Egészség

Beoltották az első embert a Moderna HIV elleni védőoltásával

A Moderna tavaly augusztusban jelentette be, hogy klinikai szakaszba lép HIV-vakcinája, azaz embereken is elkezdik tesztelni. Ehhez a gyógyszergyártó cég akkor 56, 18 és 50 év közötti, HIV-negatív státuszú személyt keresett. A létszám mostanra meg is lett, elkezdődött az mRNS-alapú, HIV elleni védőoltás klinikai tesztje, hogy kiderüljön, mennyire képes megvédeni az embert a szérum a fertőzéstől.

A védőoltást az International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) nonprofit szervezettel együtt fejlesztették ki és az első adagot már be is adták az első önkéntes résztvevőknek az Amerikai Egyesült Államokban.

A Moderna a koronavírus elleni védőoltásához hasonlóan az mRNS technológiát használja arra, hogy becsapja a szervezetet és olyan fehérjék előállítását indítsa be, amelyek aztán kiválthatják az immunválaszt – számol be a HVG. A szakemberek azt remélik, hogy a vakcinával sikerül elérni az úgynevezett B-sejtek előállítását, amelyek semlegesítő antitestekké alakulhatnak át.

A Moderna tervei szerint nemcsak védőoltást, hanem egy emlékeztető oltást is tesztelni fog. Az első fázisba bevont 56 önkéntes közül 48-an kapják meg az mRNS-alapú védőoltást, közülük 32-en később megkapják az emlékeztető oltást is. A maradék nyolc ember csak az emlékeztető védőoltást kapja meg.

Az oltások beadása után hat hónapon át figyelik az alanyokat, hogy kiderüljön, mennyire biztonságosak az oltások. Emellett molekuláris szinten is megvizsgálják majd az immunválaszt, hogy kiderüljön, hatékony-e a vakcina.

A vizsgálat várhatóan 2023 májusában fejeződik be.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb