Nagyvilág

Felmentették a lengyel IKEA menedzsert, aki kirúgott egy homofób alkalmazottat

 

2019-ben a lengyel IKEA humánerőforrás-menedzsere, Katarzyna N. kirúgta azt az alkalmazottat, aki homofób bejegyzéseket tett közzé a vállalat belső fórumán. A homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnapon az illető azt írta, „botrányos a homoszexualitás és a többi deviancia elfogadása és reklámozása”, és bibliai idézeteket mellékelt.

A lengyel állam és az ultrakonzervatív Ordo Iuris szervezet 2020-ban beperelte az alkalmazottat elbocsátó menedzsert „vallási diszkrimináció” miatt.

A krakkói regionális bíróság most felmentette a menedzsert, mivel nem találtak bizonyítékot a vallásszabadság megsértésére, vagy arra, hogy bármilyen hátsó szándék vezette volna az alkalmazott elbocsátásakor – írja a Reuters.

„Ez egy rendkívül erőteljes üzenet, a bíróság egyértelműen jelezte, hogy az ügyészi fellebbezés figyelmen kívül hagyta az LMBT emberek iránti tisztelet kérdését” – mondta Daniel Ksiazek, Katarzyna N. ügyvédje. Hozzátette, hogy ügyfele három éve bizonytalanságban él, attól tartva, hogy akár két év börtönbüntetésre is számíthat.

Az Ordo Iuris ügyvédje írásos magyarázatot kért a bíróságtól, ami alapján eldöntik, fellebbeznek-e a döntés ellen. Az IKEA ellen egyébként munkajogi per is van folyamatban, ennek végeredményére is várnak.

Az IKEA vállalati alapelvei közé tartozik, hogy  „sokszínű és befogadó munkahelyet hozzon létre …”, ahol „mindenki úgy érzi, hogy szívesen látják, elfogadják és tiszteletben tartják”. A vállalat teljes mértékben kiállt a menedzser döntése mellett.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin