KultúraUtazás

Berlin, a világ egyik legismertebb melegbarát városa

A művészek és a bohém lelkek Mekkája, ahol régi és új alkot sajátos elegyet egy leomlott falnak és egy újraegyesült országnak köszönhetően. A sokadik aranykorát élő Berlin nemcsak Európa, hanem a világ egyik leginkább queer városa, ami rendre vezeti a melegbarát városok listáját is.

Berlin a világ minden tájáról vonzza a kreatív és trendszetter fiatalokat, hiszen mára Európa egyik leginspirálóbb városává vált. Legyen szó a világszínvonalú éjszakai életről vagy épp a különleges divatról, kifinomult művészetről, technológiai startupokról, vagy nemzetközi konyháról – a látogató pillanatok alatt beleszeret a német fővárosba. Aztán tovább marad a tervezettnél, később pedig rendszeresen visszajár. Ez ma Európa legmenőbb városa, ahol mindig történik valami érdekes.

Berlin ma egyértelműen trendi. De a tévétorony, a Reichstag és a Brandenburgi kapu szentháromságából kiszakadva, a kötelező látnivalókon túl is bőven tud érdekes és izgalmas programokat kínálni, akár egyetlen napra érkezik az ember, akár egy hétre. Most pedig tegyük fel a szivárványszínű szemüvegünket, és nézzük meg az LMBTQ Berlint is!

Itt senkinek sem kell egyedül éreznie magát. Berlin minden tekintetben sokszínű: a meleg, a leszbikus, a transzszexuális és az interszexuális közönséget kiszolgáló szórakozóhelyek is egészen elképesztő mennyiségben találhatóak a városban. Felvilágosító, jogvédő és tanácsadó központok, egyesületek impozáns sorával őrzi a város a meleg és leszbikus mozgalmak hosszú történelmének lenyomatát, ezért egy berlini látogatást érdemes összekötni valamelyik intézmény felkeresésével is.

Ha ezek közül csak egyetlenre lenne időnk, akkor érdemes próbát tenni a Schwules Museummal, a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb olyan múzeumával, ami az LMBTQ közösségek történelmét és kulturális kapcsolatait kutatja. A közel negyvenfős, többnyire önkéntes gárdával dolgozó múzeum története egészen 1984-ig nyúlik vissza: a város- és kultúrtörténeti Berlin Múzeumban akkor rendezték meg az első nyilvános LMBTQ-témájú kiállítást Eldorado címmel. A közösség mindennapjait és történelmét bemutató kiállítás az 1850-1950 közötti
időszakot ölelte fel, és 40.000 látogatójával egyszerre volt sikeres és váltott ki vitákat a közéletben. Az érdeklődést látva ezután jött létre először fiók-, majd később önálló intézményként a Schwules Museum. (A német schwul szó jelentésében és használatában a magyar meleg szónak felel meg, találkozhatunk vele a bárok, szórakozóhelyek, szaunák nevében.) Tanácsos azonban szem előtt tartani, hogy a Schwules Museum a kutatómunka és az óriási archívum mellett sokkal inkább egy tartalmában folyamatosan változó kiállítótér, semmint klasszikus értelemben vett múzeum. Ha arra járunk, érdemes előtte utánanézni az épp aktuális kínálatnak. 2017. január 30-ig például a világhírű író, Thomas Mann gyerekei előtt tisztelegnek. Az egymáshoz közel álló, harcosan náci-ellenes testvéreket csak Mann-ikrekként emlegették. Thomas Mann fia, a saját neméhez vonzódó, nyíltan meleg Klaus Mann az 1933 utáni emigráns német irodalom egyik legfontosabb képviselője, és ő jegyzi a német irodalom egyik első homoszexuális témájú regényét. Rajongva szeretett nővére a modern, emancipált nő prototípusa volt: az autóversenyeken is induló Erikának számos leszbikus kapcsolata volt korának prominens személyeivel.

 

Klaus és Erika Mann a Schwules Museumban

Melegbarát kávézókat és bárokat szerte a városban találni, de hagyományosan a schönebergi Nollendorfplatz környéki utcák számítanak Berlin eredeti meleg negyedének. Ha arra járunk, mindenképp tapasztaljuk meg egy melegnegyed hangulatát, legalább egy séta erejéig. Ma azonban már szerte a városban melegbárokra bukkanhatunk, olykor a legkevésbé várt helyeken is, miközben Berlin új meleg központjának már inkább Neukölln és Kreuzberg számít. Kevésbé ismert, hogy az évente megtartott félmilliós felvonulással egy napon Kreuzberg Pride néven egy alternatív pride-ot is rendeznek a városban.

Az 1920-as évek aranykorától kezdve napjainkig a főváros Németország teljes meleg történelmét felvonultatja, miközben a városban a legkülönbözőbb queer klubok, bárok és éttermek sorakoznak – Berlinben nincs záróra, a partinak soha nincs vége.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin