Nagyvilág

Grindren vadászik meleg férfiakra az egyiptomi rendőrség

Ismét elszaporodtak Egyiptomban a meleg és biszexuális férfiak letartóztatását célzó rajtaütések. A rendőrség hasonló módszert alkalmaz mint korábban: társkereső applikációkon és közösségi oldalakon keresztül vadásznak áldozataikra. A Human Rights Watch 15 emberrel készített interjút – az áldozatok között leszbikus nők és transzneműek is vannak -, akik mind hasonlóról számoltak be: a Grindr, a Facebook, valamint a WhatsApp felhasználásával a rendőrség, vagy a nemzetbiztonság emberei felkutatták, letartóztatták, kihallgatták és megkínozták őket.

 

A fotó illusztráció

 

Az áldozatok beszámolói megegyeznek abban is, hogy a letartóztatás apropója minden esetben valami kitalált vád: prostitúció, alkoholárusítás, vagy éppen terrorista csoporthoz csatlakozás. Ezt követően rövidebb-hosszabb időt börtönben kell tölteniük (ez néhány naptól akár több hónapig is tarthat), ahol rendszeresen verik, megerőszakolják és megalázó vizsgálatoknak teszik ki őket. Például úgynevezett anális és vaginális „szüzességi tesztnek” vannak kitéve.

Az egyik áldozat, a 25 éves Salim arról számolt be, hogy összekötözték a kezeit és lábait és arra kényszerítették, hogy három napon keresztül egy helyben álljon, ami miatt kénytelen volt levizelni magát és saját ürülékével bepiszkítani a ruháját. Az egyik rendőr a szemébe is mondta, hogy mindezek azért történnek, hogy „megtisztítsák az utcákat a buziktól.”

A 37 éves Alaa arról számolt be, hogy első letartóztatása során úgy megerőszakolták és megverték, hogy egy életre lerokkant. Mikor a következő letartóztatásakor a rendőrnek bemutatta rokkantkártyáját, az annyit közölt vele, hogy „dugja fel a seggébe.” Alaa először azt hitte, hogy a rendőr csak viccel, de az odahívta egy kollégáját, aki tényleg feldugta az áldozat kártyáját annak végbelébe. „Imádkoztam Istenhez, hogy vegyen magához. Meg akartam halni.

Egyiptomban 2019-ben több mint 90 embert tartóztattak le feltételezett azonos nemű kapcsolatuk miatt. Erre az országban hatályos erkölcsrendészeti törvény ad lehetőséget. Ennek ellenére a hatóságok ragaszkodnak hozzá, hogy LMBTQ emberek nem is léteznek.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa öt évente megvizsgálja, hogyan teljesítenek az egyes államok az emberi jogok területén. Az Egyiptom számára március 12-én esedékes felülvizsgálaton a tanácsban felszólították az egyiptomi kormányt, hogy hagyjon fel az LMBTQ emberek letartóztatásával és diszkriminációjával.

A kormány azonban megtagadta ennek teljesítését, és bizarr módon közölték, hogy ők eleve „nem is ismerik el azokat a fogalmakat, amiket a javaslat tartalmaz”.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin