Egészség

Ingyenes HPV-oltást a férfiaknak!

Rengeteg okot fel tudunk sorolni, miért lenne fontos mindenkinek beoltatnia magát HPV ellen. A legfőbb viszont az, hogy az óvszer nem véd meg a kondilómák ellen, ha azok a nemi szerv körüli tájékon nőnek, ezek a szemölcsök ugyanis bőrön át is fertőznek. És az sem elhanyagolható tény, hogy jelenleg a HPV okozta daganatok ellen tudunk védekezni az összes rákos megbetegedés közül. De akkor miért nem díjmentes az oltás a fiúknak is?

Igazság szerint jogos lenne a felháborodás, hogy ha már a századunk a nemi egyenlőség első példájaként akarja beírni magát a történelembe, miért csak a hetedikes lányok számára ingyenes egy olyan védőoltás, ami megmenthetné az életüket. Mit mondjon az ilyen lányok édesapja a fiainak? Hogy nem szereti őket annyira az állam?

 

 

Az okokat a végtelenségig lehetne elemezni, de legtöbbször az merül fel, hogy vajon a téma lobbikérdés-e? A nemi egyenlőségért harcoló női szervezetek megállíthatatlan hullámot indítottak el, amikor rájöttek, hogy az egyik leggyakoribb, csak nőket érintő daganatos megbetegedés, a méhnyakrák 70%-a megelőzhető lenne, ha mindenki előre megkapta volna a HPV elleni védőoltást. Ennek köszönhető, hogy ma már a világ összes fejlett és legtöbb fejlődő országában elérhető a tinédzserek számára az ingyenes vakcina. Hasonló mértékű összefogást viszont nemcsak a férfiak, de általában és nemtől független kampányokban is alig látni, ebből a szempontból tehát valóban tekinthetjük lobbikérdésnek az egyoldalúságot. Mivel elmaradt a tájékoztatás és a megelőzés, még mindig ott tartunk, hogy sokan ma is abban a hitben élnek, a méhnyakrák az egyetlen komolyabb veszély, amit a HPV magában hordoz, ezért pedig a férfiakat be sem kell oltani.

A probléma tehát nem az, hogy a felháborodott férfiak semmilyen eredményt nem értek el, hanem hogy rengeteg ember azzal sincs tisztában, hogy lenne miért felháborodni. Ezért persze nem-csak az egyének, de azok az érdekvédelmi szervezetek is felelősek, akik elfelejtettek utánajárni annak, hogy a HPV oltás a mindkét nemet érintő torokrák, végbélrák és a kizárólag férfiakat érintő, péniszen kialakuló rákért felelős vírustörzsek ellen éppúgy védelmet nyújthatna, mint a méhnyakrák esetében. Az egészségüggyel kapcsolatos ilyesfajta hanyagság abból a szempontból is érdekes, hogy más esetekben a rák ellen sokszor milliós kampányokkal hívják fel a figyelmet, de ennél a kérdésnél még azt is szem elől vesztik, hogy a férfiak várható élettartama már most is jelentősen elmarad a nőkéhez képest. Holott az őket érintő egészségvédelmi programok indítása pont, hogy kiemelten fontos feladat kellene legyen.

 

 

A mostani rendszer azzal igazolja a jelenlegi helyzetet, hogy amennyiben a nőket beoltatjuk, akkor ez hosszútávon a férfiakat is védi, hiszen nem lesz kitől elkapni a vírust, és ha korábban mégis megfertőződtek, akkor sem tudják majd továbbadni a nőknek. Így pedig előbb-utóbb csökken a fertőzöttség aránya, tehát nem szükségszerű a másik nemet is beoltani. Ezt hívják nyájimmunitásnak, csakhogy a logika figyelmen kívül hagy több tényezőt és szereplőt is, például a meleg vagy biszexuális férfiakat.

Jó hír viszont, hogy végre volt ki felszólaljon: az Együtt az Oltásért és Immunizálásért Társaság nemrég nemektől független oltási programot javasolt. Az egyetlen gond ezzel, hogy a szervezet egyelőre csak a nagy-britanniai helyzetre reflektált, nem pedig globális kampányba kezdett. Ha azonban a tíz éve fennálló programot kiterjesztik a fiúkra is egy ilyen befolyással bíró országban, akkor tényleg lesz esély arra, hogy néhány éven belül akár Magyarországon is beinduljon az ezzel kapcsolatos párbeszéd. Feltéve, hogy addig nem jelenik meg olyan szervezet, aki előállna egy hasonló kezdeményezéssel idehaza is.

A Belvárosi Orvosi Centrumban mindkét nem számára elérhető a legújabb, kilenc komponensű védőoltás, mely már a daganatos megbetegedések ellen is tartós védelmet nyújt! www.boc.hu

Csősz Roland , a Stop STD! bloggere

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin