Kultúra

Még mindig alig vannak LMBT karakterek az amerikai filmekben

Miközben a tévésorozatokban soha nem látott sokszínűség uralkodik, a hollywoodi stúdiók mintha lemaradtak volna. 

THE IMITATION GAME
A Kódjátszma a kivételek közé tartozik.

A Dél-Kaliforniai Egyetem kommunikációtudománnyal és újságírással foglalkozó intézete a 2007 és 2014 közötti időszakból a 700 legjobban jövedelmező filmet vizsgálta felmérése során. Az LMBT reprezentációt idén mérték először, a nemi és rasszbéli hovatartozásról vannak adatok az elmúlt hét évből. Az eredmények persze nem meglepőek, de attól még ugyanannyira elszomorítóak: a filmgyárat továbbra is a fehér, heteroszexuális, cisznemű férfi főhősök uralják.

Az elmúlt év legtöbbet jövedelmező filmjei közül a beszélő szerepek mindössze az esetek 0.4%-ában estek LMB karakterekre; a T nem hiába hiányzik a rövidítés végéről, ugyanis transznemű szereplőket egyáltalán nem találunk közöttük. Ezek a számok abból a szempontból fontosak, mert a becslések szerint az USA népességének 3,5%-a tartozik az LMBT közösségbe – tehát egyáltalán nem megfelelő a reprezentációjuk a filmiparban, a színesbőrű és női szereplőkkel egyetemben.

lgbt_movie_rep

Mind tudjuk, hogy a nagy filmstúdióknak a huszadik szuperhősfilm hozza az igazán nagy bevételeket; viszont az elmúlt évek előrelépéseit tekintve az LMBT jogok területén eléggé érthetetlen, hogy Hollywood miért nem képes hasonlóan progresszív lépéseket tenni. Mindeközben a televízió – vagy éppen a Netflixnek köszönhetően a számítógép – képernyőjén egyre-másra sokasodnak a sokszínű szereplőgárdák: példaként ott van az Orange Is The New Black, az Empire, a Transparent vagy a True Blood. 

Most pedig jöjjön egy pár konkrétabb statisztikai adat, hogy jobban átlássuk a helyzetet.

– A 2014-es évek 100 legjövedelmezőbb filmjének szereplői közül 4610 beszélő karakterből mindössze 19 volt leszbikus, meleg vagy biszexuális.

– Ami fenti 19 szereplő nemét és bőrszínét illeti, a férfiak kétharmados, a fehér szereplők pedig 85%-os többségben voltak.

 

– Az LMB karakterek 14 film között oszlanak meg, amelyek közül egyik sem animációs film volt. (Az Így neveld a sárkányodat 2. egyik szereplőjéről egy interjúból kiderült, hogy meleg. – a szerk.)

– 100-ból mindössze 17 film főszereplője származott valamilyen kisebbségi rasszból vagy etnikai népcsoportból.

– Az elmúlt év szöveges szerepei a következőképpen oszlottak meg bőrszín/etnikai hovatartozás szerint: 73.1% fehér, 12.5% fekete, 5.3% ázsiai, 4.9% spanyol/latin-amerikai, 2.9% közel-keleti, kevesebb, mint 1% indián/alaszkai őslakos, 1.2% pedig egyéb csoportból. 2007 és 2014 között ezek az arányok gyakorlatilag nem változtak.

– Az akció/kalandfilmek, valamint a vígjátékok – ergo a szinte biztosan nagyobb jövedelmet generáló műfajok – szereplőinek körülbelül negyede származott kisebbségekből tavaly.

– A hét év terméséből összegyűjtött 30.835 beszélő karakter 30.2%-a volt nő.

2014-ből egyetlen 45 év fölötti női főszereplőt sem találunk, és ugyanez a helyzet a leszbikus, illetve biszexuális női karakterekkel is.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin