Nagyvilág

Horvátországban a melegek negyedét érte már fizikai támadás

fotó: Zagreb Pride

 

Egy múlt hónapban közzétett tanulmányból – az első ilyen jellegű Horvátországban – kiderül, hogy az LMBTQ horvátok 25 százalékát érte már fizikai támadás. Az adatok szerint a helyi LMBTQ közösség közel háromnegyedének voltak már öngyilkossági gondolatai, és több mint 15 százalékuk mondta, hogy megpróbált véget vetni az életének.

„Tudtuk, hogy aggasztóak lesznek a számok, de még így is erősen meglepődtünk” – mondta Daniel Martinovic, a felmérést végző Rainbow Families szóvivője. A France24 beszámolója szerint Martinovic úgy véli, az adatok arra utalnak, hogy a horvát LMBTQ közösségben sokan küzdenek súlyos szorongással.

A legtöbb szorongás a szakértők szerint az erőszak, a diszkrimináció és a zaklatás miatti örökös félelemből fakad. A jelentés szerint a horvátországi LMBTQ emberek háromnegyede tapasztalt már nyílt diszkriminációt – többek között a munkahelyen, a közintézményekben és az egészségügyi intézményekben.

„Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy társadalmunkban a nem heteroszexuális emberek nem érzik magukat biztonságban, egyenlőnek, tiszteletben és védelemben” – mondta Matea Popov pszichológus, aki segített a felmérés összeállításában. Popov szerint az incidensek gyakorisága csak megerősíti a legrosszabb félelmeket, és a mindennapi élet apró feladatait is potenciálisan megterhelővé teszi.

A horvát filmrendező és LMBTQ-jogi aktivista Viktor Zahtila a saját tapasztalatairól beszélt a AFP-nek. Elmondása szerint már tucatszor támadták meg melegsége miatt Horvátországban, legtöbbször a fővárosban, Zágrábban, de egyszer egy adriai üdülőhelyen is brutálisan megverték.

„Szó szerint szétvertek minket… Olyan sokáig tartott, hogy egy bizonyos pillanatban azt gondoltam, ez a vég, nem fogom túlélni” – emlékezett vissza az őt és akkori párját ért támadásra. A rendszeres erőszak olyan szorongást váltott ki, amely évekig kísértette Zahtilát. „Egy macsónak tűnő férfi sétál felém az utcán, a szívem elkezd vadul verni, elsápadok, lebénulok… aztán rájövök, hogy ez csak egy járókelő, aki elment mellettem, de közben úgy érzem, mintha valaki gyomorszájon vágott volna.”

Pedig az elmúlt évtizedben az erősen katolikus országban már fokozatosan javult az LMBTQ közösség helyzete. Bár az azonos nemű párok házassága továbbra sem lehetséges, a párok 2014 óta élettársként regisztráltathatják magukat – ez a státusz a heteroszexuális házaspárokkal azonos jogokat biztosít számukra.

De az előrelépések ellenére Horvátországban mélyen gyökereznek az erősen férfiközpontú, balkáni kultúra hagyományai, miközben továbbra is nagy a katolikus egyház és az ultrakonzervatív csoportok befolyása, amelyek rendszeresen kampányolnak az LMBTQ-jogok ellen. Az ultrakonzervatívok például 2013-ban sikeresen kezdeményeztek népszavazást az azonos neműek házassága ellen. A Zagreb Pride érdekvédelmi csoport szerint ez a kampány erősítette fel a negatív politikai és társadalmi tendenciákat annyira, hogy azok végül a gyűlölet-bűncselekmények számának növekedéséhez vezettek.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin