HírekPride

Erőszakkal kergette szét a pride felvonulást az isztambuli rendőrség

Sajnos a pride felvonulás nem mindenhol egyenlő a fesztivállal és örömünneppel. Szomorú példa erre az isztambuli pride, amelyet a hétvégén a rendőrség erőszakkal és könnygáz, valamint rendőrkutyák bevetésével vert szét.

A török nagyvárosban 2014 óta van betiltva a pride felvonulás – előtte volt év, amikor 100 ezren mentek utcára. A szervezőknek a rendőrök annyit engedélyeztek csak, hogy a média jelenlévő képviselői előtt rövid nyilakozatot tegyenek, azt követően megkezdték az egybegyűltek szétkergetését.

 

 

A helyi LMBTQ-csoport közleményében azt jelezte, hogy folytatják tevékenységüket, hogy a török jog elismerje a szexuális identitás és önkifejezés szabadságát. Törökországban a homoszexualitás bár jogilag nem számít bűncselekménynek, de a kormány minden adminisztrációs eszközzel üldözi a szexuális kisebbségeket.

Reménykedésre adhat okot, hogy a város frissen megválasztott, ellenzéki főpolgármestere, Ekrem Imamoglu azt nyilatkozta pénteken, hogy mindenkinek joga kell legyen demonstrálni a város utcáin, ha azzal nem zavarja a lakókat, és azt ígérte, hogy az ügyben konzultálni fog majd az illetékes hatóságokkal.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin