Hírek

Kína egyik legnépszerűbb tévés személyisége transznemű

Aki azt hiszi, Caitlyn Jenner a bolygó leghíresebb transznemű tévése, az téved. Épp csak egyetlen nagyságrendet.

jin-xing

 

Míg Jenner saját tévéműsorát a csúcson 2,7 millió néző követte, addig Csin Hszing (Jin Xing) műsorára hetente 100 millióan kíváncsiak Kínában. Az 1996 óta nyíltan transz nő az ország egyik legnépszerűbb tévés személyisége, aki gyerekként tánctudásával tűnt ki a többiek közül. Kilenc éves volt, amikor bekerült a Kínai Néphadsereg tánckarába, a hadsereg propaganda-részlegének legfőbb egységébe. Sokrétű képzést kapott, amibe beletartozott a balett, a kínai opera, a tánc és az akrobatika éppúgy, mint a fegyverhasználat és a robbantások.

Miután elhagyta a hadsereget, táncosként tanult New Yorkban, ahol először találta meg azt a nyelvet, amivel kifejezheti saját identitását.

Végre szabad voltam és felfedezhettem önmagam. Talán meleg vagyok? Ezt kérdezgettem magamtól. De ebben kételkedtem. Elmentem melegbárokba, lett egy barátom, de azt kellett mondanom: Nem, én nem meleg vagyok. Ekkor fedeztem fel a szavakat: transznemű és transzszexuális. Megbeszéltem magammal, hogy rendben, én ehhez az apró szigethez tartozok. Ezután elkezdtem kutatni.

Miután évekig tanult New Yorkban, majd turnézott és tanított Európában, 1993-ban Hszing visszatért Kínába. Három évvel később ő lett az első nyilvános szereplő, akin nemi megerősítő műtétet hajtottak végre.

Tudtam, hogy vannak ilyen orvosok Nyugaton, de vissza kellett mennem Kínába. Az édesanyám mellett akartam lenni, mert ő adott nekem életet először. Kínainak születtem, élhetek bárhol, de kínai maradok. Másodjára azonban én adtam életet magamnak.

 

jin-xing-02

 

A műtét során fellépő komplikációk csaknem táncosi karrierjének végét jelentették, mert egy oxigénhiányos állapot következtében lebénult az egyik lába.

Majdnem öngyilkos lettem. Nő akartam lenni, de nem akartam fogyatékos lenni. Nem akartam elveszteni a lábamat. Talán szenvednem kellett azért, amit el akartam érni. Mert ez nem egyszerű. Ha olyan könnyű lenne, bárki megtehetné.

Elhivatottság, kemény munka, és kitartó torna volt szükséges a gyógyuláshoz, míg visszatérhetett a színpadra, immár nőként. A reflektorfénytől visszavonulva a tévében kezdett dolgozni, és nagy népszerűséget szerzett a táncos tehetségkutató, a So You Think You Can Dance helyi változatának csípős nyelvű bírájaként. Ma már saját tévéműsort vezet, a nevét viselő showműsort hetente százmillió néző követi.

Azért nem volt teljesen zökkenőmentes a karrierje a műtét után, mert bár nincs törvényi tiltás, azért a kormány nem különösebben támogatja vagy éppen védi a transz jogokat. 2011-ben éppen azért nem került be egy tehetségkutatóba, mert transz személy, azt pedig még mindig a kormány dönti el, hogy ki kerülhet tévéképernyőre.

Pályafutása során több filmszerepet is kapott, a 2005-ös The Protector című akciófilmben egy szintén transz karakert alakított, a Bruce Lee életén alapuló 2016-os Birth of the Dragon című filmben egy brutális gengszter keresztanyát játszik.

 

Jin Xing (芭蕾舞蹈家金星) Interview @Art Show

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin