Hírek

Exkluzív interjú Barabás Richárddal, a PM fiatal politikusával előbújásáról

Barabás Richárd a Párbeszéd Magyarországért talán legismertebb aktivistája. Rendszeresen tart sajtótájékoztatókat és figyelemfelkeltő akciókat a közéletet foglalkoztató kérdésekben, emellett pártja XI. kerületi önkormányzati képviselője. A fiatalember július 9-én Facebook-oldalán osztotta meg a követőivel, hogy meleg.

Miért döntöttél épp most a coming out mellett?

Barabás Richárd: Már jó ideje érlelődött bennem. Azt éreztem, hogy egy ilyen őszinte gesztus hosszútávon mindenképp hasznos lehet. Napról napra egyre fojtogatóbb a cinizmus, a rosszindulat és a hazugságháló, ami körbevesz. Ráadásul politikusként még csak meg sem tehetem, hogy túl hosszú időre leszakadjak a hírekről, vagy kimaradjak a folyamatos és szűnni nem akaró pörgésből. Ilyenkor a legegyszerűbb őszinteség a legerősebb dolog lehet, legalábbis nagyon hiszek ebben.

Forrás: Móricz-Sabján Simon/Népszabadság
Forrás: Móricz-Sabján Simon/Népszabadság

Az időzítésen azért vacilláltam kicsit. A mostani legfrissebb történések, mint az ír népszavazás, az amerikai döntés, Kocsis Máté és Kovács Zoltán erre adott felháborítóan rosszindulatú és buta (így értem: BUTA) képcseréi vagy éppen Orbán Viktor, Harrach Péter, Semjén Zsolt, Novák Előd (a sor hosszan folytatható, lássuk be) minden érdemi tudástól mentes sületlenségei aktuálissá tették. Ugyanakkor sokan óvtak, hogy a Pride „zajában” el fog veszni az üzenet, amit mindenképp el akartam a coming out kapcsán kerülni. Végül úgy döntöttem a szívemre hallgatok, az pedig kérlelhetetlen erővel azt tolta: „Tedd meg! Ez a helyes! Szarul fogod érezni magad, ha nem teszed!”

Mit éreztél, miután kitetted a posztot a Facebook-oldaladra?

B. R.: Hú… elképesztő szabadságot és örömöt. Szinte nevethetnékem volt! Azért tegyük hozzá, hogy ELŐTTE majdnem egy óráig ültem még a kész szöveg és az oké gomb fölött, hogy akkor biztosan akarom-e… Aztán azon gondolkoztam, hogy tudok-e boldogan mesélni róla, mintha már megtettem volna. És tudtam. Ez megadta az utolsó lökést.

A munkádban és általában a pártodon belül mennyire nyílt téma a melegség? Volt, akivel megbeszélted e lépésedet?

B. R.: A PM-ben (Párbeszéd Magyarországért) teljesen nyílt téma. Mondjuk ez egy valamirevaló zöld (és bal) párttól el is várható. Viszonylag sok embernek érdekelt a véleménye, szerettem volna árnyalt képet kapni arról, mit gondolnak egy esetleges coming outtal kapcsolatban. Mindenki bátorított egyébként, legfeljebb az időpontban nem volt tökéletes egyetértés. Amikor dolgozom, viszonylag kevéssé befolyásol a szexuális orientációm. Akár testületi ülésről, akár sajtótájékoztatóról, akár az ifjúsági szervezetünkről (ZöldFront) van szó, igyekszem a munkára koncentrálni. Veszélyes is lenne, ha a mindenféle erkélymászós és rosszalkodós akcióink közben valami elvonná a figyelmem!

Forrás: Pestisracok.hu
Forrás: Pestisracok.hu

Hogy látod a melegek helyzetét a mai magyar közéletben?

B. R.: Nehéz kérdés. Egyfelől a közéleti szereplők jó példát mutathatnak, ha nyíltan kiállnak. Ez mindenképpen érzékenyíti a társadalmat, hiszen az emberek azt látják, hogy a már megismert „hírességek”, akiket egyébként szeretnek, elfogadnak, elismernek, egyáltalán nem lesznek rosszabb emberek, csak azért, mert kiderül róluk, hogy a saját nemükhöz vonzódnak. Szerencsére volt pár ilyen példa az elmúlt években. Ugyanakkor ez óhatatlanul is fenntart egy határvonalat, mert sugallhatja azt a képet, hogy oké-oké, azok ott „fenn” megengedhetik ezt maguknak, de a mi utcánkban ez nem fordulhat elő. Miközben de, nagyon gyakran előfordul, csak a félelem, a megfelelő háttértudás hiánya és az elhallgatás miatt rejtve maradnak.

Vagyis a kérdést kicsit átfogalmaznám, mert nem az az érdekes, hogy mi a helyzet a meleg közéleti szereplőkkel, hanem inkább az, hogy mikor nem lesz ügy, ha egy közéleti szereplő előbújik? Szerintem egyértelműen akkor, amikor a társadalom széles rétegeiben lehet ezekről a kérdésekről szabadon beszélni úgy, hogy senkinek sem kell félnie a megaláztatástól. Itt viszont a kígyó kicsit a saját farkába harap, mert egészen addig mégiscsak nagyon fontos, hogy olyan közéleti szereplők coming outoljanak, akikben sokan bíznak. Ezért mondtam, nehéz a kérdés és csak apránként lehet haladni vele.

Forrás: 444.hu
Forrás: 444.hu

Családod, párod, barátaid mit szóltak az előbújáshoz?

B. R.: Mindenkit még nem kérdeztem végig, de akikkel eddig beszéltem, nagyon örültek és azt mondták, mindenben számíthatok rájuk. A barátom, mikor néhány hete felvetettem, hogy akkor komolyabban megfontolnék egy coming outot, azt mondta, örül neki és szerinte dolgom, hogy megtegyem. Mielőtt a posztot kitettem, utoljára neki küldtem át, hogy olvassa el.

Találkozunk az idei Budapest Pride-on?

B. R.: Naná! Ott fogunk vonulni PM-es és ZöldFrontos zászlók alatt! (Ráadásul gyártattunk külön szivárványszínűt az alkalomra!)

Tavaly ilyenkor Lakner Zoltán országosan ismert politológus szintén saját Facebook oldalán Pride-om című jegyzetében vállalta fel nyíltan homoszexualitását. Vele készült interjúnkat ide kattintva olvashatjátok el.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin