PrideUtazás

Fikázzunk Göteborgban!

Svédország második legnagyobb városa, Göteborg több, mint félmillió lakossal büszkélkedhet és magának tudhatja Skandinávia legforgalmasabb kikötőjét is. A maximum 20 fokos nyári átlaghőmérséklet miatt nagyokat fürdeni a tengerben itt sem fogunk, de várnak ránk ennél sokkal jobb élmények.

Ha már a tengernél járunk, semmiképpen se hagyjuk ki a húsz aprócska szigetből álló Göteborg-szigetcsoportot, ahol megnézhetjük, milyen egy igazi skandináv falu, kipróbálhatjuk a tengeri horgászatot vagy csak hajókázhatunk, megcsodálva a különleges tájat. Miután a környéken tiltott az autók jelenléte, valószínűleg itt élhetjük át életünk legfrissítőbb sétáját.

Természetközeli élmények a városban is várnak ránk. A városközpont közelében található a Göteborgi Kertészeti Társaság központja, a könnyen megjegyezhető nevű Trädgårdsföreningen, amely Európa legjobban megőrzött 19. századi parkja. Innen néhány villamosmegállóval könnyen elérhetjük a Göteborgi Botanikust Kertet, ahol több, mint 16 ezer különböző növénnyel ismerkedhetünk meg.

Skandinávia legnagyobb tudományos központjában, a 9000 négyzetméteres Universumban egy hétemeletes esőerdőn keresztül kalandozhatunk, de elkápráztató látvány nyújtanak az Északi-tenger és az óceán életvilágát bemutató akváriumok is. Ugyanúgy közeli, de kicsit más kapcsolatba kerülhetünk a halakkal a Feskekôrkában, Svédország legismertebb halpiacán.

Göteborg utcáit járva nyugodtan fikázzunk! Persze, nem kell rosszra gondolni. Ami az olaszoknak a szieszta, az a svédeknek a fika, vagyis a szentként kezelt kávészünet, amikor is mindenki csak a pihenéssel van elfoglalva. Próbáljuk ki mi is a fika életérzését a megannyi new wave kávézó egyikében.

Ahogy Stockholmban, úgy Göteborgban sem tudjuk kikerülni a design shopokat. De nem is érdemes. A városközpontban megannyi különleges bolt kínálja egyedi tervezésű bútorait, porcelánjait és egyéb háztartási tárgyait. Érdemes nemcsak a modern cuccokra koncentrálni, hanem betérni a különleges hangulatú vintage üzletekbe is néhány kincsért.

A régi idők nemcsak ezekben a boltokban köszönnek vissza, hanem az Avenyn bulváron is, ahol a klubokban megállt az idő. Ha itt járunk, mindenképpen látogassuk meg a legendás Trädgår klubot!

Göteborg a tudomány és a kultúra rajongóinak is tökéletes célpont. Az április végén tartott Nemzetközi Tudomány Fesztivál évi 70 ezer látogatót vonz, a júniusban tartott Summberburst Európa egyik legnagyobb fesztiváljának számít, és el is érkeztünk a legfontosabb eseményhez: a 2018-as EuroPride-hoz.

Idén először akad példa arra az EuroPride történelmében, hogy két város megosztva vállalta magára a programok szervezését. Mert mi jobb egy EuroPride-nál? Két EuroPride! A rendezvénysorozat Stockholmban kezdődik el július 27-én, majd kis szünet után augusztus 14-én folytatódik Göteborgban, megannyi színes kulturális programmal és persze számtalan bulival.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin