Nagyvilág

Ingyenesen elérhetővé válik a PrEP Olaszországban

Az Aifa olasz gyógyszerügynökség illetékes bizottsága legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy az Országos Egészségügyi Szolgálatnak mostantól vissza kell térítenie a PrEP árát – azaz lényegében ingyenessé válik az olasz felhasználók számára.

A PrEP térítése fontos előrelépést jelent a HIV-fertőzés megelőzésében, mivel a gyógyszert mindenki számára elérhetővé teszi„. Így kommentálta a bejelentést Bruno Marchini, az 1985 óta működő Anlaids Onlus olasz HIV-szervezet vezetője.

A PrEP azonban egy olyan megoldás, amely a gyógyszer felírásán túlmenően magában foglalja a szexuális úton terjedő fertőzések (STD-k) rendszeres szűrését is, amelynek költségét jelenleg a legtöbb olasz régióban még mindig a felhasználó viseli – mutat rá Marchini – Reméljük, hogy a költségeket teljes mértékben átveszik a hatékony megelőzés és a teljes tudatosság biztosítása érdekében„.

A PrEP-készítményeket az amerikai FDA (Food and Drug Administration) 2012 óta engedélyezi, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) pedig 2015-ben javasolta az Európai Unió országainak, hogy fontolják meg a PrEP bevezetését a nemzeti megelőzési programokban a vírusfertőzés kockázatának kitett lakossági csoportok számára. 2016-ban az EMA, az Európai Gyógyszerügynökség is megadta az engedélyt.

A PrEP a HIV-fertőzés kockázatának való kitettség (óvszer nélküli szexuális együttlét, közös fecskendőhasználat) előtti és utáni tabletták szedését jelenti. Helyes szedés esetén a PrEP közel 100%-os védelmet nyújt a fertőzéssel szemben: ezt az összes nemzetközi egészségügyi ügynökség (ENSZ, UNAIDS, WHO, EMA, ECDC, stb.) igazolja, akik a PrEP-hez való hozzáférés minél szélesebb körű előmozdítását javasolják, és ezt bizonyítják azokból az országokból származó adatok is, ahol a gyógyszer térítésköteles (többek között: Franciaország, Németország, Spanyolország, Portugália, Belgium, Dánia, Finnország és az Egyesült Királyság).

A PrEP-et kizárólag HIV-negatív emberek szedhetik. Olaszországban jelenleg a fertőző betegségekkel foglalkozó szakorvosok írhatják fel, de eddig minden költséget a készítmény szedője viselt, ami dobozonként körülbelül 60 eurót jelentett.

Amikor a PrEP-ről beszélünk, az angol pre-expozíciós profilaxis rövidítésére utalunk, azaz a HIV-vírussal való fertőzés megelőzésére szolgáló megelőző kezelésre, amely antiretrovirális gyógyszerek, különösen a tenofovir és az emtricitabin kombinációjának szedésével történik. Helyes adagolás esetén, figyelembe véve az adagolást és a bevitel módját, ez a kezelés bizonyítottan minimum 99%-ban hatékony.

 

PrEP itthon – Küzdjünk együtt a HIV ellen!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin