Hírek

Íme Madonna teljes Stonewall-beszéde magyarul

Idén ünnepeljük a Stonewall-lázadás 50. évfordulóját. A legendás szórakozóhely idei nagykövete Madonna, aki elképesztő beszéddel lepte meg a közönséget szilveszter éjszakáján. Megmutatjuk teljes egészben magyarul.

New Yorkban, a Stonewall Inn melegbárban idén 50 éve tört ki egy homofób rendőrségi razzia után az a több napos utcai lázadás, melyből aztán kialakult a Pride. A klub vendégei és megannyi LMBTQ ember ezekben a napokban lépett ki először büszkén az utcára, felvéve a harcot nem csak a rendőrség, de a bújkálás ellen is. Vitathatatlan, hogy ez az LMBTQ társadalom egyik legfontosabb történelmi eseménye.

Az LMBTQ társadalom egyik legfontosabb történelmi eseményének színhelyén a szilveszteri meglepetésvendég nem más, mint a Stonewall nagykövete, Madonna volt. Az énekesnő beszéde után fiával, David Bandával adta elő a Like a Prayer című dal akusztikus verzióját és Elvis Presley Can’t Help Falling Love című slágerét az apró színpadon.

Íme a beszéd teljes magyar verziója:

Szeretném elmondani, hogy még sose léptem fel ilyen kicsi színpadon!

Túléltétek 2018-at? Boldogan mondjátok neki, hogy „Viszlát ribanc?”

De van néhány komoly szavam is, amit meg szeretnék osztani veletek. Mivel számomra a mai egy történelmi este és egy történelmi pillanat. 2019 az év, amikor elkezdtek szemüveget hordani, oké? 

Itt állok büszkén a helyen, ahol elkezdődött a Pride: a legendás Stonewall Innben, az új év születésének napján. Azért vagyunk ma itt, hogy megünnepeljünk 50 évnyi forradalmat, 50 évnyi szabadságharcot, 50 évnyi vért, izzadtságot, könnyeket… kérhetek egy áment? 50 évnyi áldozatot, 50 évet, melyben kiálltunk a diszkrimináció, gyűlölet és a legrosszabb konfliktusok ellen. És mindez itt kezdődött, Stonewallban. Ne felejtsük el a Stonewall-lázadást és azokat, akik bátran álltak fel és mondták ki: „Elég volt!”

Elég volt a brutalitásból és az erőszakból, ami ezt a közösséget éri. Elég a stigmákból, az elnyomásból, a fájdalomból és a szenvedésből.

Egykor a meleg helyeken, szerte az országban mindennapivá váltak az erőszak és a megalázó rendőri ellenőrzések. A diszkrimináció és az igazságtalan bánásmód mértéke minden képzeletet felülmúlt. Az LMBTQ közösség egyetlen gyülekezőhelye sem volt igazán biztonságos és az előttünk élő testvéreink nem tudtak olyan szabadon ünnepelni, mint mi most, és ezt sosem szabad elfelejtettünk.

Fél évszázaddal később Stonewall egy meghatározó pillanattá és kritikus fordulóponttá vált a történelem során, mely berobbantotta az LMBTQ jogok témáját a közvéleménybe, felébresztette a meleg aktivizmust és általa születettek meg a polgári jogokért szóló harcok a 21. században.

El sem tudjátok képzelni, mennyire boldog vagyok, hogy hazatérhetek New York Citybe, a csodálatos városomba, ahol álmok születnek, ahol az álmokat tűz kovácsolja, és ahol az álmok életre kelnek. Ahol büszkén mondhatom el, hogy itt kezdődött az utam művészként és itt gyökerezik az elköteleződésem az iránt, hogy minden emberrel egyenlően bánjanak. Mint életreszóló támogató, megkaptam azt az előjogot, hogy művészetemet a változás egyik indikátoraként használjam, hogy provokáljak, inspiráljak általa, hogy felkeltsek vele embereket, és hogy ezen az úton magammal vigyem az LMBTQ társadalmat is. Velem vagytok?

Rengeteg pusztítás van a világban, de a művészetet nem lehet megállítani. És a végén mindig az alkotás győz.

Miközben haladunk előre, ne felejtsük el, hogy a munkát egykor a semmiből kellett elkezdenünk. Sose szabad elfelejtenünk, miken estünk keresztül, a kihívásokat és az akadályokat, amik az út közben elénk kerültek. Sose szabad elfelejtenünk, honnan jöttünk.

Ez a mozgalom a túlélési iránti igényből született. Hogy túléljük a diszkriminizációt és a gyűlöletet. De miért gyűlölnek az emberek? Igen, mert félnek attól, amit nem ismernek.

De ha valóban időt szánunk rá és megismerjük egymást, rá fogunk ismerni, hogy mindannyiunk vére ugyanolyan színű, és mindannyiunknak szüksége van arra, hogy szeressünk és hogy szeressenek minket. Most, hogy itt állunk együtt ezen az estén, emlékezzünk arra, hogy miért és kiért harcolunk. Igen, önmagunkért harcolunk és igen, egymásért harcolunk, de miért harcolunk igazán és mi a legfontosabb, hogy harcoljunk érte? A szeretetért harcolunk! Köszönöm, emberek: a szeretetért harcolunk!

Álljunk meg egy pillanatra és gondoljunk arra, hogyan vihetünk 2019-be még több szeretet és békét. Határozzuk el, hogy idén olyan szeretetteljes tettekkel fegyverzünk le embereket, amikre nem is számítanak. Legyünk ösztönösebbek. Osszuk meg tudásunkat azzal, akivel nem értünk egyet. Gondolkodjunk el ezen! Próbáljuk ki! Lépjünk ki a komfortzónánkból! Próbáljunk meg megbocsátóbbak lenni! Talán találhatunk egy kis nyílást, amin keresztül nagyobb lehet a világosság. Szüntessük meg a távolságot két ember között. Készen álltok erre? Készen álltok?

Óriások árnyékában sétálok. Azon szabadságharcosok árnyékában, akik előttem érkeztek. De legyünk mi magunk is óriások. Legyünk óriások és vigyük egymást a vállainkon az új évbe, a szeretet és megértés jövőjébe. Készen álltok?

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin