Nagyvilág

Fejbe lőttek egy nőt Lengyelországban, mert szivárványzászló volt a kezében

fotó: Olsztyński Marsz Równości

 

Május 20-án tartották a helyi pride felvonulást a lengyelországi Olsztyn városában. Az esemény egyik szervezője, az Olsztyński Marsz Równości arról számolt be, hogy a felvonulás egyik résztvevőjét egy légpuskával fejbe lőtték a nyílt utcán, amikor egy összehajtott szivárványzászlóval a kezében sétált. A fiatal nő épp egy afterpartira tartott egy ismerőse társaságában, amikor a támadás történt.

A Wprost portál szerint a nő élete nincs veszélyben, a szervezők szerint pedig már a kórházat is elhagyhatta. A rendőrség megerősítette, hogy keresik az elkövetőt, a szervezők pedig közleményt adtak ki az eset után.

„Ez egy mindannyiunk elleni támadás! Még ha a rendőrség nem is hajlandó összefüggést látni a lövöldözés és a pride felvonulás között, mi határozottan elítéljük ezt a támadást, amely az egész LMBTQ közösség és a támogatói ellen irányuló, erőszakos cselekmény.”

A támadás mindössze néhány nappal azután történt, hogy az Európai Bizottság megerősítette, hogy a lengyelországi LMBTQ-ellenes zónák miatt az ország elesik az uniós pénzektől, ha a kormány továbbra is diszkriminatív politikát folytat.

A lengyel kormánypárti politikusok számára évek óta kiemelt téma az LMBTQ közösség elleni uszítás. Ennek egyik tipikus esete 2020 júniusában, az elnökválasztási kampány idején történt, amikor az oktatási miniszter, Przemysław Czarnek élő tévéadásban azt mondta az LMBTQ emberekről: “Hagyjuk már ezeket a hülyeségeket az emberi jogokról és egyenlőségről! Ezek az emberek nem egyenlőek a normális emberekkel.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin