Hírek

Ez történt 2015-ben – 1. rész

Nem akármilyen év áll mögöttünk, jöttünk rá, miközben szortíroztuk 2015 legfontosabb eseményeit. Az év első felében az egész világ a szabad házasságot ünnepelte az USA-ban, a Vanity Fair egy bizonyos címlappal írt történelmet, coming outok sokaságát éltük meg – többek között a képregények világában és szerencsére sokszor bizonyította a világ, hogy az ember igenis tud elfogadó lenni és képes hinni a szeretetben. Néha persze írtunk néhány szaftos botrányról is ás sokszor szomorúan, sokszor egyszerűen elborzadva hajoltunk billentyűzetünk felé. Megannyi távoli ország kegyetlenségéről és elutasító politikusairól számoltunk be és sajnos első hírünket is lehoztuk az ISIS embertelen kivégzéseiről. Nézzük mi történt 2015-ben január és június között!


Második rész ITT!

Január

Szép hírrel kezdődött az év, Skóciában ugyanis egybekelt az első meleg pár, sőt, az ír miniszterelnök is kifejezte támogatását a melegházasságok mellett, egy ír miniszter pedig elő is bújtLuxemburgban megnyílt a kapu a meleg párok előtt, akik házasodni szeretnének, a konzervatív brit miniszterelnök, David Cameron pedig elmondta, hogy az azonos neműek házasságára különösen büszke. Ha pedig már esküvői láz… láttátok a Tiffany jeggyűrű reklámját, amiben egy meleg pár tűnik fel? És a Nikon reklámját a meleg apukákkal?

Tiffany

Indiában megválasztották az első transznemű polgármestert, Finnországban meleg úszó kapott megtiszteltető címet, Nyugat-Európában új meleg emlékművet adtak át, Ukrajnában pedig sikerrel bukott meg a melegellenes törvény.  Alabamában feloldották az azonos neműek házasodási tilalmát.

ari-pekka-liukkonen-2014

Persze kaptunk rossz híreket is. Megérkeztek az első borzalmas fotók az Iszlám Állam kegyetlen kivégzéseiről, Milánó polgármesterét meleg házasság lebonyolítása miatt jelentették fel, Bécsben pedig kitiltottak egy leszbikus párt egy kávéházból – emiatt végül csaknem ezren vonultak utcára.

10930937_1553519221557902_147260668491779003_n

A minden bizonnyal mindenki által ismert Johnny Rapidot letartóztatták, Bruce Jennerről pedig felröppent egy érdekes pletyka: állítólag hamarosan nővé operáltatja magát.

 

Johnny Rapid

 

Február

Februárban robbant a hír: coming outolt Árvai Péter, a Prezi vezérigazgatója, de más örömhírek is érték a magyarokat: az év sajtófotója meleg párról készült, Magyar írók szép csoportja állt ki a meleg közösség mellett emllett pedig más különös, zenés project is született Magyar zenészektől Valentin-napra.

prezi

A szerelmesek ünnepét Angliában több ezer LMBTQ-pár csókkal ünnepelte az utcán egy tüntetés keretein belül, az ország királynője, II. Erzsébet pedig kifejezte örömét a melegházassággal kapcsolatban. A szomszédban is örülhettek: Szlovákiában érvénytelen lett egy melegellenes törvénnyel kapcsolatos szavazás, Ausztriában pedig szobrot kapott Conchita Wurst. Alabama államban összeházasodtak az első azonos nemű párok, Kolumbiában megszületett a törvény, mely jóvá hagyta, hogy az azonos nemű párok tagjai örökbe fogadják partnerük vér szerinti gyermekeit. Emellett új gyógyszer jelent meg az AIDS elleni harcban.

Kiss_Valentines_7-FINAL

Érdekes botrányról is írhattunk: melegellenes prédiákátorról derült ki, hogy régen melegpornókban virgonckodott, de jutott más érdekes hírből is: például a DC meleg férfi szuperhősének első önálló képregénysorozatáról.

Apollo-Midnighter

Sajnos rossz hírekből is jutott. Kazahsztán is megszavazta a melegeket korlátozó törvényt, egy kutatás pedig kiderítette, hogy Nagy-Britanniában minden negyedik hajléktalank fiatal meleg vagy leszbikus.

Kazahsztán 1

 

Március

Az év harmadik hónapja valamivel nyugisabban telt a hírek szintjén. Az amerikai rabbik tanácsa leszbikus elnököt választott, és az USA-ban újabb keresztény egyház állt ki az azonos neműek házassága mellett. Más híreknek is örülhettünk a világ körül: Máltán szivárványzebra is készült, és megvolt az első meleg börtönesküvő Nagy-Britanniában. Volt okunk szomorkodni is: borzasztó halál ért egy leszbikus nőt Afrikában, a tervezőpáros Domenico Dolce és Stefano Gabbana pedig kikelt a meleg családmodell ellen.

deniseleger

 

Április

Április bővelkedett a vidám hírekben.  Chile a teljes egyenlőség útjára lépett, továbbá példaértékű transz-és interszex törvényt fogadtak el Máltán. Volt mit ünnepelni a kultúra területén is:  BAFTA-díjra jelölték a meleg esküvőről szóló musicalt, először fotózott transznemű modellt a Vogue, bejelentették, hogy LMBT történeti múzeum nyílik New Yorkban és hogy a Chanel 4 transz fiatalokról készít dokumentumsorozatokat.

Andreja Pejic

Coming outolt az X-Men jégembere, bemutatkozott a Mortal Kombat meleg karaktere, és a Strabucks is kiállt a házassági egyenlőség mellett. Megmelengette a szívünket Robbie Rogers focista, aki szerint csak melegbarát országokban kellene vébét rendezni, ahogyan az a videó is, amely a 10 éves házassági egyenlőséget ünnepelte Kanadában. Érdekességnek pedig ott volt a brit házi HIV-teszt.

Balról jobbra: Jean Grey, Küklopsz, Jégember, Angyal és Bestia
Balról jobbra: Jean Grey, Küklopsz, Jégember, Angyal és Bestia

Nem minden hírről írtunk örömmel. Uganda bejelentette törvénytervezetét, mely veszélybe sodorta az ország összes LMBTQ- csoportját és szervezetét, megírtuk, hogy Dél-Korában a tanárok nem beszélhetnek LMBT-témákról diákjaiknak, az Orosz Siriről pedig kiderült, hogy homofób.

150225092509-russian-siri-iphone-780x439

 

Május

Írországban nyert az azonos neműek közti házasság a népszavazáson, melyre több ezren vándoroltak haza szavazni, de Grönlandon is szabad utat kapott a melegházasság. Litvániában jóbváhagyták a bejegyzett élettársi kapcsolatot a meleg párok között, Luxemburg miniszterelnöke pedig bejelentette, hogy férjhez megy. A brit választásokon pedig meleg jelölt is indult – méghozzá ő volt minden jelölt közül a legfiatalabb! A britek mint kiderült amúgy is jól állnak a meleg képviselők ügyében: a parlamentben náluk ül a legtöbb.

IRISH GayMa_40

Országunkban a Humen Magazin különleges videót készített a Homofóbia-ellenes világnapra és  elindult a Magyar LMBT Szövetség „Itt vagyunk” országos emberi jogi kampánya.

A szomszédban nagy sikerű közlekedési lámpákkal kampányoltak az egyenlőség mellett, Németország boldog lehetett, hiszen az ő indulójuk lett Mr. Gay World 2015, bár az öröm mellé üröm is társult: Merkel kijelentette: kormánya alatt nem lesz melegházasság. Spanyolországban bejelentették az első LMBT-nyelviskolát, Japánban jóváhagyták, hogy a transz tanulók a genderüknek megfelelő egyenruhát viselhessenek, kinevezték India első transznemű egyetemi igazgatóját, az USA-ban pedig New Jersey állam középiskolás birkózóbajnoka coming outolt. Az USA-ban csúcsra ért az egyenlő házasság támogatóinak aránya és Kolumbia is bejelentette, hogy törekszik az egyenlő jogok biztosítására.

Lámpa1

Nem mindenhol volt ilyen rózsás a helyzet: Gambia elnöke kijelentette, hogy elvágná a melegek torkát, a Vatikán az ír népszavazás csodás eredményét az emberiség vereségének tulajdonította, Vietnám elhatározta, hogy betiltja a meleg szerelmi történeteket, Lengyelországban pedig sajnos másodszorra is megbukott a bejegyzett élettársi kapcsolat esélye az LMBTQ-párok számára.

tamthe01

Máshol nem adták fel. Szentpéterváron például. LMBT aktivisták is felvonultak a Munka ünnepén tartott parádén, Miley Cyrus pedig nonprofit LMBT segélyszervezetet alapított. Más sztárról is írhattunk: Cate Blanchett elárulta, hogy többször is volt már nővel. A végére pedig egy a sok tipikus hírünk közül: meleg társkeresőn bukott le a homofób nagycsaládos lelkipásztor

700_5yyzks861c58qgalocxhf7xhjjgqhygb

Június

Június volt talán a legfontosabb hónap az LMBTQ-közösség 2015-ös évében. Az USA-ban
Amerikai Legfelsőbb Bíróság az egész országban törvényesnek ismerte el az azonos neműek házasságát. A döntés óriási öröm és a #LoveWins hashtag tömeges terjedése követte, illetve természetesen ki ne emlékezne arra, hogy szivárványba borult a Facebook.

Fehér Ház, Washington
Fehér Ház, Washington

A sztárok is tömegével fejezték ki örömüket a döntés kapcsán, ahogy sok márka és vállakozás is, köztük természetesen magyarokkal. Ezen felül világszerte több épület is szivárványba öltözött.

Tibi atya

Mozambikban júniustól nem volt törvényellenes homoszexuálisnak lenni, de Mexikóban is fontos lépések születtek az azonos neműek házasságának útján, a Pitcairn-szigeteken, a világ legkisebb államában pedig törvényessé is tették a melegházasságot. Júniusban transztörténelmet írt a Vanity Fair Caitlyn Jenner címlapjával, mely azóta az év egyik legfontosabb fotója lett. Ha pedig már transztörténelem: bejelentették, hogy készül Madam Tussauds első transznemű viaszszobra, nem másról, mint Laverne Cox-ról.

Cailtyn Jenner címlap

Európában sem unatkoztunk. Angliában újabb miniszter coming outolt, Belfastban húszezren tüntettek a melegházasságok mellett, Lettországban tartották az EuroPride-ot, és kiderült, hogy a csehek igencsak támogatóak a melegek ügyében. És mi történt közben Magyarországon? Nos, bablevest ettünk! Ezen kívül bemutatták India első leszbikus témájú filmjét, comingoutolt egy nagyhírű YouTuber, homofóbia elleni kampányt indított a Lush, megkönnyeztük Ricky Martin levelét, melyek fiainak írt, és örültünk a São Paulo Pride elképesztő sikerének.

Sajnos volt olyan hír, ami beárnyékolta a varázslatos, szivárványban úszó hónapot: Isztambulban a rendőrség vízágyúval és gumilövedékkel oszlatta a rendőrség a pride felvonulást, Ausztria pedig határozott nemet mondott az azonos nemű párok házasságára.

turkey

2015 második felével holnap folytatjuk!

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin