Hírek

Két európai országban is közel az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatának elfogadása

Míg Spanyolországban 2005, Portugáliában 2010 óta törvényes az azonos neműek házassága, addig a másik két nagy mediterrán ország, Görögország és Olaszország messze lemaradva kullog mögöttük az azonos neműek törvényesített jogai területén. Most azonban minden korábbinál közelebbinek tűnik az  előrelépés.

Görögország

A Parlament épülete Athénban
A Parlament épülete Athénban

Bár az Emberi Jogok Európai Bírósága már két évvel ezelőtt felszólította az akkori görög kormányt, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatot terjessze ki a meleg és leszbikus párokra is, mostanáig nem történt változás. A kormányzó radikális baloldali Syriza párt azonban a héten benyújtott egy törvénytervezetet, amely biztosítást, adókedvezményt és örökösödési jogot nyújtana a bejegyzett élettársi kapcsolatot kötő azonos nemű pároknak is.

A kormányzó pártnak biztos többsége van a Parlamentben, így a tervezetet várhatóan fennakadás nélkül elfogadják. Korábban 2008-ban egy görög meleg pár már kísérletet tett házasságkötésre, de azt akkor a bíróság érvénytelenítette.

Olaszország

Az Alsóház Rómában
Az Alsóház Rómában

Megszámlálhatatlan sikertelen próbálkozás után az olasz parlament Alsóháza szerda délután első alkalommal fogadott el javaslatot az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatáról. A kormányzó Demokrata Párt által előterjesztett indítvány javaslatot tesz a kormánynak „bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény elfogadására, különös tekintettel az azonos nemű párok helyzetére.

A  római katolikus egyház befolyása alatt álló országban az adott különösen nagy lökést az ügynek, hogy május 22-én népszavazás keretében a szintén katolikus Írország 62 százaléka támogatta az azonos neműek házasságát. Ezután nyilatkozott úgy Matteo Renzi olasz miniszterelnök, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény nem halogatható tovább.

Nyugat-Európában mára Olaszország maradt az egyetlen ország, amely sem a házasságát, sem az élettársi kapcsolatát nem ismeri el az azonos nemű pároknak.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin