Hírek

Kutatás vizsgálta, mennyire hasznosak a randiappok a meleg férfiak számára

Egy angol kutatócsoport vállalkozott a feladatra, hogy megkérdőjelezze a randi-applikációk sikerességét a meleg és biszexuális férfiak körében, hiszen bár a technológia segítségével könnyebb az ismerkedés, mégis vannak esetek, amikor az app a boldogság útjába állhat.

A kutatók összesen 191 meleg és biszexuális férfit vontak be az elemzésbe, és arra voltak kíváncsiak, vajon mi motiválja őket egy-egy regisztráció alkalmával, és milyen kimenetelekkel végződtek a megvalósult randevúk – mind a pozitív, mind a negatív tapasztalatokra kitérve – írja a Psychology Today.

 

Képünk csupán illusztráció.

 

Egy legutóbbi amerikai kutatás éppen azt bizonyította be, hogy az LMBTQ közösség tagja hajlamosabbak a randi-applikációk használatára, mint heteroszexuális társaik. Ennek oka, hogy az LMBTQ emberek sokszor nem találnak egymásra környezetükben, míg az applikációkkal leküzdhetik a földrajzi korlátokat. Sokak szerint azonban napjainkban az a probléma áll fenn, hogy a romantikus kapcsolatok helyett, sokkal inkább a rövidtávú, szexuális kapcsolatok iránt érdeklődők használják az applikációkat.

Bár a rövidtávú kapcsolatokkal sincs probléma, ebből kifolyólag mégis nehezebbé vált az emberek számára, hogy hosszútávú, romantikus vagy éppenséggel baráti kapcsolatra találjanak az alkalmazásokon keresztül. A kutatók ennek következtében kezdték el vizsgálni, hogy az egyének konkrét céljai a meleg társkereső applikációk használatakor mennyire játszanak döntő szerepet abban, hogy negatív vagy pozitív hatással van-e az alkalmazás az általános jólétükre.

A felmérésben részt vett férfiak többsége (60,2 százalék) egyedülálló volt, míg 21 százalékuk nyitott és 18,8 százalékuk monogám kapcsolatban élt. A megkérdezettek egy online kérdőívet töltöttek ki, amelyben arra kellett választ adniuk, milyen érzés az LMBTQ közösségbe tartozni, és miután elárulták, mennyire érzik magányosnak magukat, és mennyire tartják magabiztosnak önmagukat, a randi-alkalmazásokkal kapcsolatos szokásaikra is ki kellett térniük.

Akadtak kérdések, amelyek arra voltak kíváncsiak, milyen gyakran jelentkeznek be az applikációba, és mi motiválja őket egy-egy regisztráció alkalmával – legyen az unaloműzés, barátok, hosszú- vagy rövidtávú kapcsolat keresése.

A válaszadók 71,2 százaléka egy nap alatt legalább egyszer megnyitja az alkalmazást, és legtöbbjük elsőszámú motivációja az a regisztrációkor, hogy szexuális partnerre találjon, amely magasabb önbizalomhoz vezethet, valamint csökkentheti a magányosság érzetét is. A második leggyakoribb ok a randipartner keresése, és legkisebb százalékban azért nyúlnak a randi appokhoz, hogy baráti kapcsolatokat építsenek az LMBTQ közösségen belül.

Arra a kérdésre tehát, hogy a meleg randi-alkalmazásoknak negatív vagy pozitív hatásai vannak-e, leginkább az alapján lehetett választ adni, hogy milyen reményekkel vágtak neki az appok használatához a résztvevők. Ebből kifolyólag azok, akik egyéjszakás kalandokat, szexuális kapcsolatokat keresnek, sokkal elégedettebbek lesznek, mint azok, akik hosszútávú, komolyabb kapcsolatokat, vagy barátokat szeretnének találni, és ez hatással lehet általános jólétükre is.

A kutatás arra is rávilágít, hogy több olyan applikációra lenne szükség a piacon, amely lehetőséget ad azoknak a meleg férfiaknak is, akik másfajta kapcsolatra vágynak, legyen az barátság, hosszútávú romantikus kapcsolat, vagy közösségépítés. Azáltal, hogy az ilyesfajta applikációk is teret kapnának, sokkal nagyobb egyensúlyt teremthetnének a meleg és biszexuális férfiak számára, akik különböző típusú kapcsolatokat keresnek. Sokan például éppen ezért több applikációt is használnak egyszerre – az egyikkel kielégítik szexuális szükségleteiket, míg a másikkal barátokat és hosszútávú kapcsolatokat keresnek.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin