Hivatalos: Diszkriminálta az uszoda a magyar sportegyesületet.

Újabb győzelem a diszkrimináció ellen! Egymillió forint bírságot kell fizetnie a Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft.-nek, miután elutasíttotta az Atlasz LMBTQ Sportegyesületet. A a Fővárosi Törvényszék jogerősen helybenhagyta a határozatot.

Az Atlasz Leszbikus, Meleg, Biszexuális Transznemű és Queer (LMBTQ) Sportegyesület 2017 februárjában a Háttér Társaság támogatásával az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult, a MoM Sport Uszodát üzemeltető cég ugyanis elutasította, hogy úszósávot adjon bérbe nekik. A civilek a tizenharmadik alkalommal megrendezett Atlasz Sportnapra vették volna bérbe a sávot. Az uszoda egész addig nyitott volt az együttműködésre, amíg meg nem tudta: egy LMBTQ sportszervezetről van szó.

Az üzemeltető azzal érvelt, hogy a megnövekedett vendégszám állt az elutasítás hátterében. Az EBH ugyanakkor már 2017 augusztusában megállapította, hogy a pályafoglaltsági és jegyeladási adatok ezt egyáltalán nem támasztják alá. Az eljárás során az EBH azt is megállapította, hogy a cég az uszoda házirendjét a hatósági vizsgálat megindulását követően, utólag igazította jogi érveléséhez. Az EBH határozata kimondta, hogy jogsértés történt és egymillió forint bírság megfizetésére kötelezte az uszodát, amely a központi költségvetést gazdagítja.

A XII. Kerületi Önkormányzat tulajdonában álló Kft. azonban az EBH döntése ellen bírósági felülvizsgálatot kezdeményezett. A felülvizsgálat során a bíróság megállapította: a Hatóság eljárása alapos tényfeltáráson és körültekintő mérlegelésen alapult, ezért 2018. július 11-én hozott ítéletében az EBH határozatát helybenhagyta. Az uszodának ki kell fizetnie az egymillió forint bírságot és honlapjának nyitóoldalán közzé kell tennie a határozat szövegét.

“Üdvözöljük, hogy a bíróság is kimondta, hogy a Hatóság rendkívül alapos munkát végzett az ügy feltárása érdekében” – közölte Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa.

“Bízunk benne, hogy a döntés hatása a konkrét eseten is túlmutat. Egyetlen köz- vagy magánintézmény sem utasíthatja el a sportolni vágyó LMBTQ embereket” – tette hozzá Banach Nagy Milán, az Atlasz Sportegyesület ügyvivője.

A Háttér Társaság korábbi óriási diadaláról itt olvashatsz:

Győzelem! Jár a GYED a két magyar meleg apukának!

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin