Hírek

LMBTQ tartalmak terjesztéséért tartóztatták le az orosz aktivistát

Egy orosz művész akár hat év börtönbüntetést is kaphat, amiért közösségi oldalán megosztott egy olyan grafikát, amely LMBTQ üzenettel is bír, és egyben felhívja a figyelmet a feminista művészetre is.

Yulia Tsvetkova két olyan csoportot is vezet a közösségi oldalon, amely a kormány szerint megsérti a „meleg propaganda-ellenes” törvényt, amelyet 2013-ban vezettek be az országban. Korábban már pénzbírságot kapott cselekedeteiért, és két hónapra házi őrizetbe került. Most azonban a helyzet sokkal súlyosabb, mint azt sejtette volna.

 

Yulia Tsvetkova

 

„Az ilyen esetek súlyos jogi következményekkel járnak mindenki számára, aki bármilyen módon részt vesz az LMBTQ aktivizmusban. Különösen azoknak, akik gyerekekkel kerülnek kapcsolatba, és így az üzenetük őket is eléri” – nyilatkozta Tsvetkova a Radio Free Europe-nak.

Aktivizmusa során Tsvetkova egy iskolai színdarabot is rendezett, ahol a gyerekeknek nem kellett az országban beléjük nevelt gender normák szerint viselkedniük. A darabban ezek alapján például a fiúk is szabadon sírhattak. A szülők, akiket bevontak a darab elkészítésébe, azt mondták, semmi kivetni valót nem találtak a tartalmában – számol be róla az Advocate.

Tsvetkova feminista grafikákat is megosztott közösségi oldalán, amelyek szimbolikus formában a női test részeit ábrázolták, de egyik sem bír szexuális töltettel.

 

Az egyik szimbolikus grafika.

 

Az orosz hatóságok mégis azt állítják, hogy Tsvetkova propagandaként terjeszti kiskorúak közében a nem hagyományos szexuális kapcsolatokat, ezért a bíróság hat év börtönbüntetéssel sújthatja.

Az elmúlt időszakban Tsvetkova mellett másokat is elért a kormány keze a meleg propaganda-ellenes törvény miatt. A rendőrség nyomozást indított egy orosz YouTube-sorozat producerei után, akik egy olyan interjút tettek közzé, amelyben egy meleg férfi gyerekekkel beszélget.

Az LMBTQ aktivisták azonban ennél is nehezebb időket élnek át: adataik például felkerültek egy LMBTQ embereket levadászó oldalra, amely következtében többek is gyilkosság áldozatául estek.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin