Kultúra

2015 legfontosabb LMBTQ szereplői

 

Az elmúlt év híreinek összefoglalása után most újabb listával jelentkezünk, amelybe 2015 legfontosabb szereplőit igyekeztünk nektek összegyűjteni, akik szerepet játszottak az LMBTQ közösség életének alakulásában. Legyen szó törvényhozókról vagy sztárokról, ezekről az emberekről valószínűleg még évek múlva is beszélni fogunk.  


 

Nem ők lesznek az egyetlenek, akiket összefoglaló módon említünk meg, de mindenesetre nem mehetünk el szó nélkül a jövő évi amerikai elnökválasztáson induló jelöltek mellett. A liberális nézeteket valló Hillary Clinton vagy vetélytársa, Bernie Sanders nem győznek versenyezni, hogy melyikük tud erősebben kiállni az LMBTQ közösség mellett. Velük szemben azonban ott állnak a republikánus oldal vezetői, Ben Carson vagy Ted Cruz, akik minden erejüket a házassági egyenlőség elleni harcra fordítják. Akármelyikük is győzzön a 2016-os választásokon, biztos, hogy valamilyen irányba elmozdul a közösség sorsa.

US-PRESIDENTIAL-ELECTION-0F-2016-9

Ha már az USA-nál tartunk, természetesen muszáj megemlíteni az egyenlő házasságot minden szövetségi államra kiterjesztő Amerikai Legfelsőbb Bíróság tagjait, valamint azokat a párokat is, akik az egész folyamatot elindították. A michigani April DeBoer és Jayne Rowse története adoptálási ügynek indult, azonban az évek során valami sokkal jelentősebb lett belőle, amit James Obergefell és John Arthur esete csak tovább hajtottak. Nekik köszönhetően történhetett meg, hogy 2015 júniusa óta az USA minden tagállamában legálisan házasodhatnak az azonos nemű párok.

11359_Supreme_Court_US_2010

Hasonlóan fantasztikus cselekedetet hajtottak végre Írország lakói: a zöldellő szigetország lett az első a világon, ahol népszavazás keretében döntöttek az egyenlő házasságról, természetesen az LMBTQ közösség javára. Habár sokan megkérdőjelezték a híresen katolikus ország lakosainak nyitottságát, végül mégis a haladó gondolkodás győzött.

equalmarriage

Miközben a világ „boldogabb felén” ilyen fontos pozitív változások történtek, nem szabad elfeledkeznünk arról sem, ami a Közel-Keleten zajlott az elmúlt hónapokban – főleg azért nem, mert ezek a dolgok a párizsi terrorcselekmények óta már érezhetően nem csupán a Boszporusztól keletre fekvő régiókat érintik. Az ISIS vagy Iszlám Állam jelentősen előretört Szíriában, és mi is többször hírt adtunk azokról a borzalmas kivégzésekről, amelyek megrázták a világot.

ISIS-gay-murders

Mindeközben viszont a világ forgása nem állt meg, és nem hallgattak el a „költők”: egy fekete és meleg író nyerte el a rangos Man Booker-díjat. A jamaicai Marlon James az A Brief History of Seven Killings című könyve a 70-estől a 90-es évekig kalauzol minket végig hazája történelmén; a sztori kiindulópontja a Bob Marley ellen elkövetett gyilkossági kísérlet. Mi már alig várjuk, hogy kézbe foghassuk ezt a különleges, eposzi kötetet.

marlon-1_640x345_acf_cropped

Megkerülhetetlen figurája volt az évnek Caitlyn Jenner is, aki a Vanity Fair címlapján mutatta meg átalakított testét a nemmegerősítő műtétek után. A Kardashian-lányok mostohaapukája azóta is rendszeresen szerepel a hírekben, újabban azonban akadnak problémák a fellépésével: a transz közösség ugyanis korántsem érzi annyira magáénak az olimpikonból lett reality show-sztárt, mint amennyire az a közösség szószólójának gondolja magát.

Talán nem világsztárok a szó hagyományos értelmében, de többmillió – többnyire fiatal – néző figyeli életük minden egyes  megosztott percét. 2015 egyértelműen a feltörekvő youtuberek éve is volt, és a milliós rajongótáborral rendelkező kreatív videósok között persze jó páran coming outoltak is: Connor Franta, Joey Graceffa vagy Ingrid Nilsen vallomásai sok-sok LMBTQ nézőjüknek adtak ezzel reményt és bátorságot.

maxresdefault

Végül pedig a mondhatni előkarácsonyi ajándékként megérkező kanadai miniszterelnökről szeretnénk szót ejteni, akiről már abból sejteni lehetett, hogy nagy rajongója az egyenlő jogoknak, amikor megalakította a világ egyik legsokszínűbb kormányát. Justin Trudeau pedig mindezek mellett azt a nagyvonalú kijelentést is elejtette, hogy országa tárt karokkal várja a szexuális orientációjuk miatt diszkriminációban részesülő menekülteket. Reméljük, hogy a ciklus alatt végig megmarad ez a lendület.

Federal Liberal Leader Justin Trudeau works the crowd during Toronto's Pride Parade on Sunday, June 28, 2015. THE CANADIAN PRESS/Chris Young
Fotó: THE CANADIAN PRESS/Chris Young

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin