Itthon

A Pride hónap meglepetése: Kövér László nem enged emberi jogi konferenciát a Parlamentbe

Facebook-bejegyzésben számolt be róla Bedő Dávid, a Momentum Mozgalom országgyűlési képviselője, hogy Kövér László, az Országgyűlés elnöke nem engedte, hogy a Parlament helyt adjon egy alapvető emberi jogokról szóló konferenciának.

A posztból kiderül, hogy a meghívottak között országgyűlési képviselők, diplomáciai testületek – köztük David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete – és civil szervezetek képviselői voltak, egyebek mellett egy LMBTQ-szervezet tagjai is. A megbeszélés fő témája pedig a törvényhozásnak az egyenlő jogok biztosításában játszott szerepe lett volna.

Kövér László a terembérlésre irányuló többszöri kérésünkre közel egy hónapig nem válaszolt, a konferencia előtt egy nappal viszont jelezte, hogy nem engedi be a Parlamentbe a rendezvényt. Az állampárt házelnöke elutasító válaszában a 2012. évi XXXVI. törvény 2. § (1) bekezdésében foglalt kötelezettségére hivatkozik, miszerint „a házelnök biztosítja az Országgyűlés jogainak gyakorlását, gondoskodik az Országgyűlés tekintélyének megóvásáról, az Országgyűlés rendjének és biztonságának fenntartásáról, valamint az Országgyűlés munkájának megszervezéséről. Kövér válasza amellett hogy szánalmas, egyértelműen kirekesztő és uszító” – írja Bedő.

 

 

2024-ben immár 44 nagykövetség és kulturális intézet sürgette közös nyilatkozatban, hogy Magyarországon szüntessék meg az LMBTQ-közösséget diszkrimináló törvényeket és retorikát. Idén először Lengyelország is csatlakozott a nyilatkozathoz – közölte a héten a Budapest Pride.

 

Lengyelország is sürgeti az LMBTQ diszkrimináció megszüntetését Magyarországon

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin