EgészségPlay Safe

„Magyarországon is rengeteg tévhit terjed a HIV-vel kapcsolatban.” – Interjú Dr. Szlávik János főorvossal

Kirekesztés, megbélyegzés, depresszió, öngyilkosság – többek között ezzel járt a HIV-pozitív státusz az 1980-as években. A vírus okozta AIDS-ben több ezren haltak meg világszerte, ám napjainkban már közel sem akkora tragédia, ha valaki megfertőződik, a gyógyszerek rendszeres szedése mellett ugyanis a HIV-fertőzöttek is teljes életet élhetnek. Annak ellenére viszont, hogy a megbetegedésről ma már egyre többet tudunk, még mindig rengeteg tévhit él az emberekben a HIV-vel kapcsolatban. Dr. Szlávik János, a Szent László Kórház immunológiai ambulanciájának főorvosa a leggyakoribb tévképzeteket segített eloszlatni.

 


Melyek a legnagyobb tévhitek a HIV terjedésével kapcsolatban?
Rengeteg tévhit terjed. A mai napig sokan hiszik, hogy halálos megbetegedés, és hogy nagyon könnyen elkapható, akár csókolózással vagy szúnyogcsípéssel. De ez csak néhány a sok közül.

Mit lehet tenni, ha egy egyszeri aktus során kiszakad a gumi, és az érintettek félnek, hogy elkapták a HIV-vírust a partnertől?
Nagyon ritka, hogy valaki egyetlen gumiszakadással elkapja a vírust. Ráadásul nem azoktól kell félni, akik rendszeresen szedik a gyógyszert; a járványt az a 2-3 ezer fertőzött tartja fenn, akik nem tudják magukról, hogy hordozók. Évente nagyjából 300 új HIV-pozitív személy jelentkezik.

Mekkora eséllyel fertőz egy HIV-pozitív, gyógyszert nem szedő személy a fertőzöttségének különböző időszakaiban?
Ha elkapta, onnantól kezdve fertőz. Ugyan több helyen is szó esik arról, hogy az ablakperiódus időszakában a legnagyobb a fertőzésveszély, de az a személy, akinek akár többszáz partnere is van egy évben és megfertőződik, honnan tudja, hogy kitől kapta el és mikor van az ablakperiódusa? A másik probléma, hogy mivel a kór ma már nem halálos, a keményebb meleg közösségekben néhányan nem törődnek vele, hogy megfertőznek-e másokat, hiszen ha tovább adják is, van rá gyógyszer.

Akik viszont gyógyszeres kezelés alatt állnak, gyakorlatilag nem fertőznek. Azonban az immunrendszerüket nagyon védeni kell, így továbbra is fontos, hogy védekezzenek szex közben. Ha nem figyelnek oda, könnyen elkaphatnak más betegségeket. A másik probléma, hogy ezeket tovább is adhatják, ugyanis néhányan helytelenül úgy gondolják, hogy ha gyógyszert szednek, nem történhet semmi baj.

 

Dr. Szlávik János, a Szent László Kórház immunológiai ambulanciájának főorvosa

 

Csak hogy néhány tévhitet tisztázzunk: mennyit számít megfertőződés szempontjából az előváladék?
Ha valamilyen sérülés áll fenn, az növeli a megfertőződés kockázatát. A lényeg, hogy mindig gumióvszert kell használni, különben másfajta nemi betegségeket is elkaphatunk. Sőt, a különböző fertőzések gyakran együtt járnak. Az óvszer az egyetlen biztos módja annak, hogy ne kapjunk el semmit.

Külföldön több helyen is elérhetőek a PeP és a PreP készítmények. Mi a helyzet ezek alkalmazásával Magyarországon?
Ezek a szerek Amerikában és az Unióban is alkalmazott gyógyszerek, azonban havi 150 ezer forintba kerülnek. Nyugat-Európában teljes áron lehet hozzájuk jutni. Az Egyesült Államokban elfogadott, hogy szinte minden nap beszednek kettőt szex előtt, majd az aktust követően naponta egyet-egyet. Ezzel személy szerint nem értek egyet, hiszen ez a készítmény mindössze 50-70 százalékban véd meg a fertőzéstől. Amíg néhol 50 forintért is hozzá lehet jutni gumióvszerhez, miért adnánk ki ennyi pénzt valamiért, ami nem is feltétlenül véd meg minket? Magyarországon támogatott formában jelenleg a fertőzöttek és az egészségügyben dolgozók számára érhetőek el ezek a gyógyszerek. Az országunk még nem tart ott, hogy ilyen formában mindenki számára bevezessük.

Mit fontos tudatosítania magában egy megfertőződött személynek mind egészségügyi, mind lelki, mind szociális szempontból?
Fontos tudatosítani, hogy ez a kór ma már nem halálos, azonban szedni kell a gyógyszert, amivel teljes életet élhet fertőzöttként is. A párkapcsolat már nehezebb ügy. A HIV-pozitív személyek gyakran egyedül maradnak, bár a melegek valamivel jobban fogadnak egy ilyen hírt. Jobban meg is értik, mivel felvilágosultabbak ezen a téren. Ők inkább azon borulnak ki, ha ezzel kiderül, hogy a másik fél csalfa volt. Azt ne kérdezze, hogy hogyan valljon színt valaki, akár a párjának, akár otthon, azt nem tudom. Fontos, hogy a szeretteinkkel őszinték legyünk, de ezt nagyon nehéz közölni, sokan nem is merik megmondani az igazat.

Máthé Bence

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin