Nagyvilág

Halálra ítélték a miniszter fiát, aki megölt három transznemű nőt

Photo by Shujaat Muzaffar on Unsplash

 

A pakisztáni bíróság december 27-én halálra ítélte egy volt miniszter fiát, amiért tizenöt évvel ezelőtt megölt három transznemű nőt.

A Deccan Herald beszámolója szerint Ahmed Bilal Cheema, a korábbi pandzsábi miniszter, Ajmal Cheema fia 2008-ban a Szialkot városában található házánál zenés ünnepséget rendezett. Erre elhívott táncolni transznemű nőket, helyi hidzsrákat is, akiket két barátjával együtt megerőszakolt, majd a helyszínen hármójukat agyonlőtte. A szexuális zaklatásról készült videofelvételeket a rendőrség megtalálta Cheema telefonján. Egy negyedik transznemű nőt is meglőtt, de ő túlélte a támadást és később tanúskodni tudott ellene.

Cheema a gyilkosság után az Egyesült Államokba menekült, családja pedig a rendőrség tájékoztatása szerint megpróbálta a három áldozat – Mazhar Hussaint, Aamir Shahzad és Abdul Jabbar – családját lefizetni. Ők azonban visszautasították az ajánlatot. A pakisztáni törvények lehetővé teszik, hogy az áldozat rokonainál pénzzel megváltsák magukat az elkövetők és ezzel megszerezzék a család bocsánatát, ezt a felmentést pedig a bírósági gyakorlat rendszerint el is fogadja.

Az évek óta zajló perben akár az is döntő fordulatot jelenthetett, hogy Cheema apját emberkereskedelemmel vádolták meg, köze lehetett ahhoz, hogy az állami árvaházakban élő kiskorú lányokat házasság álcája alatt kiközvetítették magas rangú hivatalnokokhoz. Májusban az idősebb Cheema a tartományi parlamentből is kikerült, a fiát júliusban le is tartóztatták, amikor az Egyesült Államok kitoloncolta, és így visszatért Pakisztánba.

Jazila Aslam bíró a szemtanúk és a bizonyítékok figyelembe vételével halálra ítélte Ajmal Cheemát a három transznemű nő meggyilkolása miatt, és félmillió pakisztáni rúpia (átszámítva kb. 830 ezer forint) kártérítés megfizetését rendelte el az áldozatok hozzátartozóinak.

Pakisztán négy évvel ezelőtt törvényben tiltotta meg a transzneműek diszkriminációját, ennek ellenére a transzfób támadások száma növekszik az országban. Az Európai Unió által finanszírozott monitoring projekt által gyűjtött adatok szerint legalább 53 transznemű személyt öltek meg az országban 2018 óta.

A diszkriminációellenes törvény végrehajtása nem egyformán történik meg az ország tartományaiban, mert azok az egészségügy, az oktatás, a biztonságpolitika és a családjog területén hozott szövetségi törvényeket helyben el tudják téríteni.

Az ország legnagyobb városában, Karacsiban élő transznemű aktivista, Bindiya Rana szerint fontosak a törvények, de a társadalom gondolkodásmódjának megváltoztatása lesz az igazi kihívás. A transznemű személyeket ugyanis sokan a mai napig megvásárolható tárgyaknak, vagy az embernél alacsonyabb rendűnek tekintik.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin