Itthon

Magyarország uniós pénzeket bukhat a homofób propagandatörvény miatt

Tüntetés június 14-én a propagandatörvény ellen | Fotó: Bielik István

 

Akár uniós támogatásoktól is eleshet Magyarország a kormány által homofób propagandatörvény irányába eltérített törvénymódosítások miatt.

Az Európai Bizottság jelenleg is vizsgálja, hogy a törvénycsomagban egyes elemei, a gyermekek védelmét nem szolgáló, de az LMBTQ közösség jogait csorbító passzusok sértik-e a jogállami normákat. A Népszava tudósítása szerint Nicolas Schmidt, az EU szociális és foglalkoztatási politikáért felelős biztosa erről számolt be az EP egy képviselői csoportjának. Vizsgálják azt is, hogy a magyar törvénymódosítás veszélyezteti-e az EU pénzügyi érdekeit, valamint hogy

a homofóbnak minősített előírások nem mennek-e szembe a közösségi büdzséből származó források odaítélésének a feltételeivel.

 

Már a magyar törvénycsomag elfogadása utáni napon az EP képviselői az Európai Bizottsághoz fordultak amiatt, hogy a módosított jogszabályok sértik-e az EU Alapjogi Chartáját – ez pedig azért lényeges kérdés, mert azt kötelező betartani a közösségi pénzek felhasználása során. A Charta tartalmazza a szexuális irányultság alapján történő megkülönböztetés tilalmát. Az uniós testület már július közepén arra jutott, hogy a magyar törvénymódosítások több uniós szabályt is sértenek, ezért kötelezettségszegési eljárást indult Magyarországgal szemben: az aggályok között a diszkrimináció tilalmának Chartába foglalt megszegése is szerepelt.

Ahogy arra most Nicolas Schmidt emlékeztet, az EU-s támogatások felhasználásáról szóló rendelet egyértelműen leszögezi, hogy

„uniós pénzből nem lehet olyan projekteket megvalósítani, amelyek során sérülnek az emberi jogok, például a meleg közösség jogai.”

 

Hogy mit jelenthet mindez a gyakorlatban: épp tegnap érkezett a hír, hogy Nagymaros polgármestere személyesen szedette le a helyi könyvtár polcáról a Meseország mindenkié című kötetet éppen a homofób propagandatörvényre hivatkozva. Tette mindezt úgy, hogy a törvény hatálya nem terjed ki a könyvtárakra. A hasonló esetek miatt az Európai Bizottság dönthet például úgy, hogy uniós pénzből nem finanszírozhatóak magyarországi könyvtárak létesítése vagy épp felújítása.

Egy éve volt már hasonlóra példa: az EU testvérvárosi programjában elutasították hat lengyel város pénzügyi igényeit, amelyek csatlakoztak az úgynevezett “LMBT-mentes zóna” kezdeményezéshez. Mindez pedig intő jel lehet a magyar kormány számára is, a Fidesz ugyanis épp Lengyelországból importálta a politikai homofób gyűlöletkeltést.

 

 

Tombolnak a lengyel politikusok, amiért EU-s pénzektől estek el a homofóbia miatt

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin