EgészségLifestyle

Interjú: Megszületett a nagy magyar PrEP kézikönyv

Megszületett az első magyar nyelvű PrEP kézikönyv, mely 38 kérdésre válaszolva fejti ki, hogy pontosan mit kell tudni a HIV megelőzésére szánt szerről és magyarországi helyzetről. Mire való a PrEP? Beszerezhető-e Magyarországon? És milyen fontos állami intézkedésekre lenne szükség a témával kapcsolatban? Az online kiadvány szerzőjével, Krsják Attila Noéval beszélgettünk.

„Nagyon fontos, hogy a PrEP-et csak HIV-negatív emberek szedhetik megelőzési célból.”

Sokaknak máig idegen lehet a PrEP, így először tisztázzuk, mi is a PrEP!

A PrEP egy olyan tabletta, azaz egy gyógyszer, ami HIV-negatív személyeket képes megvédeni a HIV-fertőzéstől. A működése a nevével meg is magyarázható: pre-expozíciós profilaxis, ami azt jelenti, hogy ez a gyógyszer a HIV-fertőzöttségnek való kitettség előtt hat. Ez egy rendkívül egyszerű védekezési mód, ami helyesen szedve elegendő hatóanyagot halmoz fel a szervezetben ahhoz, hogy a HIV ne tudjon megtelepedni és szaporodni. Nagyon fontos, hogy a PrEP-et csak HIV-negatív emberek szedhetik megelőzési célból. Ha valaki már HIV-fertőzött, akkor neki ez a konkrét gyógyszer nem igazán alkalmas.

Mi a helyzet a PEP-pel? Mi a különbség és ez a szer mennyire érhető el Magyarországon?

A PEP, ami a poszt-expozíciós profilaxis, vagyis a HIV-fertőzöttségnek való kitettség utáni gyógyszeres kezelés, hivatalosan Magyarországon egyszerű állampolgárok számára szintén nem elérhető. A PEP-et hazánkban a gyakorlatban azok az egészségügyben dolgozó személyek kapják, akik munkájuk végzése közben – például egy tűvel történő baleset miatt – ki lehettek téve HIV-fertőzésnek, ekkor kell bevenniük a gyógyszert.

Milyen fő kérdéseket ölel fel a tanulmány?

A tanulmány a PrEP-ről megfogalmazható kérdések közül reményeim szerint az összesre válaszol közérthető formában. Ezek között legfontosabb a gyógyszer szedése előtti felkészülésről (az elvégzendő tesztekről) szól, a szedési gyakoriságról, a gyógyszer hatásáról, az esetleges mellékhatásokról, egyszóval minden olyan kérdésről, ami egy PrEP-ről érdeklődő vagy azt szedni készülő emberben felmerülhet. A füzetben nagyon sok kattintható link is van, ami azokra a kutatásokra vezet, amik alátámasztják a leírt információkat. Így mindenki utánaolvashat a hivatkozott információknak.

 

 

Kiknek szól a PrEP és a kézikönyv?

A PrEP-et bárki szedheti, aki HIV-fertőzés kockázatának van kitéve. Mivel a HIV nem válogat, ezért a PrEP-et is szedhetik férfiak, nők, transz emberek, intravénás droghasználók, mindenki, aki szeretné megelőzni a HIV fertőzést. A kockázatos szexuális életet élők (pl. alkalmi partnerrel óvszer nélkül szexelők, szexmunkások, szexmunkások szolgáltatásait igénybe vevők, stb.) részére egyenesen ajánlott a PrEP. A kiadvány pedig ennek megfelelően szintén mindenkinek szól, aki tájékozódni szeretne a PrEP-ről, a működéséről, a feltételiről, stb.

„A leggyakoribb félreértés az, hogy sokan azt hiszik, hogy egyesek azért szednek PrEP-et, mert HIV-pozitívak.”

Mik a legfőbb félreértések a szerrel kapcsolatban, amiket mindenképpen fontos lenne tisztázni?

A leggyakoribb félreértés az, hogy sokan azt hiszik, hogy egyesek azért szednek PrEP-et, mert HIV-pozitívak. Ezzel a stigmával számtalanszor találkoztam már én is, noha pont az ellenkezője a helyzet: a PrEP-et pontosan azért szedik a HIV-negatívok, hogy negatívok is maradjanak. Egy másik félreértés, hogy a PrEP kiváltja az óvszerhasználatot. Ez sem igaz, hiszen a PrEP csak egy a védekezési metódusok közül, tehát az óvszerhasználatot alapvetően ez nem váltja ki.

„A szifilisz meg a gonorrhoea sajnos a PrEP nélkül is a virágkorát éli, ennek semmi köze a gyógyszerhez”

A PrEPpet mostanában több kritika is érte: egyesek szerint a többi STD-vel szemben felelőtlenné teszi a felhasználókat, ami miatt újra virágkorát élhetik olyan betegségek, mint a szifilisz vagy a gonorrhea.

A szifilisz meg a gonorrhoea sajnos a PrEP nélkül is a virágkorát éli, ennek semmi köze a gyógyszerhez, elegendő, ha megnézzük a hazai nemi betegségek alakulásáról tájékoztató statisztikákat. Itthon ráadásul úgy szaporodnak a nemi betegségek, köztük egyébként a HIV is, hogy PrEP-hez elvileg nem is lehet hozzájutni! Az STD-k ilyen fokú növekedésének okát én inkább abban a világszerte egyre emelkedő tendenciában látom, hogy egyre többen hagyják el az óvszert a szexuális aktusoknál. Ez már szintén jóval a PrEP korszak előtt kezdődött, és jelenleg is tart. Erről a kérdésről egyébként a tanulmányban is szó van, ez egy elég gyakori kritika.

Viszont a helyzet az, hogy a kézikönyvben is számos kattintható, olvasható kutatást linkelünk, amik tudományosan vizsgálták ezt a helyzetet. A kutatások szerint valóban van egy viszonylag nagy kilengés a PrEP szedésének elkezdése után az egyéb STD-k számának emelkedésében, azoban ez nagyjából pont ugyanennyi idő alatt le is cseng, hiszen a PrEP szedése mellett az alanynak kötelező 3 havonta teljes STD szűrést csináltatni. Így a fertőzések nagyon gyorsan kiszűrhetők és gyógyíthatók. Az alany az első néhány fertőzése után jóval tudatosabb, körültekintőbb és óvatosabb lesz a saját érdekében: hiszen nem túl szórakoztató háromhavonta trippert elkapni. Fontos kiemelni, hogy a PrEP csak a HIV-fertőzés ellen véd, a többi nemi betegség ellen nem, azokra továbbra is az óvszer a jelenlegi tudásunk szerinti hatékony megoldás. Viszont amíg a többi nemi betegségből viszonylag könnyen ki lehet gyógyulni, a HIV jelenleg nem gyógyítható.

A leírás szerint nagy segítség volt számodra a Prepster. Kik ők?

A PrEPster egy lelkes, angol önkéntes csapat, akik HIV-prevencióval és az ehhez kapcsolódó önkéntes munkával foglalkoznak. Felvettük velük a kapcsolatot, és az ő nagylelkű hozzájárulásukkal és engedélyükkel készítettem el a magyar kiadványt.

„A PrEP ebben a formájában, vagyis megelőzésre hivatalosan nem elérhető Magyarországon, a HIV-ellátásban dolgozó vezető orvosok és az egészségpolitika jelenlegi álláspontja alapján, ami rendkívül sajnálatos és szűklátókörű hozzáállás.”

Jelenleg mennyire és hogyan elérhető a PrEP Magyarországon?

A PrEP ebben a formájában, vagyis megelőzésre hivatalosan nem elérhető Magyarországon, a HIV-ellátásban dolgozó vezető orvosok és az egészségpolitika jelenlegi álláspontja alapján, ami rendkívül sajnálatos és szűklátókörű hozzáállás. Hiszen itt egy rendkívül olcsó, tökéletesen megbízható védekezési eszköz, amivel az óvszernél is hatékonyabban előzhető meg a HIV-fertőzé. Ráadásul ha csak a HIV-ellátásra fordítandó társadalombiztosítási kiadást állítom szembe egy olcsó, generikus gyógyszer költségével, amit akár mondjuk az alany is kifizethet, akkor miért nincs még minden magyar patikában PrEP?

Mi az oka? Nagyon szívesen hallanék erről egy kézenfekvő praktikus magyarázatot, mert azzal az erkölcsi, régimódi állásponttal sajnos nem tudok mit kezdeni, hogy szexeljünk kevesebbet és használjunk óvszert. Ez nagyjából középkori álláspont. Többször világosan bebizonyosodott az emberiség hosszú történelme során, hogy az emberi viselkedés megváltoztatását célzó kampányok, előírások és parancsolatok (Ne szexeljetek! Használjatok óvszert!) soha nem működtek és nem is fognak. 2018 van, érdemes lenne a felelős döntéshozóknak is ezt az évezredes tapasztalatot valahogy beleépíteniük a döntéseikbe.

A PrEP hatóanyagait tartalmazó eredeti gyógyszer, a Truvada valamint néhány generikum (pl. TEVA, Sandoz) egyébként elérhető itthon, de csak kezelésre, vényköteles módon, tehát megelőző eszközként nem. Egyébként a Truvada patikai listaára 145 000 forint dobozonként, a másik két említett generikum kb. 70 000-80 000 forint, míg az olcsó (indiai, thaiföldi) generikumok nagyjából átlagosan 100 dollárba kerülnek három dobozonként. Azt gondolom, hogy ennyi pénzt megér a saját egészséged megőrzése, ha kicsit gyakorlatiasabb példával szeretnék élni, azt is mondhatnám, hogy ennyi pénzt akár el is dohányzol 3 hónap alatt.

Aki ennek ellenére PrEP-et szeretne vásárolni, az megteheti külföldi, jellemzően angliai vagy távol-keleti beszerzői klubok segítségével, akik akár magyarországi címre is eljutattják a gyógyszereket. Érdemes egyszerre maximum 3 havi adagot rendelni, mert ez minősül még személyes használatra szánt mennyiségnek, így biztonságosabb a csomag megérkezése.

 

Krsjak Attila Noé

 

„A legfontosabb változtatás az lenne, ha Magyaroszágon is legálisan, patikában hozzáférhetőek lennének az olcsó generikumok.”

Mi lenne a legfontosabb változtatás a PrEPpel kapcsolatban?

A legfontosabb változtatás az lenne, ha Magyaroszágon is legálisan, patikában hozzáférhetőek lennének az olcsó generikumok. További nagyon fontos változás lehetne az, hogy az orvosok, egészségügyi ellátó szervezetek és szakemberek, nemigyógyászok, magánrendelők, stb., felkészültek legyen a PrEP-pel kapcsolatban. Én több orvosnál érdeklődtem a PrEP szedésének elkezdése előtt, nem akarok durván fogalmazni, ezért inkább csak azt mondom, hogy fogalmuk sem volt róla. Szóval egy fontos fejlesztendő terület kell, hogy legyen a konkrét szakmai személyzet edukációja is.

Honnan jött a gondolat hogy önkéntes munkával elkészítsd ezt a dokumentumot?

Magam is PrEP használó vagyok, és megdöbbentett az az információhiány, amit itthon tapasztaltam. Tudtam arról, hogy vannak még PrEP használók rajtam kívül mondjuk Budapesten, de hogy ők honnan szerzik akár a gyógyszert, akár az információt, azt rendkívül nehéz volt kideríteni. Akkor döntöttem el, hogy megpróbálom a lehető legtöbb forrást egy helyre gyűjteni, és ekkor találkoztam a PrEPster kiadványával is. Azt gondoltam, hogy első lépésként ennek a magyar adaptációja lenne a megfelelő.

„Gyakorlatilag agyon van hallgatva a HIV-prevenció, egyáltalán a HIV-kérdés. „

Kit lehet ma Magyarországon keresni, ha további kérdése van?

Például engem. Magyarországon nagyon kevesek elérhetők a kérdésben. Még azok sem, akiknek adott esetben ez a feladata lenne, például a meleg szervezetek vagy érdekvédelmi csoportok, ami szintén sajnálatos. Sehol sem lehet találkozni PrEP kampánnyal, egyetlen meleg szervezetünk sem foglalkozik a U=U kampánnyal, gyakorlatilag agyon van hallgatva a HIV-prevenció, egyáltalán a HIV-kérdés.

Kanicsár Ádám András

Instagram: @kanicsar

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin