Hírek

Kétmillióan vettek részt a vasárnapi São Paulo Pride-on

Az idén tizenkilencedik alkalommal megrendezett esemény 2006 óta világcsúcstartó a résztvevők számát tekintve.  

parada_orgulho_lgbt_gay_sao_paulo_hoteis_turistas_visitantes

Az ünneplő tömeg vasárnap délután vonult végig a Paulista sugárúton, egy gigantikus szivárványos zászlót a magasba tartva. A fesztivál idei jelmondata a következő volt: „Eu nasci assim, eu cresci assim, vou ser sempre assim: respeitem-me!” (Így születtem, így nőttem fel, ilyen is maradok: tisztelj engem!)

Brazil szépfiúk
Brazil szépfiúk

Az erősen katolikus országban 1997 – az első felvonulás időpontja – óta nagyon sok eredmény született az LMBT jogok területén. Bejegyzett élettársi kapcsolatra 2004, házasságkötésre pedig 2013 óta van lehetőségük az azonos nemű pároknak. Ez utóbbi egyelőre nem országos, hanem regionális szabályozás alá esik, tehát a házasodás nem lehetséges Brazília minden egyes területén, de a helyi Legfelsőbb Bíróság már tárgyalja ennek megváltoztatását.

Van, akit az Éhezők viadala inspirált
Van, akit az Éhezők viadala inspirált

Minden pozitív változás ellenére azonban szinte mindennaposak a homofób cselekmények: a tavalyi évben összesen 326 LMBT személyt gyilkoltak meg az országban. Habár Dilma Rousseff elnök ígéretet tett ezen cselekedetek kriminalizálására, azonban bevallása szerint nagy nyomás nehezedik rá a jobboldali, illetve vallásos kötődésű politikusok részéről. Ez utóbbi csoportok támogatói egyébként ellentüntetést szerveztek vasárnapra, de összetűzés nem történt.

Rendőrök is fényképezkedtek a felvonulókkal
Rendőrök is fényképezkedtek a felvonulókkal
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin