Pride

Megtartják első pride-jukat az irániak

Iránban a mai napig az életével fizethet az, akiről kiderül, hogy saját neméhez vonzódik. Így aztán egy hatalmas, több ezres, vagy akár több tízezres pride a főváros, Teherán utcáin valószínűleg sokáig álom marad csupán. De egyre növekszik azoknak a száma az LMBTI-közösségben, akik nem akarnak a tökéletes napra várni és már most kiállnak magukért és társaikért.

Bár odahaza erre nincs lehetőség, Amszterdamban, az idei Canal Pride-on nagyon is lesz, méghozzá saját hajóval! Augusztus 5-én akadnak majd olyanok, akik félve a rájuk, vagy akár családjukra leselkedő következményektől, maszkban lesznek, nehogy bárki felismerje őket a sajtóban megjelenő képekről, de legalább világos üzenetet küldenek a világ emberjogi szervezeteinek: Iránban a mai napig az egyik legnehezebb és legveszélyesebb valamely szexuális kisebbség tagjaként felnőni.

A nehézségek ellenére vannak, akik az elmúlt években odahaza, a közel-keleti országban is megtartották a maguk „titkos pride-ját” és minden július 28-án tovább is viszik ezt a keserédes hagyományt. Ennek keretében iráni fiatalok szivárványzászlót lobogtatnak az ország valamely pontján, vagy éppen szivárványos rajzzal, lufikkal fényképeszkednek. De szigorúan úgy, hogy arcuk ne legyen felismerhető.

Pár fotó az előző évek titkos pride-jairól:

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin