Egészség

Három reményt keltő HIV-ellenszer is dolgoznak tudósok

Három kísérleti fázisban lévő HIV-ellenszer is lassan elérkezik a végső tesztekhez, elérhető közelségbe hozva ezzel az AIDS-et okozó vírus legyőzését – számol be az NBC News nyomán az Index. Bár azt senki nem valószínűsíti, hogy mindhárom vakcina (HVTN 702, Imbokodo és Mosaico) sikeres lesz, de a háromból egy szinte biztos, hogy hatékony vakcinát tehet le az asztalra pár éven belül.

Talán most vagyunk a valaha volt legoptimistább pillanatokban. Három vakcina esetében most zajlanak a hatékonysági tesztek. Az persze eltart még egy kis ideig, míg a kísérletek korai szakaszai alapján eldől, elég ígéretesek-e ahhoz, hogy hatékonysági tanulmány szülessen belőlük” – nyilatkozta az NBC-nek Susan Buchbinder, a San Franciscó-i Bridge HIV-kutatóprogram igazgatója.

 

HIV fertőzöttek aránya a világ országaiban

 

A 2016-ban Dél-Afrikában beindított HVTN 702-projekt a legrégebb óta folyó kutatás, ami egy korábbi kísérleti ellenszer, a nem tökéletesen hatékony RV144 tapasztalataira épül. Az RV144-ről 2009-ben, a klinikai teszteknek végén azt közölték, hogy 30 százalékkal csökkentette a HIV-fertőzések arányát. Ez nem tűnik soknak, de máig a RV144 az egyetlen vakcina, amely egyáltalán mutatott bármiféle hatékonyságot a HIV ellen.

A HVTN 702 klinikai tesztjeihez idén nyáron befejezték a résztvevők toborzását, eredmények 2020 végén, 2021 elején várhatók. Susan Buchbinder szerint ha csak részlegesen lesz sikeres a HVTN 702 vakcina, már az is hatalmas áttörés lesz, és megváltoztathatja a kór terjedésének ütemét.

 

 

Anthony Fauci, az amerikai nemzeti allergológiai és járványügyi intézet (National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID) igazgatója régóta hirdeti, hogy a legalább 50 százalékban hatékony vakcinák kifejlesztése nagyon fontos. Hangsúlyozta, hogy minden korábbinál jobban hiszi, hogy érdemes a csak részben hatékony vakcinákat is bevetni a HIV elleni küzdelemben, mivel egy 50-60 százalékban hatékony vakcina, a jól szervezett megelőző-programokkal kombinálva, legyőzhetővé teszi a járványt.

Az Imbokodo és Mosaico is hat-hat oltásból áll (utóbbi esetében novemberben már meg is kezdődtek a klinikai tesztek és a jelentkezők egy csoportja megkapta az első oltást), amikből az utolsó kettő tér el némileg egymástól. A két vakcina kísérletei abban is különböznek, hogy míg az Imbokodo tesztalanyai heteroszexuális dél-afrikai nők, addig a Mosaicót 3800 homoszexuális férfi és transznemű ember bevonásával tesztelik 57 helyszínen, szerte a világban (az Egyesült Államok, Latin-Amerika és Európa vesznek részt a programban). Anthony Fauci szerint nagyon fontos, hogy különböző kockázatú népességcsoportokban is bizonyítva legyen a vakcina hatékonysága.

Az Imbokodo teszteredményei 2021-ben, a Mosaico teszteredményei 2023-ban várhatóak.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin