Egészség

Hogyan válasszam ki a számomra megfelelő kozmetikumot?

Ácsorogtam már tanácstalanul drogéria polca előtt, elveszve a bőség zavarában. Volt, hogy gondosan tanulmányoztam az összetevőket döntés előtt, de bizony olyan is, hogy inkább csak lekaptam a polcról találomra valamit. Csak mert tetszetős volt a csomagolás. Vagy mert jól csengett a márkanév. Aztán vagy bevált a random készítmény, vagy nem. Az ilyen amatőr hibák elkerülhetőek, ha tisztában vagyunk néhány alapszabállyal. Kérdéseinket Dr. Képíró László, a Belvárosi Orvosi Centrum bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosa segített megválaszolni.

Dr. Képíró László

Mi a különbség a férfiaknak és a nőknek készült kozmetikumok között? 

Bár orvosi szempontból a férfi és a női arcbőr között szorosan vett értelemben nincs különbség, de ami a kinézetet vagy a tapintást illeti, természetesen az arcszőrzet és a genetikai tényezők miatt mégis van némi eltérés. Gyerekkorban a lányok és a fiúk bőre ugyanolyan finom, a hormonális változások aztán kihozzák a nemi különbségeket. A környezeti faktorok miatt is más hatások érnek egy női és egy férfi arcot, illetve máshogy is foglalkoznak vele – ezért talán a férfi arcok és a bőr gyorsabban öregszik, szárazabb lesz, de kivételek mindig vannak. Az orvoskozmetikumok esetében azonban nincs külön nemi ajánlás, uniszex készítményekről beszélhetünk. A divatkozmetikumok esetében a női piac hangsúlyosabb méretű, így nagyobb részben rájuk koncentrálnak a gyártók, de az illatanyagon kívül egyéb különbséget itt sem találunk. Tehát a férfiak bőrének is jót tesznek a női kozmetikumok és kezelések, de ezeket a legtöbb férfi nem szereti, és nem is úgy szocializálódnak, hogy foglalkozzanak ezzel. 

Érdemes akkor a kifejezetten férfiaknak készült termékeket keresni? 

Az illat és a parfümök miatt érdemes. A fő összetevőkben nem lesz lényeges különbség, hiszen a bőrünk uniszex, a férfiaknak is jót tesz a hyaluronsavas arckrém például. A férfiaknak szánt készítményeket úgy állítják össze, hogy minél hamarabb felszívódjanak, nagyon sok az oldat, az emulzió, a lágy krém, és kevesebb a tartósabb kenőcs, arcpakolás – mivel a férfiak általában nehezebb tolerálják, ha van valami a bőrükön, hiszen gyerekkortól kezdve kevesebbet kenik őket. De ha valakit már gyerekkorában rászoktatnak a testápolás ilyen formájára, és megszereti azt, akkor ezek a különbségek is eltűnnek.  

 
Milyen bőrápolási termékeket érdemes beépíteni a napi rutinunkba?  

A bőrtípusnak megfelelő arctisztító gélt, oldatot mindenféleképpen érdemes használni. A jó minőségű borotvahabok legtöbbje már bőrgyógyászatilag tesztelt, ezért az after shave is nagyon jót tesz a napi bőrápolásban. Testápolásra férfiaknak általában testápoló tejet szoktam ajánlani, ez szívódik fel leghamarabb, de persze testápoló krém is használható.  

 
Azt hogyan tudjuk eldönteni, milyen típusú a bőrünk?  

A zsíros bőr fénylik, zsíros tapintatú, extrém esetekben nyomot is hagyhat a ruhán, zsebkendőn, sokszor társul mitesszerekkel, pattanásokkal. A száraz bőr feszül, ég, főleg télen; hidegben, szeles időben kiszárad, piros lesz, kirepedezik, extrém esetekben kivérzik. A kevert bőr a legnehezebb eset, érdemes kozmetikussal vagy bőrgyógyásszal átbeszélgetni, mivel a kevert bőrtípusra minden évszakban más ápolás kell.  

 
Ha már tudjuk, milyen típusú a bőrünk, hogyan válasszunk számunkra megfelelő arckrémet? 

Minden gyártónak megvannak a különböző bőrtípusokra a tisztító és arcápoló krémjei, ezek jól is vannak beállítva, de először mindig kérjünk mintát. Problémás, kevert bőr esetében nem árt a kozmetikus vagy a bőrgyógyász tanácsa a választáshoz, mivel nekünk több tapasztalatunk van, hogy melyik az a krém, ami ebben az esetben jobb. Például a zsíros bőrre való túlságosan szárít, a száraz bőrre való túlságosan zsíroz, ilyenkor a kettő között is vannak ápoló krémek, amelyek csak tápláló krémként szerepelnek, külön bőrtípus-ajánlás nélkül, ezeket mi ajánljuk a beszélgetés és a fizikai vizsgálat alapján. 
 

Ha tanácstalanok vagyunk a döntésnél, az ár becsapós lehet, mert nem mindig a drágább termék a jobb. Mire érdemes akkor figyelni a választásnál? 

Egy ezer és egy ötezer forintos termék között jelentős különbség van. Egy ötezer és egy tízezer forintos készítmény között kisebb a különbség, de még érezhető. A több tízezer forintos árkategóriában azonban a készítmények esetében minimális különbségek lesznek, ott inkább a márkanevet, a reklámot kell megfizetni. A jelenlegi árszínvonalon  

3000-7000 forint közötti kategóriában már nagyon jó termékeket lehet venni, az azonos árkategóriájú termékek hasonló minőségűek, általában nincs különbség, inkább csak annyi, hogy kinek melyiket szereti jobban a bőre. Sajnos még egy prémium orvoskozmetikum esetében is előfordulhat, hogy irritálja valakinek a bőrét, míg a másik gyártó ugyanolyan terméke nem. Gyógyszerészek vagy készítményeket promotáló kollégák esetleg az összetevők alapján tudnak mélyrehatóbb, minőségbeli véleményeket mondani, de egy készítmény összhatása mégis meghatározó.  

 
Végezetül talán a legfontosabb kérdés: milyen életkorban érdemes elkezdeni az anti-aging készítmények használatát? 

Ha a fiatal vagy fiatalos arcot konzerválni szeretnénk, 30-35 év között már biztosan érdemes komolyabban foglalkozni a kérdéssel, hiszen csak rendszeres törődéssel lehet elérni, hogy jó esetben 50 évesen tíz évvel, 60 évesen akár tizenöt évvel fiatalabb bőrünk legyen.

Kocsis G. János

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin