Lifestyle

Herstory – Lady Bunny, korunk leggonoszabb drag queenje

Harminc évvel azután, hogy RuPaul és ő New Yorkba költözött, Lady Bunny továbbra is a világváros dragbirodalmának uralkodónője. De milyen út vezetett idáig, és mi a titka annak, hogy egy fiatalabb királynő sem hágott még a magassarkára, letaszítva így a parókákkal kikövezett trónról?

Lady Bunny

Lady Bunny, eredeti nevén Jon Ingle Chattanooga városában nőtt fel és már kisgyermek korától kívülállónak számított. Volt honnan örökölnie, hiszen ápolónő édesanyja és egyetemi történelemtanár édesapja kirívóan liberálisnak számítottak a legendásan konzervatív Tennessee államban. A kis Jon alig hatéves volt, amikor felfedezte, hogy az otthonuk melletti virágüzletből rendszeresen dobnak ki színes szalagokat a kukába. Több se kellett neki, jelmezeket készített belőlük, és barátait rendezve kis műsorokat mutattak be az utcán elhaladóknak.

Tinédzserkorba lépve különc természete még inkább kiütközött, amelyet óvó szülei úgy igyekeztek megfékezni, hogy kvéker egyházi iskolába küldték Angliába. „Alkoholfogyasztásból érettségiztem, amiben az angolok nagyon jók” – emlékezik vissza Lady Bunny, akire a középiskolai évek alatt nagy hatást gyakorolt az egyre népszerűbb disco és punk kultúra. Homoszexualitása mindenki számára egyértelmű volt anélkül, hogy ki lett volna mondva, de ami a legfontosabb: soha senki nem bántotta emiatt.

Érettségi után visszatért szülővárosába tanulni – ugyanoda, ahol édesapja is tanított. A fantáziátlan környezetet azonban nehezen viselte, hamarosan már a Georgia Állami Egyetemen találta magát Atlantában, „a Dél meleg fővárosában” és annak drag szubkultúrájában. Ekkor már a nyolcvanas évek elején járunk.

Itt ismerte meg mások mellett a két évvel felette járó Charles RuPault is, akivel ez – bár ekkor még nem tudhatta – egy életre szóló barátság és munkakapcsolat kezdete volt. Az éjszakai élet magába szippantotta mindkettejüket. Háttértáncosok voltak a Now Explosion újhullámos zenekarnál, miközben gyorséttermi munkákból próbáltak plusz pénzt szerezni, és egymás után dobták ki őket albérleteikből. Előfordult, hogy az utcán vagy a híd alatt aludtak, és egy átbulizott éjszaka után gyakorlatilag bárkivel hazamentek. „Darab húsként kezeltük magukat” – mondogatta Bunny.

Változást az 1983-as év hozott, amikor RuPaul és ő New Yorkba költöztek, együtt bérelve lakást, és fellépőként megtelepedve a legendás Pyramid Clubban 40 dollárt kaptak esténként. (Lady Bunny első alkalommal Gloria Gaynor I Will Survive című számát adta elő.) Egy éjjel, miután a szórakozóhely már bezárt, ő és néhány részeg barátja a közeli Tompkins Parkba ment. „Elkezdtünk bohóckodni a színpadon néhány hajléktalannak, akik üvöltöttek velünk, mert hajnali öt óra volt, ők pedig aludni próbáltak.” Ekkor szállta meg őket az isteni ihlet: szervezni kellene egy Wigstockot (a wig parókát jelent angol nyelven) Woodstock paródiájaként.

Lady Bunny – Drag Race Hoes – Wigstock – Pier 17 NY – 1st of Sep 2018

Lady Bunny – Drag Race Hoes – Wigstock – Pier 17 NY – 1st of Sep 2018

Tipikusan olyan ötlet volt, ami elhal a következő reggeli másnappal, de ezúttal azt mondtam, vágjunk bele, és beadtam a papírokat a szükséges engedélyekhez” – az első Wigstockra 1985-ben került sor ugyanabban a parkban, az AIDS-krízis legsötétebb éveiben, amely egyre több férfit ragadott magával a New York-i meleg közösségből is. „Lehetek butácska. Lehetek bohóc. Egy kicsit talán szórakoztatni tudom az embereket és levenni valamennyire a vállukról a veszteség terhét.

A drag queen fesztivált 2005-ig minden évben megszervezte, nemcsak műsorvezetőként, a közönség nevettetőjeként, de DJ-ként is fellépve, majd több mint egy évtizednyi kihagyás után idén újra összeállt a rendezvény. Mindeközben végig a közönség kedvence maradt hatalmas, sőt, egyre növekvő szőke parókáival, csillogó kosztümjeivel és politikailag a legkevésbé sem korrekt nyelvezetével. Valószínűleg ez a sokszínűség az, amelynek köszönhetően még mindig nem untak rá.

Legközelebbi barátja, RuPaul annak idején más irányba indult: Hollywoodba költözött, televíziós személyiség, szupermodell, sztár lett, számos lakással, és jóképű, hatalmas földeket művelő férjjel. Lady Bunny eközben New Yorkban maradt, továbbra is egyedülállóként, háziállat nélkül, ugyanabban a lakásban, amelyben már 20 éve él. Azonban köszöni szépen, nagyon jól van így.

RuPaullal szoros ismertsége azért persze az ő reputációjának is jót tett. Rendszeresen lép fel külföldön – nemrég például Wales-ben járt –, zsűriként szerepelt a RuPaul’s Drag U spinoff showban is. De barátjától függetlenül is számos filmben és dokumentumfilmben szerepelt az elmúlt három évtizedben, saját dalai jelentek meg és még a Szex és New York egyik epizódjában is feltűnt – egy melegbál ceremóniamestereként, amelyre Carrie elkíséri a szakítófélben lévő meleg barátját, Stanfordot.

Mindazonáltal megvannak a maguk ellentétei is, hiszen két teljesen eltérő felfogású emberről van szó. Bunny ezt nem is tagadja: „Szívesebben nézek egy elfeketedett fogú, kócos valakit, aki letáncol mindenkit a színpadról, mint egy olyan drag queent, aki öt órán át sminkeli magát, de semmi produkciót nem tud nyújtani.

Lady Bunny valószínűleg már soha nem lesz világsztár, nem lesznek világkörüli turnéi, saját televíziós, vagy online műsorai. Ő boldog ott, ahol van, hogy férfiként az utcára lépve, smink és paróka nélkül, vállig érő őszülő hajjal a világon senki nem ismeri fel. Kiteljesedik abban, amit fiatal felnőtt kora csinál, nem vágyik többre. Talán ez is a titka töretlen uralkodásának.

Waliduda Dániel

Instagram: @waliduda

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb