Nagyvilág

Liverpool ad otthont az idei Kijev Pride felvonulásnak

Idén Ukrajna nevében Liverpool ad otthont a Kijevben évente megrendezett Pride felvonulásnak. A brit város saját felvonulását az ukrán szervezőkkel, a KyivPride-dal közösen rendezik meg.

Kijevben jelenleg tilos felvonulást rendezni Oroszország Ukrajna ellen zajló, immár másfél éve tartó inváziója miatt. Az idei esemény középpontjában a szolidaritás és az egység áll.

A bejelentés mindössze néhány héttel azután történt, hogy Liverpool adott otthont az Eurovíziós Dalversenynek – szintén Ukrajna nevében. A szervezők szerint a Dalverseny „hatalmas lökést adott” a város LMBTQ-szcénájának.

Lenny Emson, aki egy évtizeddel ezelőtt alapító tagja volt a KyivPride-nak, és az elmúlt két évben ügyvezető igazgatóként vezette a szervezetet, elmondta: „Az orosz invázió elvette tőlünk a felvonulás jogát. A nemzetközi szolidaritás azonban lehetőséget ad arra, hogy tovább meneteljünk Ukrajnáért, az LMBTQ-jogokért, a szabadságért. Tavaly a Varsó Pride a lengyel fővárosban fogadta a KyivPride-ot. Idén Liverpool áll ki az ukrán LMBTQ-emberek mellett.

Nem számít, hogy a világ mely részén vagyunk, az LMBTQ-emberek követelik a szabad és boldog élethez való jogot” – mondta Andi Herring, az LCR Pride Alapítvány vezetője. „Még az Egyesült Királyságban is mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy ezeket a jogokat milyen könnyen visszavehetik vagy teljesen meg is szüntethetik, ezért büszkék vagyunk arra, hogy az idei felvonulást az ukrajnai LMBTQ-közösséggel is megoszthatjuk. Ez a szolidaritás, az egység és a remény üzenete az emberek számára itt Liverpoolban és Kijevben is.

A felvonulásra július 29-én kerül sor.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin