Hírek

Írországban hamarosan mindkét leszbikus szülő szerepelhet anyakönyvi kivonaton

Az ír parlament kora tavasszal szavazza meg a törvényjavaslatot, amelynek keretében 2019-től engedélyezik a leszbikus azonos nemű szülőknek, hogy mindketten szerepeljenek gyermekük anyakönyvi kivonatában és egyéb hivatalos dokumentumaiban.

A tervezet révén azoknak a nőknek a nevét is feltüntetik majd a dokumentumokon, akik nem hordták ki a gyermeket, azonban segítették párjukat az úton. Erre nem csak azoknak lesz lehetősége, akik a törvény hatályba lépése után vállalnak gyermeket, hanem azok is „újra regisztráltathatják” magukat, akik azt megelőzően lettek szülők. Jelenleg, amíg nincs megszavazva a törvény, csak az apák és az a személy szerepelhet a nyilvántartásokban, aki életet adott a gyermeknek.

E törvény azt is lehetővé teszi, hogy apa vagy anya helyett a szülő szó szerepeljen az anyakönyvi kivonatban. Bár egyelőre ez még kevés családot érint Írországban, mégis nagy lépésnek számít.

Az azonos neműek házassága Írországban egy sikeres népszavazást követően 2015-ben valósult meg. Ugyanebben az évben engedélyezték a transznemű embereknek, hogy orvosi dokumentumok nélkül változtassák meg hivatalosan nemüket.

Utóbbira már a tinédzsereknek is lehetőségük van 16 éves kortól, de nekik bírósági végzésre van szükségük. LMBTQ csoportok a jövőben a nemsemleges személyek hivatalos elismerését szeretnék elérni.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin