Sport

Kitiltják a Nemzetközi Sakkszövetség női bajnokságairól a transznemű versenyzőket

Kitiltják a transznemű nőket a legmagasabb szintű női sakkversenyekről, amíg a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) irányító testülete megvizsgálja, hogy tisztességtelen előnyt élveznek-e vagy sem.

A szervezet múlt héten közölte, hogy transznemű női játékos „nem jogosult részt venni a FIDE hivatalos, nőknek szóló versenyein„, amíg nem születik döntés – ami akár két évig is eltarthat. Az augusztus 21-én életbe lépő új szabályok értelmében a transznemű nők nem vehetnek részt a csak nőknek szóló versenyeken.

A nyílt versenyeken részt venni kívánókra nem vonatkoznak majd korlátozások, és jelenleg nincsenek olyan versenyek, amelyek kizárólag férfi játékosok számára léteznek.

A csak nőknek szóló versenyeket azért hozták létre, hogy több nőt ösztönözzenek a játékra, mivel a sakk egy férfiak által dominált terület, bár sokan megkérdőjelezték, hogy egy transz nőnek milyen előnye lehet társaival szemben.

Angela Eagle brit politikus szerint „a sakkban nincs fizikai előny, hacsak nem hiszünk abban, hogy a férfiak eleve jobban tudnak játszani, mint a nők. A sakkozói karrieremet azzal töltöttem, hogy azt mondták, a nők agya kisebb, mint a férfiaké, és nem is kellene játszanunk. Ez a tiltás nevetséges és sértő a nőkre nézve” – írta a Twitteren.

 

 

Ez nem a biológiáról szól, hanem a szociológiáról, a pszichológiáról, a szexizmusról és az agresszióról a FIDE részéről” – mondta Yosha Iglesias, a FIDE által nőként elismert transznemű nő sakkozó a The Timesnak. „Azt mondják, hogy nem a transzneműek ellen vannak, hanem a női sport védelméért küzdenek, holott egyáltalán nem érdekli őket a női sport.

Az irányító testület azt is közölte, hogy a transznemű férfiaktól elveszik a címeket, ha azokat a tranzíció előtt nyerték.

Ha egy játékos bármelyik női címet birtokolja, de a neme férfivá változott, a női címeit el kell törölni” – erősítette meg a szabályzat. „Azok megújíthatók, ha az illető visszaváltoztatja a nemét nőre, és igazolni tudja a címhez tartozó FIDE-azonosító tulajdonjogát. A megszüntetett női cím átvihető egy azonos vagy alacsonyabb szintű általános címbe„.

A FIDE-t azzal vádolják, hogy azért jelentette be a változtatást, hogy „elterelje a figyelmet” a szexuális erőszakkal kapcsolatos vádakról, amelyek több mint 100 női játékos múlt heti nyílt levelében kerültek napvilágra – számolt be a The Times. Bár a FIDE még nem adott ki nyilatkozatot a transzneműekkel kapcsolatos új szabályzatairól, a nyílt levelet azonban kommentálta.

A FIDE-nél mélyen megrendültünk a több mint 100 női sakkozó által aláírt levél miatt, amelyben elítélik a sakkban elkövetett szexizmust és szexuális erőszakot. Ez a levél, amelyet 14 francia sakkozó nő kezdeményezett, visszhangot keltett az egész sakkvilágban. Elismerésünket fejezzük ki ezeknek a nőknek bátorságukért és szolidaritásukért” – közölte az irányító testület augusztus 11-én.

A FIDE határozottan kiáll a szexizmuson alapuló magatartás és cselekedetek ellen, beleértve a visszaélések minden formáját. Büszkék vagyunk arra, hogy több nő sakkozik, mint valaha, és megérdemlik a biztonságos és tiszteletteljes környezetet. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy nagyon komolyan vesszük a szexizmusról és a visszaélésekről szóló jelentéseket, és elkötelezettek vagyunk a sakk világának javítása mellett.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin