Nagyvilág

Magyarországgal példálóztak az isztambuli homofób felvonuláson

 

Példaként állította Magyarországot és Oroszországot az összegyűlt tömeg elé a Hazafias Párt (Vatan Partisi) egyik szószólója az Isztambulban tartott Nagy családi összejövetel a perverzió ellen címet viselő rendezvényen – írja a VOA.

„Felszólítjuk a képviselőket, hogy fogadjanak el törvényt az LMBT szervezetek és propaganda betiltására. Nem látják, hogy a homoszexualitást normalizálják, és a nem nélküli személyeket nap mint nap reklámozzák olyan platformokon, mint a Netflix, a Disney és a közösségi média? Nem tudják, hogy az LMBT-propaganda bekerült a gyerekkönyvekbe és rajzfilmekbe? Nem látják, hogy az egyetemeken LMBT-projektek folynak? Oroszország és Magyarország betiltotta, most rajtunk a sor. A mi nemzetállamunkat veszik célba” – mondta a felszólaló.

A többi felszólaló hasonló beszédeket mondott, melyekben azzal vádolták meg az LMBTQ közösséget, hogy propagandát terjesztenek, amelyek veszélyesek a gyerekekre és a hagyományos családi értékekre. A résztvevők hasonló üzeneteket hordozó táblákkal vonultak.

A gyűlésre Isztambul hagyományosan rendkívül vallásos negyedében, Fatihban került sor, iszlamista és jobboldali nacionalista szervezetek részvételével. A szervezők szerint „több tízezer” ember vett részt a rendezvényen, bár a Twitteren megosztott, a tömegről készült fotóik ezt nem támasztják alá.

A rendezvény televíziós reklámja ellen korábban Izmir városában tüntettek, ahol a résztvevőket a rendőrség letartóztatta.

A gyülekezéssel egy időben az egyik legnagyobb török LMBTQ szervezet, a KAOS GL Nagy élet-összejövetel címmel YouTube élőadást indított, ahol több baloldali párt képviseltette magát, illetve LMBTQ-barát civil szervezetek is felszólaltak. Mindannyiuk véleménye azt volt, hogy a Fatihban tartott felvonuláson elhangzott beszédek gyűlöletbeszédnek minősülnek a szexuális kisebbségek ellen.

Tunç Soyer, Izmir ellenzéki polgármestere a műsorban úgy nyilatkozott, minél megosztottabb egy társadalom, annál szegényebb, és annál nagyobb a vesztenivalója. „Minden egyes állampolgár szabadsága mindannyiunk szabadságát jelenti. Egyenlő szolgáltatást kell nyújtanunk minden állampolgárnak, megkülönböztetés nélkül” – mondta.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin