EgészségPlay Safe

Gondoltad volna? Védetté válhatsz a HIV-vírussal szemben!

Magyarországon is elérhető a csodaszer! Amellett, hogy alacsonyan tartja a vírusszámot a szervezetben, a Truvada nevű PrEP készítmény esemény előtti és utáni szedése meggátolja a HIV-vírussal való megfertőződést is.

profilkep-takacssandor

 

Ám az egészségnek ára van: a készítmény „potom” 300 ezer forintba kerül, a TB pedig csak akkor támogatja, ha már megtörtént a megfertőződés. A gyógyszer kiváltása minden esetben vényhez kötött, így mindenképp orvoshoz kell fordulnunk, ha úgy érezzük, baj van.

„A mindenki számára való elérhetőséget nemzetközi szinten most mérlegelik, ám itthon nem gondolkodnak a bevezetésén. A HIV-vel élőknek 300 forintos dobozáron érhetőek el a pirulák” – mondta Takács Sándor, az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat (AATSZ) programkoordinátora. – „A tavaly diagnosztizált 271 új HIV-fertőzött közül összesen 133-an voltak homo- és biszexuálisak, míg a 46 AIDS stádiumba lépett személyből 33-an tartoztak ebbe a csoportba. Az 1985 óta kiszűrt HIV-fertőzöttek száma 3116-ra emelkedett hazánkban, 2015 végére pedig már 11 volt a halottak száma” – hívta fel a figyelmet a december 1-jei AIDS világnapjához közeledve a szakértő. Mint elmondta, 2013 óta körülbelül négyszeresére emelkedett az AIDS-esek száma, havonta átlagosan 5 új fertőzöttet diagnosztizálnak. Mivel sokan csak késői HIV-fertőzött állapotban kerülnek kiszűrésre, így jelenleg is sokan lehetnek rejtett stádiumban.

 

Anonim és ingyenes
Az AATSZ a 11. kerületi Karolina út 35/b szám alatt található Karolina Rendelőben várja a szűrésre jelentkezőket.
Vérvétel és gyorsteszt is kérhető az alábbi időpontokban: H-SZ-CS: 17-20h K-P: 9-12h; K: 16-19h
A kitelepülésekről a szolgálat honlapján tájékozódhatsz.

„Magas lázra, erős éjszakai izzadásra és csillapíthatatlan fejfájásra lettem figyelmes, ami miatt gyanakodni kezdtem. Nagyon féltem a HIV-től, ezért nehezen mentem el tesztre; végül egy barátom cipelt el. Egy hét múlva kiderült, hogy pozitív vagyok” – kezdett bele történetébe Bereczky Tamás (49), akit 13 évvel ezelőtt diagnosztizáltak. – „Szégyelltem magam, hogy hogyan lehetettem ilyen figyelmetlen. Nagyjából egy év kellett hozzá, hogy ezt feldolgozzam, azonban az első perctől fogva tudtam, hogy még dolgom van ezen a világon: fel kellett nevelnem a lányomat. A hozzátartozóim támogatása nagyon sokat segített” – árulta el a férfi.

A HIV-fertőzöttekre vonatkozó életviteli szabályok semmiben sem különböznek attól, mint amikor valaki tudatos és egészséges életmódot folytat. Mértékkel szabad inni, rendszeresen kell sportolni és megfelelően étkezni. A dohányzást lehetőség szerint kerülni kell, ám a gyógyszerek szedésére fokozottan kell ügyelni. Aki ezeket betartja, az nem fertőz tovább. „Ha a HIV pozitív személy és annak partnere is jó mentális és egészségügyi állapotban van, akkor a fertőzés továbbadásának esélye minimális. Ha azonban magas a hordozó vírusszáma, gyenge az ő és partnere immunvédelme, és nagy mennyiségű nemi váladék kerül az utóbbi személy szervezetébe, akkor a kór könnyebben átadható. A statisztikák szerint tíz védekezés nélküli együttlétből három alkalommal történik megfertőződés” – fejtette ki Takács. A kockázatot növelik a dizájner drogok, például a Poppers használata, hiszen módosult tudatállapotban megbomlik a figyelem. „Ilyenkor a biztonságra különösen nagy figyelmet kell fordítani, ugyanis nagyobb a sérülés veszélye, ami egyenes utat jelenthet a különböző fertőzések, például a Hepatitis C számára is” – figyelmeztetett a program-koordinátor. – „A diagnózist követően nagyon nehéz, mert meg kell szokni a HIV gondolatát és azt, hogy az egészségünk egy része odaveszett. A társadalmi státuszunk is megváltozik, azonnal ránk ragad a stigma. A meleg közösségek automatikusan karanténba zárják a HIV-vel élőket. Én is főleg más fertőzöttekkel tudtam randizni, mert mások elmenekültek, amikor tudomást szereztek az állapotomról. Az egészségügyben is sok az előítélet, több orvos is elutasítja a HIV-fertőzötteket, pedig ha kezelés alatt vannak, akkor már nem fertőznek. A munkahelyen törvény tiltja a megkülönböztetést.”

 

img_1186-1

 

„Optimális esetben a HIV semmiben sem akadályoz minket” – mondta Bereczky, aki fél éve él boldog párkapcsolatban. Az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat is erre szeretné felhívni a figyelmet, ugyanis a legtöbben nagyon tájékozatlanok a HIV-et illetően. „A minden hétköznap elérhető anonim HIV-szűrés mellett tanácsadással egybekötve egyéb fertőzéseket is szűrünk havi két alkalommal. A célunk, hogy minél többen jöjjenek hozzánk, hogy a pozitívak minél előbb bekerüljenek a terápiába, és életvezetési tanácsokkal mentális egészségüket is megőrizzük” – emelte ki Takács. A Karolina Rendelő munkatársa azt is elárulta, hogy bár a PrEP készítmények Magyarországon egyelőre nem érhetőek el mindenki számára, vészhelyzet esetén a páciens Bécsben kaphat segítséget. Hazánkban a HIV megelőzésére a biztonságos szex a legjobb módszer. Bár a gyógyszeres kezelés alatt álló HIV pozitív személyek nem fertőznek, alkalmi légyott esetén nekik is fontos óvszert húzniuk, hogy önmagukat védjék egyéb nemi betegségektől. Orális szex útján szinte lehetetlen elkapni a betegséget, a mélytorkozás és a szájban lévő friss, nyílt seb azonban potenciális veszélyforrást jelent.

 

Máthé Bence

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin