Lifestyle

Légyott… de tényleg! – Mindfulness Kristóffal és Nimivel, hogy ne csak “megtörténjen” veled a szex

 

Nimi és én gyakran kapjuk meg a kérdést, mégis hogyan, mitől, miért vagyunk még mindig egymásra kattanva hat év után is – pedig számunkra éppen az volna furcsa, ha a kapcsolatunk előrehaladtával nem még közelebb kerülnénk egymáshoz, és nem még intenzívebb élményt nyújtana a szex.

„Ki szexelt az ágyacskámban, ha én úgy éreztem, én ott sem voltam?” – tette fel a kérdést nekünk az Instán Bence (26), aki bár saját bevallása szerint szereti és élvezi a szexet, és imádja a pasiját, az együttlétek során mégis úgy érzi: az önkívületi állapot helyett egyszerűen csak… magán kívül van.

„Két éve vagyunk egy pár Jocival, és mostanra megszerettük, hogy megszoktuk egymás állandó jelenlétét – de ezzel együtt a szexuális életünk is megszokottá vált. Néha azon kapom magam, hogy robotszerűen szerelmeskedünk, és épp akkor kezdenék ráérezni a szerelmem ízére, amikor már a zuhany alatt állok – szex után. Mi a baj velem?”

Szerencsére Bencével semmi gáz – a társadalom 40%-a az Óperenciás tengeren is túl jár agyban, miközben testben ott hempereg az ágyban – az aktuális pillanatra fókuszálni nem csak egy unalmas meetingen vagy a jógaórán megpróbáltatás. Ezt hivatott orvosolni a mindfulness, amely dióhéjban tudatos jelenlétet jelent.

Mára a pszichológiai szakirodalom is elismeri: nem elég valahol „csak úgy” ott lenni. A millió minket érő impulzus – a neten, a melóhelyen, a kedvenc bárodban, otthon – alaposan megnehezíti, hogy igazán tudatosan összpontosítsunk, amikor végre lehetőség lenne élvezni a nyugalmat… és a szenvedélyt. Persze a mindfulness nem csak a szexről szól.

Ha foglalkozol a tudatos jelenléttel, kevesebbet görcsölsz majd, csökken a szorongás, hálásabbnak érzed magad az életedért, könnyebben megy a tanulás, élénkül a memóriád és könnyebben koncentrálsz, empatikusabb, elfogadóbb, befogadóbb leszel másokkal és önmagaddal szemben is, megerősödnek a kapcsolataid – legyen szó szerelemről, barátságról, vagy családi kötelékről, és legyen szó diétáról, sportról vagy munkahelyi teljesítményről. Eredményesebbnek, sikeresebbnek érzed majd magad, és mások is észreveszik: jó irányba haladsz. De hogyan is indulj el? Először is mondj búcsút a destruktív behatásoknak.

Lassan, de tudatosan szűrd ki az utca zajait, a szomszéd kutya ugatását és ha úgy érzed, igazán szeretnél a színtiszta valósággal betelni, kapcsold ki a telefonod, a tévét, és halkítsd le vagy zárd el a zenét, és fókuszálj a jelenre, a légzésedre… figyelj belülre, ne pedig kifelé. Most, hogy már békében vagy önmagaddal, fordítsd a figyelmed a párod felé.

Figyeld meg, hogyan lélegzik, tedd a kezed a mellkasára, cirógasd a nyakát, és a magad tempójában fedezd fel a teljes testét – a kezeddel, az ajkaiddal. Törekedj rá, hogy ne beszélgess magaddal fejben. „Ilyennek kéne lennie, vagy valamit rosszul csinál valamelyikünk?” „Hány óra lehet?” „Vajon látta a pattanást a vállamon?” Csakis az élményre koncentrálj, még akkor is, ha valahol legbelül úgy érzed, valami nem klappol. A szex ugyanis olyan, mint a nyári vakáció vagy a karácsony – sosem lesz full tökéletes, de ha megtanulod olyannak szeretni, amilyen, csodákat élhetsz át. Ne hagyd, hogy az együttlét görcsössé váljon, csak mert nem pont ott érint meg, ahol szeretnéd, vagy nem egyszerre közelítetek a csúcs felé.

Ha elszántan ragaszkodsz az orgazmusodhoz, és meggyőződésed, hogy a másik srác is remegve várja az elélvezés pillanatát, nem fogod igazán értékelni az oda vezető utat. Az orgazmus csak akkor lehet fontos, ha már képes vagy élvezni a szexuális együttlét egymást követő, millió apró pillanatát – másképp oda a mindfulness.

A „mindless” szex persze nemcsak azokat érinti, akik évek óta kapcsolatban élnek – azok is szenvednek tőle, akik gyakran váltogatnak partnert, ahogyan azok is, akik egy-egy kiábrándító szexuális élmény kapcsán akár éveken át parkolópályára teszik az intimitást. Mindkét esetben egy a gond: rutinfeladattá válik a szerelmeskedés:
„Ezzel kell boldoggá tennem magam / ezt várja el tőlem az aktuális pasi” – ahhoz, hogy ne ess ebbe a hibába, nemcsak a szellemhez, a testedhez is kapcsolódj szeretettel és elfogadással. Bízz önmagad szépségében és szenvedélyességében, abban, hogy különleges vagy, és a szexben is különleges élményeket élsz át, illetve ugyanezt tudod nyújtani annak, aki megérdemel.

Soha ne éld meg kötelességként, vagy pótcselekvésként a szexet, és ne hidd, hogy állandóan kontrollban kell tartanod magad – inkább élvezd, hogy végre nem kell mindent kézben tartani… csak azt, amire igazán vágysz. Hát… itt a titkunk. Ha pedig még többet kérdeznél tőlünk, ne habozz: a @kristofsteiner és @nimrodagan Insta-oldalakon bármikor, bármivel megkereshetsz minket.

Steiner Kristóf és Nimrod Dagan

Ez a cikk a Humen Magazin októberi számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin