Hírek

Ezekben az országokban büntetik ma halállal a homoszexualitást

Sokkolta a nemzetközi közvéleményt, hogy április első napjaiban Bruneiben a Büntető Törvénykönyv módosítása következtében – az iszlám saría törvénykezés bevezetése révén – halál vár mindazokra, akik azonos nemű partnerrel létesítenek szexuális kapcsolatot. Megdöbbentő fejlemény ez annak tudatában, hogy a törekvés a legtöbb ország esetében az, hogy megszüntesse a homoszexualitás büntethetőségét.

E hír szomorú apropóul szolgál arra, hogy számba vegyük: a délkelet-ázsiai miniállamon kívül hol élnek még életveszélyben az LMBTQ közösség tagjai?

Afganisztán

Az afgán büntető törvénykönyv nem utal kifejezetten a homoszexualitás büntethetőségére, az Alkotmány 130. paragrafusa azonban lehetővé teszi a saría alkalmazását – amely viszont már tartalmazza a halálbüntetést. Ennek ellenére úgy tudni 2001, a tálibok elüldözése óta nem került sor az LMBTQ közösség bármely tagjának kivégzésére annak nemi identitása, vagy szexuális orientációja miatt.

Csecsenföld

Két év szünet után idén év elején a csecsen elnök ismét hadat üzent az orosz tagköztársaság LMBTQ közösségének. A terror nemcsak meleg férfiakat, de leszbikus nőket is érint.

 

Előbújása után öngyilkos lett egy 15 éves szaúdi fiú

Előbújása után öngyilkos lett egy 15 éves szaúdi fiú

 

Irán

A közel-keleti országban az 1991-ben elfogadott törvénykönyv hatályosulása óta rendszeresen akasztanak fel meleg férfiakat. Nem kell, hogy szexuális aktust bizonyítsanak rájuk, már egy csók is elég. Nők esetében a szexuális aktus büntetési tétele a halál.

 

Előbújása után öngyilkos lett egy 15 éves szaúdi fiú

 

Mauritánia

Muszlim férfiak közötti szexuális kapcsolatért halál, nők közötti szexuális kapcsolatért börtönbüntetés jár az északnyugat-afrikai országban.

Nigéria

A közel 190 millió lakosú ország számos államában a saría ítélkezés van életben, amelynek értelmében halálbüntetés jár az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatért. A letartóztatások azonban azokban az államokban is rendszeresek, ahol nem a saría alapján ítélkeznek.

 

Előbújása után öngyilkos lett egy 15 éves szaúdi fiú

 

Katar

A házasságon kívüli szexuális kapcsolatért halálbüntetés jár – függetlenül az elkövetők nemétől.

Szaúd-Arábia

A királyság törvényei szerint ha bárki “szodómiát” követ el az ország egy muszlim polgárával, azt halálra kell kövezni.

 

Előbújása után öngyilkos lett egy 15 éves szaúdi fiú

 

Szomália

Az évtizedek óta kvázi anarchiában tengődő kelet-afrikai ország egyes déli területein a saría ítélkezés van életben, amely halállal bünteti az azonos neművel szexuális interakcióa lépőket.

Szudán

Az elkövetőkre harmadik rajtaütést követően szabnak ki halálbüntetést. Az első kettő esetében a büntetés börtön és vesszőzés.

Egyesült Arab Emírségek

Jogászok és emberjogi aktivisták is megosztottak abban a kérdésben, vajon jár-e a homoszexualitásért halálbüntetés az Öböl-menti országban, vagy csak a szexuális erőszakért. Az Amnesty International szerint nem volt még rá példa, hogy meleg férfiakat ítéltek volna halálra olyan szexuális aktusért, amelybe mindketten beleegyeztek.

Jemen

az 1994-ben életbe lépett büntetőtörvény értelmében amennyiben nős férfiak fekszenek le más férfival, úgy halálbüntetést érdemelnek. Nőtlen férfiak esetében a büntetés 1 év börtön, nők esetében hét év börtön.

Waliduda Dániel

https://www.instagram.com/waliduda/

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb