Sziget2018

Magic Mirror 2018 – Otthon a „varázstükörben”

A Sziget egyik legkülönlegesebb helyszíne, a Magic Mirror mindenkihez szól, programjaival pedig igyekszik bemutatni az LMBTQ közösség változatosságát és sokszínűségét. Steiner Kristóf pódiumbeszélgetéseinek vendége lesz többek között Alec Furtek meztelenbarát boutique hotel-tulajdonos, de a Cupcake néven ismert libanoni színész, performer és drag queen, Hassan Dib is. Nem maradhatnak el a komikusok fellépései sem, majd jönnek a koncertek és egyéb performanszok: többek között a polgárpukkasztó Liz Aggiss és a lírai I-VO, azaz Ivo Dimchev.

 

 

A késő esti showműsor idén a FAMEfatal nevet kapta, és ismét Berlin queer pápája, Markus Pabst állítja össze. A reggelig tartó fergeteges bulikért a hazai partisorozatok szervezői és egy-egy külföldi meghívott felel. Varázslatos program vár minket idén is.

Kialudtad már az előző napi bulit, de még pihennél egyet az esti csapatás előtt? Irány a Magic Mirror! Steiner Kristóf délutáni pódiumbeszélgetései idén is érdekesnek ígérkeznek: terítékre kerül a gay utazás, a gay Közel-Kelet, a vallás és a homoszexualitás kapcsolata – hogy csak néhányat említsünk a naponta változó témakörök közül.

Gyémánt Balázs világutazó, Szűcs Péter, a Peter’s Planet alapítója, Erdei Zsolt, a HUMEN Travel és Nadav Perez, az OUTStanding Travel utazási iroda alapítója mesélnek kalandjaikról, és arról, mit tesznek azért, hogy erősítsék egy-egy hely melegbarát státuszát. Fedezz fel velük ismeretlen desztinációkat, miközben ki sem teszed a lábad a Szigetről! Ha később tényleg utaznál valahova, érdemes meghallgatnod Alec Furteket, aki egy 400 éves olaszországi farmot alakított át meztelenbarát boutique hotellé, ahol egyetlen szabály van: légy önmagad!

Izrael, Palesztina, Libanon – ha ezekre az országokra gondolsz, nem éppen a melegbarát környezet jut eszedbe. Pont azért érkeznek ezekből a térségekből LMBTQ bloggerek, újságírók, előadók, valamint Budapesten tanuló diákok, hogy megcáfolják ezeket az előítéleteket.

Egy másik alkalommal arról hallhatunk, hogyan változik a testvéri szeretet, amikor az egyikük, esetleg mindketten előbújnak. Hogyan fedezik fel a meleg testvérek, ikertesók, hogy a másik is “más”? Hogyan kovácsolódnak testvérekké azok, akik sorsközösséget vállalnak közös gyökerek, közös társadalmi problémák kapcsán? A két idősebb testvérrel rendelkező Nimrod Dagan, az izraeli nemzeti színház színésze, valamint Nagy Dénes, egy meleg ikerpár egyik tagja mesél a témában.

A sokszor komoly témák után minden este jön a feszültségoldás: a Sziget Comedy fellépői idén is gyakran a meleg közösség kérdéseire reflektálnak, de jóval oldottabb keretek között. A házigazda ezúttal is Dave Thompson, alias Tinky Winky lesz, aki vallja magáról, hogy korábbi életeiben ő volt Szehaenré egyiptomi fáraó udvari bolondja, később Bonaparte Napóleon, egy mókus, aztán Dosztojevszkij. Nevetésből nem lesz hiány, az biztos.

Az esti koncertek egy része nem szimpla zenei élmény lesz, igazi performanszokra számíthattok. A brit Liz Aggiss polgárpukkasztó, ironikus, a zenét humorral ötvöző one woman show-ja igazi csemegének számít. A második világháború után Essexben született művésznő a Brightoni Egyetemen professor emeritaként vizuális performanszot oktat. Fiatal korában sokáig nem is tudta, mit szeretne, csak arra vágyott biztosan, hogy lássák, és hallják a hangját is.

 

 

Kóristából bounce rapper – Big Freedia már a világhírnévvel kacérkodik, 2016-ban Beyoncé Grammy-díjjal jutalmazott számában, a Formationben is közreműködött. Táncos csapata máris legendás, évente mintegy száz helyszínen lépnek fel, és a twerk, a shake, a wiggle, a bend ova és a hands on the ground mozdulataival varázsolják el a nézőközönséget. Just Be Free című albuma a Rolling Stone magazin szerint 2014 egyik legjobb elektronikus zenei kiadványa volt, hamarosan pedig érkezik a legújabb lemeze is.

Provokatív és vitatott színpadi munkákkal, a tánc, a színház, a zene, a rajz és a fényképészet meglepő egyvelegéből épített új alkotásokkal kápráztatja el közönségét I-VO, azaz Ivo Dimchev, aki csodálatos hangjának és zenei tehetségének köszönhetően immár nemzetközileg is elismert művész. Késő esti showműsor nélkül nem is lenne olyan mágikus a Magic Mirror sátra. Idén újra a berlini Markus Pabst rendezése ejt ámulatba mindenkit. A visszajáró Szitizeneknek ismerős lehet a FAMEfatal két főszereplője, a queer előadó-énekes Jack Woodhead és a világhír küszöbén egyensúlyozó akrobata, Tim Kriegler. Nevük már önmagában garantálja a feledhetetlen szórakozást, a többi fellépőről pedig még nem is beszéltünk!

 

 

Amint vége a műsornak, máris a Szitizeneké a parkett: a legismertebb hazai LMBTQ partik szervezői és a hozzájuk stílusban passzoló nemzetközi dj-k szolgáltatják a legütősebb számokat. A Garçons-t a Berghainba vissza-visszatérő olasz Hard Ton live act-je előzi meg, a VIBE popritmusaihoz az immár nemzetközi, egyébként barcelonai illetőségű Tanga! partisorozatot társították, az underground színtérről a technoszexuális OMOH mellé a szintén berlini, eredetileg német-angol Furfriend érkezik, de régiónk nagyjairól sem feledkeztek meg: a szlovák Tepláren és Homomat, illetve a cseh Pioneer szervezőcsapata is ellátogat a Szigetre. Végül, de nem utolsó sorban a programban idén is helyet kap a Pop Királynője, akinek méltó módon történő megünnepléséről a Papa Don’t Vogue csapata gondoskodik. Az mondjuk meglepő lenne, ha bárki úgy viselkedne, mint egy szűzlány az első csóknál…

 

Augusztus 8. szerda

17:00      Gaystorming

23:00      FAMEfatale (D) (nyílvános főpróba)

00:00      USX & Kayliox (B/CAN)

02:30      DJ Mada – Buddha-bar Budapest

Augusztus 9. csütörtök

15:00      Film: Dream Boat (D)

17:00      Gaystorming

18:00      Vogue workshop with Anthony BC (E)

19:00      Alice Frick (A), Paddy Lennox (UK)

21:00      Big Freedia (USA)

23:00      FAMEfatale (D)

00:00      Vesnu (SK)

02:30      Silver Tornado

Augusztus 10. péntek

15:00      Film: The Cakemaker (ISR)

17:00      Gaystorming

18:00      Vogue workshop with Anthony BC (E)

19:00      Radu Isac (RO), Elliot Steel (UK)

21:00      Thunderpussy (USA)

23:00      FAMEfatale (D)

00:00      Tanga! (E)

02:30      VIBE

Augusztus 11. szombat

15:00      Film: Tom Of Finland (FIN)

17:00      Gaystorming

18:00      Vogue workshop with Anthony BC (E)

19:00      Reginald Barris (A), Peter Szumowski (PL)

21:00      I-VO – solo concert (BG)

23:00      FAMEfatale (D)

00:00      Hard Ton (I)

02:30      Garçons

Augusztus 12. vasárnap

15:00      Film: Francia Nyár (F)

17:00      Gaystorming

18:00      Vogue workshop with Anthony BC (E)

19:00      Manuel Wolff (D), Alan Francis (UK)

21:00      Hans: Like A German (AUS)

23:00      FAMEfatale (D)

00:00      Furfriend (D)

02:30      OMOH

Augusztus 13. hétfő

15:00      Film: Laurence Anyways (CAN)

17:00      Gaystorming

18:00      Vogue workshop with Anthony BC (E)

19:00      Adam Bloom (UK), Paul Foot (UK)

21:00      Liz Aggiss – Slap & Tickle (UK)

23:00      FAMEfatale (D)

00:00      Pioneer Prague Presents: Spritz w/ Attitudes + Holy (CZ)

Augusztus 14. kedd

15:00      Film: 120 dobbanás percenként

17:00      Gaystorming

18:00      Vogue workshop with Anthony BC (E)

19:00      Jack Holmes (UK), Nathan Caton (UK)

21:00      Meet You In The Maze & Jo Samuels (UK)

23:00      FAMEfatale (D)

00:00      Papa Don’t Vogue

 

A délutáni beszélgetéseket megelőzően minden nap egy LMBTQ témájú filmet vetítenek le a szervezők. 

Íme a lista:

Augusztus 9., csütörtök

15:00 – Dream Boat (D, 2017)

Évente egyszer vitorlát bont a Dream Boat, egy meleg férfiakat célzó tengerjáró kirándulás. Öt, különböző országból származó, családjuk és politikai korlátaik nyomásától megszabadult férfi álomkeresését követhetjük nyomon. A hajó hét nap szerelmet, szabadságot és napsütést ígér – csakhogy a fedélzeten ugyanúgy ott van mindenki saját története, kétségei és dilemmái.

Augusztus 10., péntek

15:00 – A cukrász (ISR, 2017)

Thomas, az ifjú és tehetséges német cukrász szerelmi viszonyba bonyolódik Orennel, az izraeli nős férfival, aki váratlanul autóbaleset áldozatává válik. Thomas Jeruzsálembe utazik, hogy válaszokat találjon. Titkát megtartva magának Anatnál, szeretője özvegyénél vállal munkát egy kis kávézóban. Bár nem igazán kóser sütikkel szolgál, a hely hamarosan a város látványosságává válik. Thomas, aki sokkal inkább Anat életének részévé vált, mintsem szerette volna, elmegy a legvégsőkig – ahonnan már nincs visszaút.

Augusztus 11., szombat

15:00 – Tom of Finland (FIN, 2017)

Touko Laaksonen tiszti kitüntetéssel tér haza, miután hősiesen szolgálta a II. világháború borzalmaitól sújtott országát. Azonban a békés napok Finnországban ugyanolyan lesújtónak bizonyulnak. A nyugalmas Helsinkiben féktelenül üldözik a meleg férfiakat; néha attól sem riad vissza a rendszer, hogy házasságra és gyermeknemzésre kényszerítsék őket. Touko a művészetben talál felszabadító menedékre, és félelmeik béklyóiból felszabadult izmos férfiakat ábrázoló homoerotikus rajzokra szakosodik. Munkássága, amelyet elhíresült aláírása – Tom of Finland – fémjelzett, egy egész férfigeneráció reményének szimbólumává vált, és még tovább szította a melegforradalom tüzét.

Augusztus 12, vasárnap

15:00 – FRANCIA NYÁR (F, 2015)

Carole, a párizsi spanyoltanár és feminista aktivista 1971-ben kis híján elment Delphine, a limousini gazdálkodó család lánya mellett. De nem elég, hogy végül találkoztak, szenvedélyes szerelem is gyúlt közöttük. Szerencsétlenségükre azonban Delphine apja egy nap szívrohamot kap, és a fiatal lánynak nincs más választása, mint hazaköltözve segíteni édesanyját a tanyasi munkában. Carole nem bírja a távolságot, és úgy dönt, szerelme után megy a tanyára. De hogyan állja a sarat a feminizmus és a leszbikusság a hetvenes évek falusi világában?

Augusztus 13., hétfő

15:00 – Egy fantasztikus nő (CAN/CHI, 2017)

Marina pincérnőként dolgozik és tehetséges énekesnő. Szerelmével, a 20 évvel idősebb Orlandóval a jövőt tervezik. Egyik éjjel, épp miután megünnepelték Marina születésnapját, Orlando rosszul lesz, Marina azonnal kórházba viszi, de a férfit már nem lehet megmenteni. Marina gyanakvó tekintetek kereszttüzébe kerül: Orlando volt felesége megtiltja, hogy elmenjen a temetésre, fia pedig megfenyegeti, hogy kidobja abból a lakásból, ahol együtt éltek. Marina transzneműsége Orlando családja szemében aberráció. Fájdalmas harcot kell vívnia – mint egész eddigi életében –, hogy önmaga maradhasson: erős, egyenes jellemű, fantasztikus nő. A kanadai/chilei koprodukció a Kanadai Nagykövetség támogatásával kerül vetítésre. A kanadai és a chilei nagykövetek beszéddel is készülnek.

Augusztus 14., kedd

15:00 – 120 DOBBANÁS PERCENKÉNT (F, 2017)

A kilencvenes évek elején járunk. Mivel az AIDS már tíz éve ragadja el számos áldozatát, egymást érik az Act Up Paris aktivistáinak akciói a közöny ellen. Nathan még alig érkezik meg a csoportba, amikor Sean, az utolsó erejét is a küzdelemre összpontosító radikális aktivista alaposan felforgatja az egész életét.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin