Nagyvilág

Homofób mondatai miatt menesztették a japán miniszterelnök tanácsadóját

Kisida Fumio

 

Kisida Fumio japán miniszterelnök február 4-én menesztette egyik közeli tanácsadóját az LMBTQ közösséggel kapcsolatos diszkriminatív megjegyzései miatt. Kisida a lépésétől azt remélheti, hogy gyorsan lezárhatja a belső köreiből indult újabb botrányt.

A miniszterelnök titkára, Arai Maszajosi arról beszélt, hogy nem szeretne egy LMBTQ pár szomszédságában élni és „még látni is utálná” őket. Ha pedig törvény engedné az azonos nemű párok házasságát, akkor szerinte sok felháborodott japán el is költözne az országból. Amikor pénteken a média nyilvánosságra hozta a mondatait, Arai visszavonta a megjegyzéseit.

Kisida Fumio szombaton újságíróknak azt mondta, hogy nagyon komolyan veszi ezt az ügyet, és hogy Arai utódjáról már döntöttek is, számol be az esetről a The Japan Times. „Ezek a megjegyzések felháborítóak, és teljesen ellentétesek a kabinetnek a sokszínűség tiszteletben tartására és a befogadó társadalom megteremtésére vonatkozó álláspontjával” – mondta a miniszterelnök.

Arai a homofób megjegyzéseket a miniszterelnöki hivatalban tette egy újságírókkal folytatott, nem hivatalos beszélgetés során. A téma Kisida óvatos álláspontja volt az azonos nemű párok házasságának jogi elismerését illetően. A miniszterelnök január végén a parlament ülésén úgy fogalmazott, hogy az egyenlő házasság kérdését rendkívül óvatosan kell mérlegelni, mert az hatással lehet a családi élet szerkezetére a szigetországban.

Amikor a szavai nyilvánosságra kerülése után Arai ismét beszélt az újságírókkal, elnézést kért „a félreértésre okot adó” kifejezések miatt, egyúttal sajnálatát fejezte ki, hogy problémát okozott a miniszterelnöknek a saját véleményével.

A Kisida vezette konzervatív kormánypárt számos tagja ellenzi az azonos nemű párok házasságát az ország hagyományos értékeire hivatkozva. A most menesztett Arai megjegyzései azonban ezek után valószínűleg arra késztetik majd a baloldali ellenzéki blokkot, hogy a január 23-án megkezdődött parlamenti ülésszak során Kisidát a japán családokkal kapcsolatos alapvető nézeteiről faggassa, jelzik a politikai megfigyelők.

Az iparilag legfejlettebb demokratikus országok, a G7 tagjai közül Japán az egyetlen, ahol se bejegyezett élettársi kapcsolatra, se házasságra nincs lehetőségük az azonos nemű pároknak.

 

 

A japán császár az LMBTQ közösség elfogadását is sürgette születésnapja alkalmából

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin