Hírek

Kolumbia: örökbe fogadhatják partnerük vér szerinti gyermekét az azonos nemű párok tagjai

A Kolumbiai Alkotmánybíróság szerdai határozata szerint az azonos nemű párok mindkét tagja lehet gyermekük örökbefogadó szülője – de csak akkor, ha a gyermeknek valamelyikük vér szerinti szülője. A helyi LMBT közösségek csalódottan vették tudomásul a döntést, amely hosszas procedúra után született meg.

Egy meleg pár a kolumbiai alkotmánybíróság épülete előtt
Egy meleg pár a kolumbiai alkotmánybíróság épülete előtt

A jogi huzavona során megvolt az esély rá, hogy az állam LMBT polgárai teljes körű jogokat kapnak az örökbefogadás terén, de a bíróság Twitteren tett bejelentése szerint sajnos eddig nem jutottak el (egyelőre): „Az örökbefogadást akkor engedélyezzük, ha a kérdéses gyermek az azonos nemű pár valamelyik tagjának vér szerinti gyermeke.” A bírák kilenc órányi tárgyalás után 5-4 arányban szavazták meg a végleges döntést.

Tavaly augusztusban egyébként már engedélyezték egy leszbikus pár számára, hogy egyikük örökbe fogadja párja gyermekét, és most ezt terjesztették ki az állam minden LMBT polgárára.

A Colombia Diversa nevű melegjogi szervezet vezetője, Muricio Albarracin a Telesur TV-nek nyilatkozva elmondta: „A bíróság végül amellett a konszolidált megoldás mellett döntött, hogy a párok tagjai egyikük vér szerinti gyerekét fogadhatják örökbe. Tettek egy lépést előre, de féltek megtenni egy valamivel nagyobbat.”

A döntésre az is hatással lehetett, hogy Kolumbiában igen erős a katolikus egyház befolyása: komoly kampányt folytattak az örökbefogadás bármiféle engedélyezése ellen.

A kolumbiai melegjogok területén elsősorban inkább bírósági ítéletekkel, mint a törvényhozásban történtek előrelépések: az azonos nemű párok 2007 óta rendelkeznek a heterókkal egyenlő jogokkal, és 2009-től örökölhetnek egymástól.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin