Lifestyle

Magyar politikusok és az előbújás

A magyar politikai kultúrát napjainkban is a férfiak, azon belül a heteroszexuális férfiak dominálják. A nők aránya az Európai Unió tagállamai közül a magyar országgyűlésben a legalacsonyabb (alig 10 százalék), egyéb társadalmi kisebbségek reprezentációjáról nem is beszélve.

Nem kivétel ez alól az LMBTQ-közösség és annak láthatósága sem. A rendszerváltás óta eltelt 28 évben alig akadt néhány politikus, aki felvállalta volna, hogy a saját neméhez vonzódik. Olyanról pedig máig nincs tudásunk, aki transzneműként bújt volna elő.

Október 11., az Előbújás Napja alkalmából csokorba szedtük a nyíltan meleg és leszbikus, aktív és már visszavonult politikusainkat.

Az első előbújó Ungár Klára, aki 1990-től nyolc éven keresztül volt tagja az országgyűlésnek. 1990-től a Fiatal Demokraták Szövetsége színeiben politizált (a párt színeiben 1990-ben Budapest főpolgármester-jelöltje is volt), majd 1993-ban kilépett a pártból és mandátumáról is lemondott.

 

Ungár Klára egy 1990-es választási plakáton Orbán Viktor és Fodor Gábor társaságában

 

1994-ben ismét megválasztották, ekkor a Szabad Demokraták Szövetsége színeiben, amelynek 4 évig volt képviselője és 2009-ig tagja. Később megalapította a Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Pártot, amelynek azóta is elnöke. Identitását 2001-ben vállalta fel először nyíltan. Érdekesség, hogy unokaöccse az az Ungár Péter, aki jelenleg az LMP – Lehet Más a Politika országgyűlési frakciójának tagja.

A következő előbújásra 2007-ig kellett várni, amikor Szetey Gábor, a második Gyurcsány-kormány személyügyi államtitkára 2008. július 5-én, a XII. Budapesti LMBT Fesztivál megnyitóján coming outolt.

 

Szetey Gábor a XII. Budapesti LMBT Fesztivál megnyitóján (2008. 07. 05.) | Forrás: Háttér.hu

 

Hiszek abban, hogy minden ember egyenlő. Nem papíron, nem szavakban. Itt, a való életben. (…) Hiszek abban, hogy szégyenkezve, félve, rettegve nem lehet egyenlőnek lenni. (…) Hiszek abban, mert hinni akarok abban, hogy mi az első, a nyugati világba tartozunk. Ám ehhez tenni kell. A falakat magunknak kell lebontani. El kell kezdeni, mert ha nem kezdjük el, nem kezdem el, akkor nem lesz elkezdve. Tehát: Szetey Gábor vagyok. A Magyar Köztársaság kormányának személyügyi államtitkára. Hiszek Istenben, a szeretetben, a szabadságban és az egyenlőségben. Magyar vagyok és európai. Közgazdász, személyügyi vezető. Társ, barát, néha ellenfél. És meleg.” – hangzott el a rendezvényen.

A közönség soraiban több vezető politikus és közéleti személy, köztük Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök felesége is helyet foglalt. A miniszterelnök blogjában támogatásáról biztosította Szeteyt, és társadalmi vitát kezdeményezett az azonos nemű párkapcsolatok hazai elismeréséről. Az Országgyűlés fél éven belül elfogadta a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, amelynek társadalmi-politikai vitájában Szetey is komoly szerepet vállalt és amely 2009-ben lépett életbe.

Később a Bajnai-kormány egy államtitkára, Sebián-Petrovszki László is előbújt, méghozzá egyedülálló módon: 2009 nyarán, a szakállamtitkári kinevezését követően leadott vagyonnyilatkozatában szerepeltette, hogy férfival él élettársi kapcsolatban. Sebián-Petrovszki László jelenleg a Demokratikus Koalícióban politizál.

 

Sebián-Petrovszki László

 

2015 májusában, a Nemzetközi Homo- és Transzfóbia Elleni Napot követően bújt elő melegként Léderer András, aki 2002-től 2009-ig politizált aktívan a Szabad Demokraták Szövetségében. Facebookon vallott nyíltan a melegségéről azt követően, hogy Orbán Viktor válaszolt egy homoszexualitást érintő újságírói kérdésre.

 

Léderer András | Forrás: 168ora.hu

 

Magyarország toleráns ország. A tolerancia nem azt jelenti, hogy tőlünk különböző életfelfogásokat azonos szabályozás alá vonnánk, mint a sajátjainkat. […] Így tudunk együttélni. Ha bármelyik irányba elmozdítjuk ezt a rendszert, akár mi erőteljesebb szabályokkal lépünk föl, akár a homoszexuálisok közössége kirívóbb magatartást tanúsít, akkor a mostani békés, nyugodt és egyensúlyi állapot meg fog bomlani.” – jelentette ki a miniszterelnök. „Ma is tanultam valami fontosat: nem vagyok magyar, viszont húzzam meg magam, különben lesz nemulass” – válaszolta erre Léderer.

Végül a legfrissebb előbújás Barabás Richárd, a Párbeszéd Magyarországért (PM) szóvivőjéhez, újbudai önkormányzati képviselőjéhez kötődik, aki 2015 júliusában egy Facebook-posztban osztotta meg követőivel, hogy meleg.

 

Barabás Richárd | Forrás: 444.hu

 

A fiatalemberrel magazinunk még aznap interjút készített. „Már jó ideje érlelődött bennem. Azt éreztem, hogy egy ilyen őszinte gesztus hosszútávon mindenképp hasznos lehet. Napról napra egyre fojtogatóbb a cinizmus, a rosszindulat és a hazugságháló, ami körbevesz. Ráadásul politikusként még csak meg sem tehetem, hogy túl hosszú időre leszakadjak a hírekről, vagy kimaradjak a folyamatos és szűnni nem akaró pörgésből. Ilyenkor a legegyszerűbb őszinteség a legerősebb dolog lehet” – mondta akkor.

A teljes interjú cikkünkben olvasható el:

Exkluzív interjú Barabás Richárddal, a PM fiatal politikusával előbújásáról

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin