Lifestyle

Készítsünk szemüveget kedvenc bakelitlemezünkből! – A Tipton műhelyében Kylie Minogue-ból keret lett

Lehet, hogy furcsán hangzik, de az elmúlt években többször megfordult a fejemben, hogy szeretnék szemüveget viselni. Nem egészségügyi okokból, hanem pusztán divatból. Gondolom, páran elcsodálkoztak ezen a mondaton, hogy mégis minek; örüljek, hogy nem kell viselnem. Én meg mégis akarom.

 

Azt gondolom, egy jó szemüveg igazán szexi tud lenni egy pasin, és nemcsak intelligensebbé teszi – nem mintha nekem erre szükségem lenne, ugyebár –, hanem egyszerűen teljesen más karaktert ad neki. Párszor felpróbáltam már szemüvegeket, és igazából ennek hatására játszottam el a gondolattal, hogy lehetne egy nekem is. Ez a furcsa gondolat egy időre feledésbe merült – mindaddig, amíg az irodánkkal szemben nem pillantottam meg a Tipton üzletét. Naponta minimum kétszer elmegyek előttük, de sokáig fogalmam sem volt róla, hogy mitől is olyan egyedi és különleges a Tipton szemüveg. Aztán végül az interneten néztem utána kíváncsiságból, hogy mivel is foglalkozik pontosan a cég.

A magyar tulajdonú vállalkozás kézzel, egyedileg összeállított szemüvegkereteket gyárt, amelyeknek az alapja nem más, mint a jó öreg bakelitlemez. Az alapító-tulajdonos Zack az édesapja bakelitlemezein kezdett el kísérletezni, mígnem eljutott odáig, hogy megalkossa a tökéletes szemüveget, és ezzel együtt a Vinylyze kollekciót. De természetesen ezzel nem állt le a lendület, ugyanis újabb kollekciók fejlesztésén kezdtek el dolgozni, és így született meg egy olyan egyedi szemüveg, amelynek a keretében akár a kedvenc mozifilmünk filmszalagját is viszontláthatjuk – ez lett a Cinematiq kollekció.

Az évek során tökéletesített szemüveget ma már a világ számos pontján értékesítik, és egyre több énekes vagy filmszínész szemüvege készül a budapesti műhelyben.

Talán az egyik legnehezebb feladatot a Tipton számára Sir Elton John születésnapi ajándéka jelentette, ugyanis neki olyan Cinematiq szemüveget kellett készíteni, aminek a keretében meleg tematikájú filmszalag van. De a feladat természetesen nem tűnt lehetetlennek, és a szemüveg el is készült az énekes születésnapjára.

A zenénél maradva érdemes megemlíteni a Tipton és az AC/DC zenekar közös projektjét. A zenekar egy saját kollekciót kapott, amelynek minden darabja egy AC/DC bakelitből készül, és egyedi dobozban, a lemezzel együtt – stílusosan egy szemüvegkeret alakú kivágással – kaphatjuk kézbe az új szemüvegünket.

Egy másik érdekes kollekció a környezettudatosság jegyében született, ahol a keret nem másból, mint használt kávékapszulákból készül.

Saját szemüveg a kedvenc előadódtól, a te kezedből

A Vinylyze szemüvegek olyannyira személyre szabhatók, hogy amennyiben van egy kedvenc előadónk – már miért ne lenne –, és szeretnénk az egyik bakelitlemezét magunkon hordani, akkor arra is van lehetőség. Persze ez a gyártási időt nagyban meghosszabbítja, de azt gondolom, van, akinek megéri, hogy kedvenc előadóját ilyen formában hordhassa saját magán.

Valami oknál fogva én sosem rajongtam igazán senkiért, nincsenek nagy pop-ikonjaim, akiknek minden lemezét megvettem, vagy minden koncertjén ott tomboltam volna. Az a furcsa, hogy igazából olyan sok koncerten nem is voltam még életemben. Ha viszont mondani kellene előadót, akkor egyértelműen Kylie Minogue és Jennifer Lopez neve szerepelne a listám elején. Ez a két énekesnő az, akik számomra abszolút favoritnak számítanak, és Kylie legutolsó Budapest Arénás koncertjére még el is mentem.

Nem volt véletlen tehát, hogy rögtön Kylie-lemez után kutattam, és így találtam rá egy 30 éves I Should Be So Lucky bakelitre.

 

Pechemre viszont nem valósulhatott meg az egyedi Kylie-keret, ugyanis ahhoz, hogy kedvencünkből szemüveg legyen, a Tiptonba rögtön kettőt kell vinni belőle, ez pedig már nem bizonyult olyan könnyű feladatnak. Ráadásul az időből is kicsúsztam, ugyanis választanom kellett: vagy szerzek még egy lemezt és várok, vagy pedig a Tipton workshop keretében én szerelem össze és alakítom ki a végleges keretemet.

Természetesen az utóbbi mellett döntöttem, így életem első bakelitlemeze is egyben maradt, én pedig egy szombat délután megcsinálhattam életem első, kézműves szemüvegét.

A Tipton rendszeresen szervez workshopot, ami egy kétórás szombati elfoglaltságot jelent, és ennek keretében egyrészt betekintést nyerhetünk a kulisszák mögé, másrészt pedig kipróbálhatjuk, hogy milyen is összeszerelni és készre gyártani egy ilyen szemüveget. Abszolút nem egyszerű munka, viszont annál érdekesebb volt megtanulni, hogyan is készül egy szemüveg. A Tipton szemüvegek a pécsi gyárból alkatrészenként és megmunkálatlanul, darabokban érkeznek a budapesti műhelybe, ahol megannyi munkafolyamaton átesve nyerik el végleges alakjukat.

Ezeket a folyamatokat próbálhattam ki a saját szemüvegemet formálva – bár igazából tényleg csak belekóstoltam, mert inkább mindig átadtam leendő szemüvegemet a szakértő kezeknek, hogy ők végezzék el az utolsó simításokat, én pedig nyugodtan viselhessem a tökéletesített darabot.

A folyamat először a szár és a keret összecsavarozásával, a találkozási pont reszelésével, a forma tökéletesítésével, a márkajelzés „beleégetésével” kezdődött, majd jöttek a csiszolási, polírozási munkák, amikhez már félve fogtam hozzá. De élvezettel csináltam még úgy is, hogy közben minden másodpercben azon izgultam, hogy mikor csiszolom túl vagy éppen fogom rosszul a keretet és okozok benne maradandó károkat. Miután az utolsó finomhangolásokra is sor került, teljes megelégedettséggel és óriási örömmel tettem fel életem első szemüvegét, amit azóta is napi rendszerességgel viselek.

Tipton Budapest Bemutatóterem

1056 Budapest, Irányi utca 20.

Telefon: (1) 786 1080

Honlap: tiptonbudapest.com

 

Erdei Zsolt

Instagram: @ezsoltee

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin