelőzés lehetőségének. Dr. Balog Attila elmesélte, hogy a nyolcvanas években, amikor még nem lehetett tudni hogyan fertőz a vírus (dolgozott már abban az időszakban, amikor még ablakon keresztül figyelték az AIDS-betegeket), sokan akár Coca-Colával, citrommal is próbálkoztak.

Ehhez képest az, hogy ma már nemcsak a betegség hatékony kezelésére van lehetőség, hanem megelőzésére is, hatalmas előrelépés. De nem mindegy, hogyan élünk ezzel a lehetősséggel. Milyen eszközzel juttassuk el az információt annak érdekében, hogy nevelő hatása is legyen? Ugyanis amíg nincs a témával kapcsolatos oktatás, társadalmi tudatosság, addig a PrEP használata is előrehaladott. Szükséges, de nem elégséges.

Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője a beszélgetés végén ehhez hozzátette, hogy a szervezet épp véglegesíti azt a magyar nyelvű tájékoztató anyagot, amely hamarosan elérhetővé válik honlapjukon a PrEP-használatról. Addig is angol nyelven többek között e honlapon lehet tájékozódni.

A beszélgetés résztvevői (balról jobbra): dr. Balog Attila, dr. Tamási Béla, Domján Attila és Pálffy Balázs

A főorvos és dr. Tamási Béla hangsúlyozta: a legfőbb akadály, hogy Magyarországon a PrEP kizárólag HIV-pozitívak részére elérhető, csak HIV-kezelésre van törzskönyvezve. Tehát ha egy HIV-negatív személy bemegy a patikába és kéri a Truvada nevű PrEP készítményt, nem fogják neki kiadni. Megelőzés céljából nem adható ki. Nem véletlen, hogy Domján Attila is kerülőúton szerzi be, külföldről rendelve.

Hazánkban az egészségügyi szakpolitikusok le vannak maradva. A Nemzeti AIDS Bizottság három éve nem ülésezik, az Országos Gyógyszerészeti Intézet pedig – amelynek pecsétje szükséges a megelőző szerként való bevezetéshez – évek óta a gondolkodó fázisban van. Mindaddig amíg ez a helyzet nem változik, azok, akik használni szeretnék, kénytelenek Attilához hasonló kreatív megoldást keresni.

Pedig nemzetközi kutatások bizonyítják, hogy használata költséghatékonyabb, mint HIV-pozitív társaink kezelése. A PrEP-et – ellentétben azzal, ha HIV-gyógyszerként szedi a már fertőzött beteg – ugyanis nem kell folyamatosan szedni, elegendő csupán két napig az aktus előtt és két napig az aktus után. Mellékhatása nincs, minimális vesekárosodással járhat, de a készítmény szedésének abbahagyása után az is visszaáll.

Költséghatékonyságát segítené, hogy már jelen vannak a gyógyszerpiacon az eredeti PrEP, a Truvada nevű készítmény mellett jóval olcsóbb, úgynevezett generikumok is (összehasonlításként: míg a Truvada havi doboza 880 euró körül mozog, addig a generikumoké 30-60 euró).

A generikum olyan gyógyszer, amely ugyanazokat az aktív hatóanyagokat és ugyanolyan mennyiségben tartalmazza, mint egy már engedélyezett gyógyszer. A generikumok az eredeti gyógyszer szabadalmának lejárta után jelennek meg a piacon, mint az originális gyógyszerrel lényegileg hasonló-egyenértékű gyógyszerkészítmények. Terápiás hatásukat tekintve ezért megegyeznek az eredeti, referencia gyógyszerrel, áruk azonban jóval alacsonyabb. De Magyarországon egyelőre ezek sem elérhetőek.

Mi a teendő? Abban a jelenlévő vendégek és videóüzenetében Bereczky Tamás mind egyetértettek, hogy rendkívül fontos, hogy meginduljon a PrEP-ről a beszélgetés a közösségen belül és ehhez a Háttér Társaság vitája jó kiindulási alap volt. Emellett el kell jutni a szakpolitikusokhoz és döntéshozókhoz is, meg kell győzni őket a PrEP elérhetővé tételének fontosságáról és hasznosságáról.

Mi mit tehetünk? Figyelünk magunkra és figyelünk egymásra. Például azzal, hogy rendszeresen eljárunk szűrésre.

Szívesen dolgoznál jó ügyekért, és szereznél tapasztalatot Magyarország legrégebbi LMBTQI szervezeténél? A Háttér Társaság pályázatot hirdet HIV/AIDS projektkoordinátor feladatkör betöltésére.

A feladat HIV-vel élő embereket támogató, aktivizáló projekt koordinálása, ennek keretében: HIV-vel élőket megcélzó kutatás koordinálása, képzések és közösségi alkalmak megszervezése, kiadványok és interaktív online közösségi felület összeállítása, az egyesület HIV/AIDS területén végzett munkájának támogatása.

További részletek a szervezet honlapján olvashatóak.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin