Nagyvilág

Megbukott Észtországban a házasságról szóló népszavazási kezdeményezés

26 igen, 49 nem és 25 tartózkodó szavazat mellett elutasította az észt parlament, a Riigikogu azt a népszavazási kezdeményezést, amely a házasság definíciójáról kérdezte volna a balti állam lakosságát.

A szavazás több éves huzavona végére tesz pontot. Az ügy hátteréről: noha a 2019-es parlamenti választást a liberális Észt Reformpárt nyerte, az addig kormányon lévő Észt Centrumpárt (KESK) nem akarta átadni a hatalmat. Így a szélsőjobboldali Észtországi Konzervatív Néppárttal (EKRE) koalícióra lépve többséget szereztek és kormányt alakítottak.

 

Pillanatkép az észt parlament üléséről

 

Ám az EKRE a koalíciókötéshez azt a feltételt kötötte ki, hogy legyen referendum arról, hogy az észtek egyetértenek-e azzal, hogy a házasság kizárólag egy férfi és egy nő között jöhet létre – kizárva ezzel az azonos nemű párokat.

A nagyobbik kormánypártnak a dolog kínos volt, az ellenzék tiltakozott, tüntetések szerveződtek, de a referendumot az első parlamenti ülésen annak idején végül megszavazták. Az ellenzék aztán több ezer módosítási javaslatot nyújtott be, de úgy tűnt, a referendum második olvasata is megszavazásra kerül.

A szavazás előtt egy nappal, január 12-én aztán korrupciós botrány robbant ki egy tallinni építési tender kapcsán, amelynek folyományaként szerdán lemondott a miniszterelnök, a kormánnyal együtt. Kersti Kaljulaid köztársasági elnök felkérte a Reformpártot a kormányalakításra, a KESK pedig bejelentette, hogy nem kíván többet a szélsőjobboldallal szövetkezni. Ennek köszönhető, hogy végül a parlament leszavazta a második olvasatot és nem lesz népszavazás a kérdésben áprilisban.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin