Lifestyle

Herstory – RuPaul, korunk legnagyobb hatású drag queenje

Nem kérdés, hogy korunk legnagyobb hatású drag queenje az amerikai RuPaul. Több évtizedes munkája sikerrel terjesztette ki a drag művészetének határait a melegbárok falain túl a mainstream kultúrába, amely által emberek tíz- és százmillióihoz jutott el nemcsak a drag, de az üzenet is, amit hordoz: a sokszínűség szépsége, valamint a megértés és elfogadás fontossága.

Szinte elképzelni is hihetetlen – legalábbis annak, aki ismeri –, hogy RuPaul Andre Charles lassan a hatvanadik életévét tapossa. Több évtizeden végigívelő karrierje a szórakoztatóipar univerzumának számos szeletében ért el történelmi sikereket, legyen szó dragről, kifutóról, színészetről, zenéről vagy televízióról.

 

RuPaul

 

Ru alig 15 évesen került el otthonról, hogy a napfényes Kaliforniát maga mögött hagyva Georgia állam székhelyén, Atlantában tanuljon művészetet. Lázadó, a társadalmi normákat elutasító természete hamar utat tört: magával ragadta az underground éjszakai élet és a varieté show-k. Wee Wee Pole nevű punkegyüttesével rendszeresen fellépett bárokban, Vaginal Davis drag queennel együtt háttérénekese volt Glen Meadmore-nak, de olyan is előfordult, hogy táncolásból szedte össze a kenyérre valót.

1989-ben feltűnt a The B-52’s Love Shack című számának videóklipjében, majd a kilencvenes évek elején, kinőve Atlantát, fokozatosan áttette székhelyét New Yorkba. Szólóban és együttesekkel kollaborálva fellépett éjszakai bárokban (Pyramid Club), színészként a My Pet Homo sci-fi paródiában próbálta ki magát, és évről-évre aktív résztvevője volt a barátja, Lady Bunny által megrendezett Wigstock fesztiválnak.

 

 

1993-ban jelent meg első önálló zenei albuma Supermodel of the World címmel, amely váratlanul nagy sikert aratott a slágerlistákon és az MTV-n – egy olyan korban, amikor az Amerikai Egyesült Államokban főleg a grunge és a gangsta rap pörgött. A Billboard Hot 100-as listáján egészen a 45. helyig repült. Ez volt RuPaul karrierjének első aranykora. Modellszerződést írt alá vele a MAC Cosmetics – innentől az ország számos pontján kihelyezett reklámfelületeken volt látható tetőtől-talpig dragben, „I am the MAC girl” (Én vagyok a MAC lány) felirattal. Ugyanebben az évben megjelent első önéletrajzi könyve Lettin’ All Hang Out címmel.

Bár nagy nyilvánosságot sohasem kapott, de 1994-ben, egy New York-i klubban ismerte meg párját, az ausztrál Georges LeBart, aki azóta is a médiafigyelemtől távol, egy wyomingi farmon gazdálkodik. A pár 2017 januárjában házasodott össze, de a festő-gazdálkodó úriember azóta is ritkán tűnik fel világsztár férje oldalán.

A következő nagy mérföldkő Ru karrierjében a The RuPaul Show volt a VH1-on, amelyben ugyancsak drag queennek öltözve interjúvolt meg művészeket és celebritásokat. Vendégei voltak többek között Diana Ross, Mary J. Blige, Cyndi Lauper, Olivia Newton-John, Cher, Diana Ross és a Nirvana, a Backstreet Boys és a Duran Duran is. Ezzel ő volt az első drag queen, aki országos televízióban, róla elnevezett műsort vezetett. A The RuPaul Show összesen két évadot és száz epizódot élt meg. (Nemrég zajlott kísérlet egy hasonló tematikájú online műsor elindítására RuPaul címen, de a Warner Bros végül nem kötött szerződést a folytatásra.)

 

 

Bár zenei albumai és szólólemezei sorra jöttek ki a kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején, a Supermodel of the World sikerét egyiknek sem sikerült  túlszárnyalnia. Egyedül a Snapshot kúszott fel a Billboard Hot 100-as listájának 95. helyéig.

2008-ban azonban elkezdődött a RuPaul’s Drag Race első évadának forgatása, amely 2009 februárjában került adásba a Logo televíziós csatornán. Ezzel a produkcióval – valamint az azóta lement további tíz, tehát összesen 11 évaddal – RuPaul neve nemcsak hazájában, de szerte a világon ismertté vált. A műsor lényege, hogy 10-15 drag queen az évad során különböző feladatokat teljesítve küzd a koronáért és a vele járó, megtisztelő Drag Szupersztár címért – a nem kevés pénznyereményről nem is beszélve.

E feladatok amellett, hogy nagyon szórakoztatóak akár egy magyar néző számára is, csupa olyan kihívást tartalmaznak, amellyel egy ambíciókkal teli drag queen könnyen találkozhat karrierje során. Van, amikor táncolni, énekelni (sokszor Ru saját dalait), vagy éppen színészkedni kell, hol csapatmunka keretében, hol egyénileg; máskor ruhát kell tervezni, vagy éppen valaki mást egy meghatározott tematika mentén a saját drag stílusába beillesztve drag queenné alakítani.

 

A RuPaul’s Drag Race 11. évadának versenyzői

 

A teljesítményt 4-5 tagú zsűri értékeli: középen RuPaullal, aki mindig dragbe öltözve jelenik meg, mellette pedig állandó (Michelle Visage a 3., Carson Kressley és Ross Mathews a 7. évad óta) és meghívott ítészekkel. Utóbbiak között láthattuk már többek között Miley Cyrus-t, Lady Gagát, Cher édesanyját és transz fiát (Georgia Holt és Chaz Bono), Troye Sivant, Paula Abdult és Christina Aguilerát.

Az évad során epizódról epizódra esik ki egy játékos, míg végül a top 3-4 egy Los Angeles-i színházban szervezett döntőben, közönség előtt méretteti meg magát utoljára. A műsor az elmúlt 11 év során egyre növekvő népszerűségnek örvendett, akit beválogattak a versenybe, az utána garantáltan dúskált a felkérésekben. Sikerét jól mutatja, hogy a kilencedik évad óta már a VH1-on, országosan elérhető televíziócsatornán fut, és az elmúlt néhány évben már 9 Emmy-díjat zsebelt be, közöttük a legjobb reality-versenyért és a legkiválóbb műsorvezetőnek járót. Hasonló Drag Race-t szerveztek azóta Thaiföldön (ami már túl van a második évadán) és Nagy-Britanniában is – utóbbi országban szintén RuPaul volt a házigazda, Michelle-lel az oldalán –, de hamarosan érkezik a kanadai és német Drag Race első évada is. Úgyhogy Ru nyugdíjas évei még nem mostanában jönnek el.

Waliduda Dániel

Instagram: @waliduda

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin