Hírek

Ezekben az országokban büntetik ma halállal a homoszexualitást

Sokkolta a nemzetközi közvéleményt, hogy április első napjaiban Bruneiben a Büntető Törvénykönyv módosítása következtében – az iszlám saría törvénykezés bevezetése révén – halál vár mindazokra, akik azonos nemű partnerrel létesítenek szexuális kapcsolatot. Megdöbbentő fejlemény ez annak tudatában, hogy a törekvés a legtöbb ország esetében az, hogy megszüntesse a homoszexualitás büntethetőségét.

E hír szomorú apropóul szolgál arra, hogy számba vegyük: a délkelet-ázsiai miniállamon kívül hol élnek még életveszélyben az LMBTQ közösség tagjai?

Afganisztán

Az afgán büntető törvénykönyv nem utal kifejezetten a homoszexualitás büntethetőségére, az Alkotmány 130. paragrafusa azonban lehetővé teszi a saría alkalmazását – amely viszont már tartalmazza a halálbüntetést. Ennek ellenére úgy tudni 2001, a tálibok elüldözése óta nem került sor az LMBTQ közösség bármely tagjának kivégzésére annak nemi identitása, vagy szexuális orientációja miatt.

Csecsenföld

Két év szünet után idén év elején a csecsen elnök ismét hadat üzent az orosz tagköztársaság LMBTQ közösségének. A terror nemcsak meleg férfiakat, de leszbikus nőket is érint.

Irán

A közel-keleti országban az 1991-ben elfogadott törvénykönyv hatályosulása óta rendszeresen akasztanak fel meleg férfiakat. Nem kell, hogy szexuális aktust bizonyítsanak rájuk, már egy csók is elég. Nők esetében a szexuális aktus büntetési tétele a halál.

Mauritánia

Muszlim férfiak közötti szexuális kapcsolatért halál, nők közötti szexuális kapcsolatért börtönbüntetés jár az északnyugat-afrikai országban.

Nigéria

A közel 190 millió lakosú ország számos államában a saría ítélkezés van életben, amelynek értelmében halálbüntetés jár az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatért. A letartóztatások azonban azokban az államokban is rendszeresek, ahol nem a saría alapján ítélkeznek.

Katar

A házasságon kívüli szexuális kapcsolatért halálbüntetés jár – függetlenül az elkövetők nemétől.

Szaúd-Arábia

A királyság törvényei szerint ha bárki „szodómiát” követ el az ország egy muszlim polgárával, azt halálra kell kövezni.

Szomália

Az évtizedek óta kvázi anarchiában tengődő kelet-afrikai ország egyes déli területein a saría ítélkezés van életben, amely halállal bünteti az azonos neművel szexuális interakcióa lépőket.

Szudán

Az elkövetőkre harmadik rajtaütést követően szabnak ki halálbüntetést. Az első kettő esetében a büntetés börtön és vesszőzés.

Egyesült Arab Emírségek

Jogászok és emberjogi aktivisták is megosztottak abban a kérdésben, vajon jár-e a homoszexualitásért halálbüntetés az Öböl-menti országban, vagy csak a szexuális erőszakért. Az Amnesty International szerint nem volt még rá példa, hogy meleg férfiakat ítéltek volna halálra olyan szexuális aktusért, amelybe mindketten beleegyeztek.

Jemen

az 1994-ben életbe lépett büntetőtörvény értelmében amennyiben nős férfiak fekszenek le más férfival, úgy halálbüntetést érdemelnek. Nőtlen férfiak esetében a büntetés 1 év börtön, nők esetében hét év börtön.

Waliduda Dániel

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin