Egészség

HIV-vel élni idősebb korban: szükséges a tanácsadás

Fotó: Glowimages

 

Mintegy 40 évvel ezelőtt tört ki a HIV-járvány, ám az orvostudomány fejlődésének, a kombinációs kezeléseknek köszönhetően ma már a HIV-vel élők közel ugyanolyan élettartamra számíthatnak, mint a nem fertőzöttek – áll a Világgazdasági Fórum jelentésében.

Ez azonban azt is jelenti, hogy a HIV-vel élők jelentős százaléka már az idősebb korosztályhoz tartozik. 2014-ben a HIV-vel élők mintegy 13%-a volt 50 év feletti, 2030-re pedig ez a szám eléri majd a 20%-ot. Azok száma is növekszik, akik 50 éves koruk után fertőződnek meg a vírussal – ők az új fertőzöttek mintegy 17%-át teszik ki. A társadalom általában tabuként kezeli az idősebb korosztály szexuális életét vagy szerhasználatát, éppen ezért fontos beszélnünk erről a kérdésről is.

Ebben a korosztályban nem olyan magától értetődő a védekezés vagy a rendszeres tesztelés, mint a fiatalabbak esetében, így a kockázatok is magasabbak – áll a Háttér Társaság 50 év felettieknek szóló kiadványában. A HIV-vírus jelenléte a szervezetben kismértékű gyulladást tart fenn, amely miatt az öregedési folyamatok némiképp felgyorsulhatnak. A gyógyszerek is fokozhatják az öregedés tüneteit. Éppen ezért is fontos, hogy 50 felett is tegyünk az általános egészségi állapotunk megőrzéséért.

Rendívül fontos az is, hogy minél hamarabb legyen meg a diagnózis, és kezdődhessen el a gyógyszeres kezelés. Magyarországon ugyanúgy elérhetők a legmodernebb terápiák, mint más országokban, bár az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége miatt egy-egy páciensre kevesebb idő juthat.

Sajátos jellemzői vannak a korosztály kezelésének

Az idősebb korosztály kezelésének sajátságos jellemzői vannak. A fegyelmezettebb gyógyszerszedés miatt az idősebbek hamarabb érik el a a méréshatár alatti vírusmennyiséget. Ugyanakkor a korukból kifolyólag más betegségek, illetve a szedett egyéb gyógyszerek is befolyással lehetnek a terápiára.

A HIV-fertőzött idősebbek esetében nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, melyet egészséges életmóddal, rendszeres orvosi kontrollal lehet csökkenteni. A hatékony gyógyszerek megjelenése előtt a HIV-hez köthető rákbetegségek voltak a leggyakoribb megbetegedések. Ma már sokkal kisebb az ilyen jellegű kockázat, ugyanakkor az öregedéssel a daganatos megbetegedések esélye is növekszik, különösen legyengült immunrendszer esetében. Ezért fontos a gyógyszeradagolás betartása és a rendszeres vizsgálat is.

A HIV-vel élők körében megnő a csontritkulás kockázata, a nők esetében pedig egyébként is sokkal gyakoribb ez a betegség. A csontritkulást gyógyítani egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen lehet, így a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. Fontos például a kálcium és D3 vitamin bevitele, a rendszeres sportolás, a káros szokások (például dohányzás és alkoholfogyasztás) elhagyása. A HIV-gyógyszert szedő idősebbeknek a cukorbetegség is reális veszély lehet.

 

A csontok terhelése (például súlyzós edzéssel) segít a csontsűrűség javításában. / Fotó: Victor Freitas, Unsplash

Nem csak a testre kell odafigyelni

A HIV-vel élő idősebb korosztály esetén is meg kell említeni, hogy nem pusztán a testet szükséges karbantartani. A HIV-fertőzöttek körében is jellemző a depresszió kockázata, hiszen a diagnózis lelki megterheléssel is jár. Nem szabad elfeledkezni a sajnos még mindig létező társadalmi stigmával járó magányról, szorongásról, kirekesztettség-érzésről sem. Tartós szorongásos állapotok, depresszió esetén mindenképp érdemes szakemberhez fordulni segítségért.

Emellett pedig maga a vírus, és egyes gyógyszerek is hatással vannak az idegrendszerre. A régebbi gyógyszerek különféle kellemetlen mellékhatásokkal (például alvászavar) is járhatnak, ilyenkor érdemes átbeszélni a kezelőorvossal a terápiát.

A Háttér Társaság 50 év feletti HIV-vel élők számára készült kiadványában részletes tanácsok olvashatók az egészség megőrzésével kapcsolatosan.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin