Egészség

Harmadával zuhant az új HIV-diagnózisok száma Angliában

Publikálta 2018-as adatait a Public Health England, amelyből kiderül, hogy Angliában 2018-ban összesen 4484 új HIV-vel élőt szűrtek ki.

E szám elsősorban akkor nyer értelmet, ha összevetjük az előző évek statisztikai adataival. 2017-ben 4761 új HIV-páciens volt, tehát az előző évhez képest 6 százalékos az esés. Három éves távlatból nézve azonban még látványosabb a javulás: 2015-ben még 28 százalékkal több, 6271 HIV-beteget regisztráltak.

 

A fotó illusztráció

 

A leglátványosabb fejlődés a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak körében látható, itt ugyanis 39 százalékkal kevesebb új pozitív eredmény született. Sőt, Londonban a 2015-ös 1459 új pácienshez képest tavaly már csak 736 volt.

Szakértők szerint a javulás több erőfeszítés együttes eredménye. Egyrészt a prevenció, a biztonságos szex, valamint a rendszeres HIV-szűrés fontosságára hangsúlyt helyező kampányok, másrészt az egyre inkább elterjedtté váló PreP-használat, továbbá a már kiszűrt HIV-vel élők hatékony kezelése – utóbbiak 94 százaléka a gyógyszereknek köszönhetően nem tud tovább fertőzni.

A jelenlegi brit kormány célja, hogy 2030-ig elérjék: egyetlen új HIV-megbetegedés se forduljon elő az országban.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin