Kultúra

Filmajánló – Nehéz szívvel

Április 6–13. között zajlik a legjelentősebb hazai filmes rendezvény, az idei Titanic Filmfesztivál. Legnagyobb örömünkre a Versenyben szekcióban vetítik a Nehéz szívvel (Hjartasteinn) című izlandi drámát, ami tavaly nagy kedvencünk volt. A két kiskamasz története 2016-ban a Velencei Filmfesztiválon elnyerte a legjobb LMBTQ alkotásnak járó Queer Lion-díjat, és Torontótól Koppenhágáig imádta mind a közönség, mind a kritikusok. 

A világtól távol eső izlandi halászfaluban két elválaszthatatlan jóbarát él. A kamasz Thor és Christian ezen a gondtalan és szilaj nyáron tapasztalja meg először a szerelem érzését. Egyikük egy lány szívét próbálja elnyerni, míg a másik új vágyakat fedez fel magában barátja iránt. De a nyárnak hamar vége lesz: beköszönnek a kemény idők, és ideje felnőni és szembenézni a felnőttkorral.

Színes, izlandi dráma, 2016

Vetítések:

04.08. 21:00 Pop-Up Cinema @ Ódry Színpad, SZFE

04.11. 18:00 Toldi mozi (nagyterem)

Az elsőfilmes Guðmundur Arnar Guðmundsson rendező az Izlandi Művészeti Akadémián végzett, majd Dániába költözve forgatókönyvírást tanult. Rövidfilmjeivel több, mint 200 filmfesztiválon szerepelt és több, mint 50 nemzetközi díjat nyert, mielőtt belevágott első játékfilmjébe. Bevallottan tartott attól, milyen lesz a Nehéz szívvel fogadtatása az LMBTQ közösségben. Aggodalmai feleslegesnek bizonyultak, hiszen mindenki éppen azt emeli ki, mennyire erősen és hitelesen sikerült ábrázolnia azt a belső konfliktust, ami elválasztja a két főszereplőt. Kulisszául a szilaj izlandi tájat választotta, ami egyszerre lélegzetelállító és kegyetlen. Guðmundsson tökéletesen ragadja meg azt a pillanatot, ami meghatározóvá válik a két kamasz életében, és végigkíséri főhősének a szexuális orientációjára való rádöbbenését és annak feldolgozását.

Bár a fővárosban, Reykjavíkban nőtt fel, Guðmundsson gyerekkorának egy részét egy kis faluban töltötte. A Nehéz szívvel megírásához saját vidéki élményeiből merített. A meleg szál ugyan nem saját tapasztalat, de sok olyan meleg ismerőse van, akik apró izlandi falvakban nőttek fel, és tudja, milyen nehéz dolguk volt. Gyerekkorában ugyanis még senki sem tartotta helytelennek, ha valaki nyíltan elítéli a homoszexualitást. Az elmúlt körülbelül tíz évben azonban gyökeresen megváltozott a helyzet: mára Izland az egyik leginkább toleráns országnak számít a világon.

Az izlandi filmgyártásból ugyanakkor szinte hiányoznak a queer filmek, de a rendezőt elmondása szerint egyáltalán nem ez mozgatta. Témaválasztására nem tud logikus magyarázatot adni: „Amikor írok, nem használom a tudatom racionális részét, ösztönösen dolgozok. Csak el akartam mesélni ezt a történetet, és miközben írtam, nem gondoltam én olyan címkékre, mint meleg vagy heteró.”

 Rendező: Guðmundur Arnar Guðmundsson
Forgatókönyv: Guðmundur Arnar Guðmundsson
Zene: Kristian Selin Eidnes Andersen
Szereplők: Baldur Einarsson, Blær Hinriksson, Diljá Valsdóttir, Katla Njálsdóttir
Forgalmazó: Films Boutique

Miközben sebészi pontossággal mutatja meg, hogyan bánnak egymással a gyerekek, filmjében a kisvárosi élet korlátait sem kendőzi el. A középpontban Thor és Christian kapcsolata áll, de mellékszereplőinek remekül kidolgozott karakterei csak tovább erősítik a drámát: a fiúk fásult és az unalomba belefáradt szülei csődöt mondanak gondviselésből, tovább nehezítve a felnőtté válás többszörösen rögös útját. Így pedig Thornak (Baldur Einarsson zseniális alakításában) teljesen egyedül kell szembenéznie nemcsak a világgal, de ami annál is félelmetesebb, saját érzéseivel.

A film hivatalos trailere:

Kocsis G. János

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin