Nagyvilág

Lövéseket adtak le a berlini Schwules Museum épületére

berlini Melegmúzeum
A berlini Schwules Museum / Fotó: dpa-infocom GmbH

 

Fegyveres támadás érte a Schwules Museumot – írja a Welt. A berlini Schwules Museum a város központjában, a Tiergarten negyedben található és 1984-ben alapították.

Február 24-én reggel a múzeum dolgozói arra lettek figyelmesek, amikor munkába mentek, hogy a múzeum nevét, két ablaküveget és egy kiállítási tárgyat is fegyverrel rongáltak meg, feltehetően előző éjjel. Hat lövedéknyomot találtak az épületen. A bejárat előtt kihelyezett, filcből készült fekete háromszöget is megrongálták, mely a jelenleg futó, fogyatékkal éléshez kapcsolódó kiállításhoz készült.

Klaus Lederer berlini polgármester-helyettes felháborodottan írt az esetről Twitteren: „Lövéseket adtak le a Schwules Museumra. Megdöbbentett ez a szörnyű tett! Teljes szolidaritásomat fejezem ki a múzeum felé.”

A rendőrség vizsgálja az ügyet, egyelőre azt sem tudni, milyen fegyverrel követték el a bűncselekményt.

Nem ez az első alkalom, hogy kárt tettek a múzeumban. Ben Miller történész a Dazednek elmondta, hogy 2016-ban a recepcióra lőttek rá fegyverrel, 2020-ban pedig kővel dobtak be egy ablakot.

A berlini Schwules Museum a világ legnagyobb olyan független intézménye, mely az LMBTQ történelem megőrzésének és vizuális kultúrájának szentelte magát. Kollekciójában több mint 1,5 millió elem található, köztük fényképek, videófelvételek, műalkotások és hangfelvételek. Évente több tízezren látogatják.

A múzeum elleni támadás különösen nyugtalanító egy olyan városban, amelyet a világ egyik leginkább melegbarát településének tartanak.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin