Lifestyle

Ismerjük meg egymást – Uccu Alapítvány a közösségfejlesztésért

Sokszor találkozunk rég nem látott barátokkal és azt mondjuk: milyen kicsi a világ! A világatlaszt elnézve is az a benyomásunk támadhat, milyen apró Magyarország, mégis, amikor az egyes társadalmi csoportok közötti távolságot szemléljük, rá kell döbbennünk, hatalmas ez az ország, és ez a világ is épp olyan óriási, mint köztünk, emberek közt a távolság. Pontos mértékegységünk azonban nincs, hogy realizáljuk a zárkózottságot, a társadalomba beidegződött kirekesztést és elutasítást, a tényt, hogy saját szomszédainkat sem igazán ismerjük, nemhogy azokat, akik három házzal odébb laknak.

Ez a helyzet a romákkal és a cigánysággal is, őket sem ismeri a többségi társadalom. A sztereotip közhelyes információkon túl alig ragad meg valami a legtöbb ember fejében. Ha valakinek a közvetlen környezetében nincsenek romák maximum a híradások negatív képével találkozik, és eredendően ellenségesen viszonyul hozzájuk. Az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány ezen a problémán igyekszik változtatni: sokszínű programok szervezésével igyekszik megvalósítani, hogy elinduljon a párbeszéd roma és nem roma fiatalok között, ezzel visszaszoruljon a kirekesztő és elutasító hozzáállás, továbbá csökkenjen a távolság a két fél között, és egy kölcsönösen támogató és elfogadó közösség jöhessen létre.

 

 

Az Uccu elsősorban interaktív foglalkozásokat tart általános és középiskolásoknak, amelyeket roma fiatalokból álló önkéntes óratartók vezetnek, fókuszálva a roma identitásra és kultúrára. Ám a tevékenységük nem merül ki kizárólag iskolásoknak szóló programokban: különböző városismertető sétákat is vezetnek, így a hírhedt Józsefvárosba is elviszik az érdeklődőket, ahol ugyancsak az előítéletek legyőzése a cél. A a túrát olyan roma fiatalok vezetik, akiknek személyes kötődésük is van a kerülethez. A séta során nemcsak a helyi kultúrát és a kerület múltját ismertetik meg a résztvevőkkel, hanem az itt élő embereket ugyanúgy közelebb szeretnék hozni, ezzel is csökkentve a városrészek lakói közötti szakadékot.

Az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány tíz éve dolgozik azon, hogy a romák ne az összmagyar társadalom szegregált részét, hanem teljes jogú csoportját jelentse. Az elmúlt tíz évben több mint 10 000 iskolás tehette fel kérdéseit az informális oktatás módszereire épülő beszélgetések egyikén, és több mint 250 oktatási intézménybe juttatták el üzenetüket. Programjaikat több mint ötven önkéntes roma fiatal segítette ez idő alatt, akiket több tucat szakember készített fel; ezek a szakemberek állították össze azokat a programokat is, amelyek segítik egymás megismerését, elfogadását, az előítéletek újragondolását és a fiatalok egymás felé tanúsított nyitottságának növelését. Mára nemcsak Budapesten tevékenykednek, hanem országszerte elérhetőek, Pécsen és Miskolcon is tartanak foglalkozásokat és képzéseket is önkénteseik számára.

 

 

Az elmúlt évek alatt állandó együttműködés alakult ki a tanintézmények között, így hetente több foglalkozást is tartanak általános és középiskolákban, amire szeretettel várják roma fiatalok jelentkezését. Ha te is csatlakoznál hozzájuk, a lenti elérhetőségek egyikén bátran megteheted. Elsődleges elvárás a személyes elköteleződés és a roma származás, más kritérium nincsen. Budapesten, Pécsen és Miskolcon egyaránt várják a jelentkezőket.

A szélesebb társadalmi közeghez szóló rendhagyó városi séta, a Nyócker séta nemcsak az iskolás korosztály számára nyújtanak minőségi időtöltést. Az Uccu önkéntesei olyan városrészeket mutatnak be az érdeklődőknek, ahova a budapesti lakosok sem gyakran látogatnak, pedig igencsak központi elhelyezkedésűek, és igen gazdag történelmi múlttal, kulturális élettel rendelkeznek. Ez a program mind magyaroknak, mind külföldi csoportoknak egyaránt izgalmas foglalkozást jelenthet. A résztvevők roma sétavezetőkkel járhatják be a Magdolna-negyed egy részét és nyerhetnek betekintést a kerület mindennapjaiba. A vezetők közvetlen hangnemükkel és személyes kötődésükkel teszik egyedülálló élménnyé a sétát, amely ideális program lehet iskolás és egyetemi csoportoknak, de konferenciák, céges csapatépítő foglalkozások résztvevőinek is.

Ha rendhagyó és közösségépítő programot szeretnél 2020-ban keresni a vállalkozásod munkatársaink, vedd fel bátran az Uccu-val a kapcsolatot, szívesen állnak majd rendelkezésedre.

Ha a téma felkeltette az érdeklődésed, esetleg tovább is olvasnál, az Uccu weboldalán egy könyvtárrészleg is elérhető, ahol remek szakirodalmat találsz, továbbá a szervezet működését is jobban megismerheted, és az aktuális projektekbe is nagyobb betekintést nyerhetsz.

Bernhardt Dániel

A sétákat az alábbi oldalakon találod meg:

Weboldal: uccusetak.hu

Facebook: uccusetak

Ha támogatni szeretnéd az Uccu tevékenységét, felajánlásodat a következő számlaszámon fogadják:

OTP Bank: 11794015-20000710

IBAN: HU90 1179 4015 2000 0710 0000 0000 SWIFT: OTPV HU HB

Az UCCU-t adód 1%-ának felajánlásával is támogathatod. Adószámuk: 18151235-1-42

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin